• C Novo mesto
  • 17:21
  • Sre, 12.06.2024

Kako najlažje očistiti avtomobilske sedeže?

Če ste lastnik avtomobila, najbrž veste, kako nadležno je, ko se umažejo sedeži in kako težko je odstraniti umazanijo ter madeže, če čiščenja ne izvajate redno. Če imate otroke in domače živali ali pa z avtomobilom redno prevažate robo, ki pušča umazanijo, se sedeži še hitreje umažejo. Čiščenje avtomobilskih sedežev je ravno zato zelo pomemben del vzdrževanja notranjosti avtomobila. Če ga izvajate redno, boste s tem sedeže ohranili čiste in vizualno privlačne, hkrati pa boste podaljšali njihovo življenjsko dobo. S pravilnimi tehnikami in sredstvi za čiščenje lahko dosežete odlične rezultate. Zato smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč, če ne veste, kako se lotiti dela, da bodo rezultati optimalni.

Način čiščenja je odvisen od materiala, iz katerega so izdelani sedeži

Pred začetkom čiščenja preverite material sedežev in preberite navodila proizvajalca avtomobila. Različni materiali zahtevajo različne načine čiščenja. Nato odstranite vse stvari in smeti s sedežev ter posesajte prah in umazanijo.

Za čiščenje izberite ustrezno čistilno sredstvo

Če so vaši sedeži iz blaga oziroma tkanine, uporabite specializirano čistilno sredstvo, ponavadi ga lahko dobite v posebnih trgovinah ali pri proizvajalcu. Previdno preberite navodila na embalaži in upoštevajte priporočene korake. Pri tem uporabite mehko krpo, gobo ali krtačo za čiščenje in nanesite čistilno sredstvo na površino sedeža. Nežno vtrite čistilo  v tkanino in odstranite umazanijo. Po končanem čiščenju uporabite čisto krpo ali gobico, navlaženo z vodo, da sperete preostanek čistilnega sredstva. Posušite sedeže s čisto in suho krpo.

Če imate usnjene sedeže, je čiščenje v resnici še bolj enostavno. Uporabiti morate posebno čistilno sredstvoza usnje in upoštevati priložena navodila. Čistilo nanesite na mehko krpo in nežno obrišite usnje. Pazite, da ne nanesete preveč čistilnega sredstva, da ne poškodujete usnja. Na koncu sedeže obrišite še s čisto in suho krpo, tako bo vaše usnje dobilo poseben sijaj.

Kaj pa madeži?

Včasih so v sedežih zažrti tudi trdovratni madeže, ki nastanejo, ko se v avtomobilu kaj polije. Najprej jih poskusite odstraniti s specializiranim odstranjevalcem madežev za avtomobilske sedeže. Sledite navodilom na embalaži in uporabite ustrezno tehniko, da ne poškodujete materiala. Bolje je, da ste nežni kot pa da pretiravate z drgnjenjem, saj lahko v tem primeru povzročite škodo.

Kako pogosto bi morali čistiti avtomobilske sedeže?

Da ohranite sedeže čiste in v dobrem stanju, je priporočljivo redno vzdrževanje. Vsaj enkrat na dva tedna posesajte notranjost avtomobila in odstranite prah s sedežev, lahko pa jih očistite tudi z navlaženo krpo, da odstranite površinsko umazanijo. Vsakih nekaj mesecev se lotite temeljitega čiščenja, kot je opisano zgoraj, in uporabite še zaščitno sredstvo za tkanino ali usnje, da preprečite nabiranje umazanije in obrabo materiala.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels