• C Novo mesto
  • 20:34
  • Sre, 12.06.2024

Kako preprečiti nastanek plesni v kopalnici?

Plesen v kopalnici ni niti približno redek pojav – s to težavo se spopada ogromno ljudi. Dejstvo je, da se je je težko znebiti, ko enkrat nastane in se razširi, zato je najbolj priporočljivo že vnaprej predvidevati situacije, kako nastane plesen in jih seveda preprečiti. Kaj lahko storite, da se izognete tem neprijetnim težavam?

Če imate okna, nujno poskrbite za redno prezračevanje

Če imate v kopalnici okno, ga nujno odprite po vsakem prhanju oziroma kopanju, ko se v kopalnici ustvari največ vlage. Svež zrak in sončni žarki bodo preprečili nastanek plesni. Težava nastane, ker ogromno ljudi v kopalnici nima okna, sploh v stanovanjih v bloku. V tem primeru po prhanju pustite odprta vrata, če vas ne moti, da vlaga prehaja tudi v druge dele stanovanja. Priporočljivo si je omisliti tudi dober ventilator oziroma prezračevalec.

Poskrbite, da krpe, brisače in mokra oblačila čimprej pravilno obesite

Če jih pustite ležati v kopalnici, se bodo sušila počasneje in oddajala nepotrebno vlago. Če imate prostor, sušite perilo drugje, v kopalnici pa samo nujne stvari, kot so na primer brisače, ki jih ves čas potrebujete na dosegu.

Po prhanju obrišite robove banje ali steklo tuš kabine

Morda gre za nadležno opravilo, za katerega se zdi, da po nepotrebnem izgubljate čas, ampak se zagotovo obrestuje. Tako boste preprečili nastanek plesni, za povrh pa še nastanek vodnega kamna na steklu, ki se ga je kasneje ravno tako trdovratno znebiti.

Poskrbite za redno čiščenje kopalnice

Kopalnice ne zanemarjajte, ampak poskrbite, da jo očistite vsaj enkrat tedensko. Nikar ne pozabite na banjo oziroma tuš kabino, saj se tam najhitreje začne nabirati plesen. Bodite natančni.

Vrata tuš kabine ali zaveso pustite odprto po vsakem prhanju

Tako boste omogočili boljši dostop suhega zraka in hitrejše sušenje mokre površine, kar bo zagotovo pripomoglo k preprečevanju nastajanja plesni.

Posušite podlago za prhanje

Če uporabljate podlago za tuširanje, nujno poskrbite, da se redno suši. V nobenem primeru naj ne bo ves čas mokra. Previdni morate biti tudi pri šamponih in milih, ki pod seboj večkrat ujamejo vodo, ki se ne posuši zlahka. Redno torej čistite površino, omislite si lahko tudi stojalo za šampone in mila, ki ne zadržuje vode.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels