• C Novo mesto
  • 08:49
  • Čet, 28.09.2023

Kako odpadek hrane postane nov vir, novo življenje, nova priložnost?

Vemo, da so biološki odpadki eden največjih sovražnikov okolja. Predstavljajo kar 34 % vseh odpadkov, 57 % odpadkov hrane se sploh ne reciklira. Pristanejo v mešanih odpadkih in v ozračje spuščajo toplogredne pline, posledic teh pa nikakor ne smemo spregledati.

Biološke odpadke vsak izmed nas proizvaja vsak dan. V zadnjih dveh letih se je zaradi pandemije covid-19 količina odpadne hrane v gospodinjstvih še povečala, in to za kar sedem odstotkov. Manj pa se je recikliralo, obdelava bioloških odpadkov v bioplinarnah in kompostarnah se je zmanjšala za devet odstotkov. To so podatki, ki jih je za Slovenijo objavil slovenski statistični urad. Zavedanje in znanje o pravilnem ravnanju z biološkimi odpadki se zdita ob omenjenih dejstvih še pomembnejši.

skaza

Dan Zemlje praznujemo z Organkom Daily.

Kam z biološkimi odpadki, ki nastajajo vsak dan v vaši domači kuhinji? 

V Skazi sledijo filozofiji, da lahko odpadki hrane postanejo vir novega življenja. Kot trajnostni proizvajalec plastike ne ustvarjajo le inovativnih izdelkov, narejenih iz recikliranih materialov, temveč stremijo k temu, da njihovi  izdelki pomembno prispevajo tudi k reševanju globalnih okoljskih problemov. Ponujajo rešitve za bolj trajnosten in okolju prijaznejši življenjski stil.

Biološke odpadke, ki jih v domači kuhinji proizvedemo tekom dneva, lahko vsak dan zbiramo v njihovi posodi Organko Daily, ki je narejena na podlagi izkušenj uporabnikov. Z uporabo posode Organko Daily boste poskrbeli za dvoje – dosledno recikliranje bioloških odpadkov in manj odpadne plastike. Zakaj? Ker je Organko Daily narejen iz popotrošniške reciklirane plastike. To je material, pridobljen iz odpadkov izdelkov, vrženih v zabojnike, namenjenim plastiki in plastični embalaži. Odpadke, ki jih tekom dneva zbiramo v posodi Organko daily, potem enkrat dnevno odvržemo v Bokashi Organka.

Skazin kuhinjskih kompostnik, narejen iz reciklirane plastike, ki zmanjša količino bioloških odpadkov za 25%. Skozi fermentacijski proces v kompostniku nastane tudi bokashi tekočina, ki jo lahko uporabimo za čiščenje odtokov ali zalivanje rož, fermentirana masa iz Bokashi Organka pa je prvovrstna osnova za domači kompost, polna mineralov in hranljivih snovi.

skaza

Čas, da moja kuhinja postane eko popolna.

“Želela sem, da naredimo izdelek, ki odraža trajnostno življenje, s katerim ne bomo škodovali okolju, ampak bomo naredili nekaj dobrega zase in potrošnike.«

Ideja za Bokashi Organka se je ob zadnji gospodarski krizi porodila solastnici Plastike Skaza, danes direktorici Inštituta Skaza Tanji Skaza. Njen sin je v ranem otroštvu dobil zelo močan atopijski dermatitis in ker mu nobeno zdravljenje ni pomagalo, so se odločili za povsem naravno metodo, hranjenje z izključno naravno pridelano hrano. Če hrana ni bila pridelana naravno, je sin spet dobil močne izpuščaje. In v iskanju rešitev za sina je Tanja Skaza na spletu naletela na japonsko različico Bokashi Organka, ga kupila, tako je njena družina začela doma pridelovati kompost, da so lahko na povsem naraven način pridelali hrano za otroka. Po enem letu takega režima so sina ozdravili. Tako se je rodila ideja za lastnega Bokashi Organka. Kot pravi Tanja Skaza, je za to metodo želela povedati vsem, saj je res stala za tem. Pri tem so jo podprli tudi zaposleni in trg. Razvojna ekipa v Skazi je delala s polno paro naprej in letos bo luč sveta ugledala celotna, prenovljena Skazina družina izdelkov lastne blagovne znamke v smeri okolju prijaznejše in bolj zdrave prihodnosti.

skaza

Ko naravi povrnemo, kar nam je dala.

Naredimo dobro delo za naš planet skupaj doma

“Naša misija je zapreti zanko na področju organskih odpadkov. To se lahko naredi doma, na področju celotne skupnosti in pri poslovnih subjektih. Naše partnerje izobražujemo o tem, kako motivirati končnega uporabnika in kako pristopiti do drugih partnerjev, da se ta zanka zapre. Seznanjamo jih o organskih odpadkih, kako lahko odpadki postanejo nov vir, kako kompostiranje bokashi poteka in kakšne so njegove glavne prednosti,” pa poudari managerka za razvoj poslov v Skazi Tjaša Ban.

Na podlagi tega je v mesecu aprila letos nastala tudi  Bokashi akademija. Namenjena je vsem, ki se zavedate, da se pravilno ravnanje z biološkimi odpadki prične v domu, na prav vsakem kuhinjskem pultu. »Naša želja je v prihodnje zgraditi globalno skupnost, ki bi si med seboj izmenjevala izkušnje in dobre prakse pri ravnanju z biološkimi odpadki ter smotrni rabi resursov, ki nastanejo po kompostiranju,” ob ustanovitvi akademije razloži Jelena Rašula, idejni vodja projekta Bokashi akademija in vodja digitalnih projektov v Skazi.

skaza

Vse se začne doma.

Na takšen način bomo spoznali in razumeli, zakaj vsak izmed nas s pravilnim zbiranjem, ločevanjem in predelavo bioloških odpadkov dela dobro za planet in kako s pomočjo bokashi kompostiranja v naših domovih narediti prvi korak k bolj trajnostnemu načinu življenja.

skaza

Naš odnos do Zemlje.

Zmanjšajmo organske odpadke v gospodinjstvu in izkoristimo sortirnice 

Na tej poti se je Skazi pred kratkim pridružila tudi mariborska Snaga, ki jih je prepoznala kot kompetenčnega partnerja na poti proti zmanjševanju bioloških odpadkov v občini Maribor. V prvih dneh marca so Snagini zaposleni v sklopu pilotnega projekta med Mariborčane razdelili okrog 500 Bokashi Organkov, s tem bosta Skaza in Snaga dosegla številne skupne cilje – zmanjšanje količine organskih odpadkov v gospodinjstvih in v sortirnicah, krožno gospodarjenje z biološkimi odpadki in nižji stroški zbiranja bioloških odpadkov. Tovrstno prakso želijo v Skazi razširiti po Sloveniji, v evropska mesta in tudi širše. Primer dobre prakse v tujini je na primer Trajnostno mesto Dubaj, kjer tamkajšnji prebivalci Skazine Bokashi Organke uporabljajo od lanskega poletja. Na podoben način kot s trajnostno skupnostjo v Dubaju sodelujejo tudi z organizacijami v Ekvadorju, Čilu, ZDA, na Portugalskem, v dogovorih pa so tudi z nekaterimi francoskimi občinami.

skaza

Sledimo svetu -Trajnostno mesto Dubaj.

To delamo za naše otroke, katerim pripada čist planet 

Tudi sicer trajnostni razvoj v Plastiki Skaza razumejo kot del DNK podjetja in kot sidro, ki je močno pričvrščeno v njihovo delovanje. Osredotočeni so na prihranek energije, ker želijo zmanjšati vpliv toplogrednih plinov na zrak in vodo, uporabljajo 100% obnovljive vire električne energije, merijo ogljični odtis zaposlenega, zmanjšujejo uporabo elektrike med zaposlenimi in načrtujejo postavitev lastne sončne elektrarne. Zavezali so se k zreduciranju službenih poti, vozni park zamenjujejo z električnimi vozili, povečujejo energetsko učinkovitost stavb ter poslovne partnerje izbirajo na podlagi njihove trajnostne naravnanosti, želijo namreč sodelovati le s partnerji, s katerimi jih vodijo skupne vrednote.

skaza

Za generacije, ki jim pripada čist planet.

skaza

Dan Zemlje in organko za lepši planet.

skaza

Dan Zemlje 2022.