• C Novo mesto
  • 21:35
  • Sob, 04.12.2021

Kako se znebiti sadnih mušic v vašem domu?

Mušice zagotovo niso nekaj, kar bi si želeli v vašem domu – pa vendarle vas z veseljem obiščejo, sploh v kuhinji. Če imate na pultu razstavljeno sadje, pa se jim je skorajda nemogoče izogniti, saj znajo priti v notranjost doma praktično skozi vsako špranjo. Sadne mušice potem na zrelem sadju izležejo jajčeca –  vsaka ženska mušica lahko izleže do 500 jajčec naenkrat. Njihov življenjski cikel je zelo kratek in hiter, zato mlade sadne mušice spolno dozorijo že v dveh dneh, kar pomeni, da se lahko še bolj množično razmnožujejo naprej. Sliši se precej neokusno in zagotovo nočete več slišati o tem, da bi se nahajale v vaši kuhinji. Kako jih pregnati in se jih znebiti za vedno? Sledite spodnjim nasvetom.

Temeljito očistite vse površine

Prvi korak je precej enostaven: temeljito očistite vse površine. Še posebej pult, umivalnik in kuhalnik. Poskrbite, da nikjer ni ostankov hrane, na katerih bi se lahko sadne mušice pasle.

Preverite, v kakšnem stanju je sadje

Zavrzite vso sadje in zelenjavo, ki je že preveč dozorela, saj je vaba za sadne mušice. Zelo verjetno je, da bodo na takšnem sadju odlagale jajčeca.

Uporabite jabolčni kis

Jabolčni kis natočite v skledo oziroma kozarec, ga prekrijte s plastično folijo in v folijo naredite majhne luknjice. Kis bo privlačil sadne mušice, ki bodo takoj našle pot v svojo past, iz katere se potem ne bodo znale rešiti. Po želji lahko jabolčnemu kisu dodate tudi detergent za pomivanje posode in vse skupaj dobro premešate. Mušice se bodo zaradi tega še težje rešile iz pasti, saj bo detergent za pomivanje posode povsem spremenil teskturo tekočine.

Poskusite s pivom ali vinom

Odprite pločevinko piva ali steklenico vina blizu mesta, kjer je največ sadnih mušic. Mušice bodo zavohale sladkast vonj in se ujele v past. Priporočljive so še posebej steklenice, iz katerih zaradi posebne oblike težje pobegnejo.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels