• C Novo mesto
  • 08:26
  • Čet, 28.09.2023

Kako skrbeti za orhideje

Orhideje so čudovite in delikatne rastline. Izbiramo lahko med številnimi barvami, oblikami in velikostmi. Kako tudi ne, saj obstaja več kot 22.000 vrst orhidej, od tipa pa je lahko odvisna tudi njihova vzgoja in nega. Za vas smo pripravili nekaj splošnih smernic za nego teh rastlin, s pomočjo katerih bodo tudi vaše orhideje zdrave in lepe.

Priprava ustreznega okolja za orhideje

Uporabite lončke z luknjicami na dnu, saj bo tako lahko odtekla vsa odvečna voda. V nasprotnem primeru bodo korenine začele gniti, to pa lahko orhideje tudi ubije. Če ste dobili orhidejo v lončku brez lukenj, ga čim prej zamenjajte. Svetujemo vam, da pod lonček namestite manjši pladenj, na katerega bo odtekala odvečna voda.

Orhideje potrebujejo precej grob substrat, ki vsebuje samo 20 % delcev srednje granulacije. Orhideja namreč raste tako, da njene korenine niso prekrite z zemljo, ampak so na zraku, zato mora biti v lončku zelo zračen substrat. Če bo rastlina presajena v pregosto podlago, lahko zaradi tega tudi propade.

Orhideje naj svoje mesto najdejo v bližini oken, ki se nahajajo na južni ali na severni strani hiše ali stanovanja. Potrebujejo namreč močno posredno svetlobo, na kateri bodo res rasle tako, kot je treba. Če se v vašem stanovanju nahajajo le okna, ki gledajo na zahod, orhideje prekrijte s prozorno tkanino. Tako boste preprečili, da bi postale ožgane.

Idelana temperatura za orhideje je med 16 in 24 stopinj celzija. Rastlina torej uspeva v zmernih temperaturah, v primeru prevelikega mraza pa lahko tudi umre. Čeprav se pravilna temperatura razlikuje od vrste do vrste orhideje, naj bi bilo ponoči v stanovanju vsaj 16 stopinj Celzija, podnevi pa za 10 do 15 stopinj več.

Orhideje za svojo uspešno rast potrebujejo tudi nežno kroženje zraka. Ker ne rastejo v zemlji, je to kroženje nujno potrebno za njihove zdrave korenine. V toplejših mesecih lahko na stežaj odprete okna in omogočite kroženje zraka. Pomagate si lahko tudi s stropnim ali namiznim ventilatorjem, ki je usmerjen stran od orhidej.

Orhideje naj svoje mesto najdejo v bližini oken, ki se nahajajo na južni ali na severni strani hiše ali stanovanja.

Zalivanje in dovajanje ustreznih hranilnih snovi

Orhideje zalivajte preden postanejo suhe. Zelo pomembno je, da te rastline zalivate na podlagi tega, koliko vode res potrebujejo in ne glede na to, koliko dni je od zadnjega zalivanja preteklo. Zato vsakih nekaj dni s prsti preverite, kako suh oziroma vlažen je substrat. To storite tako, da dva prsta potisnete v substrat, nato pa ju podrgnete med seboj. Če na prstih ne čutite nobene vlage, orhidejo na rahlo zalijte. Pustite, da se substrat napije vode. Po nekaj minutah odstranite odvečno vodo iz pladnja pod lončkom orhideje.

Če je vlažnost v vašem stanovanju nizka, pripopročamo tudi pršenje orhideje z vodo (enkrat na dan), saj ta rastlina najbolj uspeva v okolju, kjer je vlažnost od 40 do 60 odstotna.

Orhideje gnojite med cvetenjem, in sicer enkrat na mesec. Uporabite ustrezno gnojilo prav za orhideje. Opozorilo: po gnojenju se za nekaj dni odpovejte zalivanju, saj boste drugače sprali vse hranilne snovi.

Orhideje boste na pravilen način vzdrževali tudi tako, da boste po cvetenju odcvetela stebla odrezali. Orhideja na posameznem steblu namreč ne cveti več kot enkrat (obstajajo redke izjeme).

Boj proti škodljivcem in boleznim

Na orhideje se pogosto naselijo nezaželeni gostje, med njimi naj na prvem mestu omenimo kaparje in volnate uši. Znaki, da so orhideje napadli ti nepridipravi, so naslednji: na listih se pojavi plesen, listi pa so na otip lepljivi. Škodljivce poberite kar z roko, pri tem bodite zelo natančni.

Vodi dodajte nekaj detergenta za pomivanje posode in pripravite milnico. Nato liste oziroma dele rastlin, na katerih so se škodljivci nahajali, nežno umijte z milnico. Na ta način boste z listov odstranili lepljivost, ubili pa boste tudi morebitne preostale žuželke.

Če se bo ta problem ponavljal, se odpravite v trgovino po ustrezen pesticid in orhideje poškropite z njim. Zaposlenega v trgovini poporosite, da naj vam poišče takšno sredstvo, ki orhidejam ne bo škodilo.

Kadar na svojih ljubljenkah opazite razbarvane liste ali lise (kremne, rumene, rjave ali celo črne barve), je zelo verjetno, da orhideje trpijo za takšno ali drugačno boleznijo. V tem primeru najprej odrežite prav vso poškodovano tkivo. Pri tem uporabite sterilno orodje, po končanem delu pa ga nikar ne pozabite spet sterilizirati. Če je rastlina že preveč poškodovana, je najbolje, da se od nje kar poslovite.

Različne infekcije morate tudi pravilno oskrbeti, kar pomeni, da uporabite fungicide ali baktericide. Seveda je to odvisno od tega, ali so orhideje napadle glive ali pa morda bakterije.