• C Novo mesto
  • 16:15
  • Sre, 12.06.2024

Kako pogosto bi morali sesati? To pravijo strokovnjaki

Čeprav univerzalni nasvet za pogostost čiščenja ne obstaja, nam je vsem jasno, da gre za nujno potrebno hišno opravilo, kamor štejemo tudi sesanje. Z rednim sesanjem lahko preprečite nabiranje umazanije in prahu na tleh ter preprogah. In nikar ne pozabite posesati tudi blazin na kavču ter zaves, v katerih se zelo rad nabira prah. Pogosto sesanje območij, kjer se veliko zadržujete, bo pomagalo preprečiti vzdrževati prijetno okolje za bivanje. To je še posebej pomembno, če imate male otroke, ki veliko časa preživijo med igro na tleh, ali pa hišne ljubljenčke, ki avtomatsko pripomorejo k nabiranju več umazanije

Kako pogosto bi torej morali sesati? To je odvisno od več dejavnikov, vključno s številom ljudi v vašem gospodinjstvu, prisotnostjo hišnih ljubljenčkov, vrste tal in še bi lahko naštevali. Več časa, kot preživite v določeni sobi, pogosteje jo je treba sesati. Na primer, strokovnjaki predlagajo, da bi morale biti spalnice in domače pisarne posesane enkrat na teden. Območja, kot so kuhinja, dnevna soba in otroške sobe, pa bi morali čistiti vsaj dvakrat na teden.

Kako pogosto pa bi morali sesati glede na vrsto talnih oblog?

Parket

Parket in laminat bi morali sesati vsaj enkrat na teden. Vendar imejte v mislih, da vsak sesalnik ni primeren za lesena tla. Prepričajte se, da uporabljate pravilne nastavitve, da preprečite poškodbe tal. Kolesa robotskih sesalnikov ali industrijskih sesalnikov z močno sesalno močjo lahko opraskajo tla, zato jih najprej preizkusite na majhnem območju.

Preproge

Preproge, tkanine ali oblazinjena tla potrebujejo pogostejše sesanje. Prah se namreč usede globoko v vlaknain tam zadržuje umazanijo, bakterije in neželene vonjave. Sesanje preprog je torej priporočljivo vsaj dvakrat na teden – tudi, če niso videti umazane. Uporabite poseben nastavek – krtačko – za preproge, da bo sesanje bolj temeljito in lažje.

Talne ploščice in vinil

Trde površine, vključno s ploščicami, kamnom in vinilom, je treba čistiti vsaj enkrat na teden. Vendar je pri tem priporočljivo tudi vsakodnevno pometanje v prostorih, kot je kuhinja, in redno pomivanje tal, sicer se lahko prah in umazanija nabirata v kotih, fugah in drugih razpokah.

Kako pogosto bi morali sesati lastniki hišnih ljubljenčkov?

Strokovnjaki priporočajo, da sesate vsaj dvakrat do trikrat na teden – po potrebi pogosteje. Če vašemu hišnemu ljubljenčku močno izpada dlaka , je dnevno sesanje preprog in tal skorajda nujno. Poskrbite, da hišnega ljubljenčka redno krtačite in po potrebi umijete vsaj z vodo, saj boste tako pošteno zmanjšali vnos umazanije, dlak in prahu v notranje prostore.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels