• C Novo mesto
  • 18:59
  • Čet, 11.08.2022

Kako ohladiti psa v vročih poletnih dneh?

Če ste lastnik štirinožnega kosmatinca, dobro veste, da vroči poletni dnevi niso ravno njegov najljubši čas v letu. Temperature, ki se vzpenjajo nad 30 stopinj Celzija, ne vplivajo najbolj ugodno na pse, zato je pomembno, da jim poleti zagotovite hladen prostor in dovolj vode. Izogibajte se sprehodom sredi dneva in se s psom odpravite ven raje zgodaj zjutraj ali zvečer. Spodaj pa preberite še nekaj dodatnih nasvetov, kako poleti ohladiti psa.

Zagotovite mu senco oziroma hladen prostor v hiši

Če je vaš kuža večinoma zunaj, poskrbite, da ima čez dan zagotovljeno senco, kjer lahko v miru počiva. Še bolj optimalno je, da mu v hiši oziroma stanovanju omogočite prostor, kjer se lahko ohladi.

Privoščite mu hladno kopel

Če ste med tistimi srečneži, ki imajo doma bazen ali pa živijo blizu jezera, vas bo zagotovo zamikalo, da se skupaj z vašim kosmatincem ohladita v vodi. To je seveda najbolj logična možnost, a previdno. Če je vaš pes izredno pregret, lahko skok v hladno vodo stvari samo še poslabša. Pretirano zniževanje temperature na površini in na koži lahko namreč še dodatno spodbudi nadaljnje segrevanje notranjih organov in poslabša pregrevanje celega telesa. Namesto tega naj se vaš kosmatinec ohladi postopoma. Pasje tačke pomagajo pri uravnavanju telesne temperature, zato naj najprej počasi stopi v hladno vodo in nekaj časa samo stoji v njej. Šele nato naj postopoma nadaljuje.

Poškropite ga z vodo

Če imate zalivalni sistem na vrtu, pustite svojemu psu, da se ohladi pod njim. Tako se bo počutil bolj sveže, za povrh pa je to lahko zanimiva igra za oba.

Uporabite mokro brisačo

Navlažite brisačo in jo za nekaj časa shranite v zamrzovalniku. Potem pustite psu, da se uleže nanjo in se na tak način ohladi. Ohladite ga lahko tudi z vrečko zamrznjene zelenjave.

Poskrbite, da ima neprestano na voljo hladno vodo

Tako kot vam poleti ugaja hladna pijača, enako tudi vašemu psu. Poskrbite, da je njegova voda ves čas sveža in hladna. Poleti menjajte vodo pogosteje kot pozimi. V hudi vročini je priporočljivo dodati tudi nekaj kock ledu.

Pripravite mu ledene poslastice

Psa lahko zelo enostavno ohladite tudi tako, da mu ponudite ledeno kocko, ki jo bo potem z lizanjem počasi raztopil in se ohladil. Da bi mu bolj teknilo, lahko ledene kocke naredite s kombinacijo navadne vode in drobnih koščkov mesa.

Kamorkoli greste, imejte s seboj vodo

Ne glede na to, ali se odpravite na sprehod zjutraj ali zvečer, s seboj nesite plastenko hladne vode še za psa. Tako bo ostal primerno hidriran in ohlajen.

NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash

pomurski sejem