• C Novo mesto
  • 23:34
  • Sob, 18.05.2024

Kako sončne elektrarne brez soglasja pripomorejo k zmanjšanju stroškov vašega doma

Vsakdo ve, da je sončna energija eden najobetavnejših virov obnovljive energije na planetu. Vendar pa se pri postavitvi sončnih elektrarn lahko soočamo z različnimi izzivi – od pridobivanja soglasij do visokih stroškov. Kaj pa, če bi lahko sončno elektrarno postavili kar na vaš balkon in se pri tem izognili pridobivanju soglasij ter ostali birokraciji?

Iz sveta obnovljivih virov energije namreč prihaja revolucionaren koncept – mikro sončne elektrarne za katere ne potrebujete soglasja!

Spoznajte mikro sončne elektrarne

Sončne elektrarne, nameščene na balkonih, so znane pod različnimi imeni, kot so balkonske fotovoltaike, mikro sončne elektrarne, elektrarne plug & play ali vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije. Sestavljajo jih solarni moduli in razsmernik.

Za namestitev balkonske sončne elektrarne potrebujete ustrezen prostor, kot je balkon, vrt ali nadstrešek, ki je v bližini zunanje vtičnice. Komplet deluje na principu “plug-and-play” in je zasnovan za domačo uporabo.

sončne celice

Mikro balkonske sončne celice.

Pred namestitvijo morate storiti samo to – najmanj 14 dni prej obvestite svojega distributerja električne energije o vklopu balkonske sončne elektrarne v vtičnico.

Kako delujejo?

Te sončne elektrarne delujejo tako, da sončno energijo pretvarjajo v električni tok, ki ga nato razsmernik pretvori v električno energijo. Ta pa potem napaja domače električne naprave. To pomeni, da lahko z vtično sončno elektrarno proizvedemo lastno zeleno energijo, ki je na voljo brezplačno.

To zmanjšuje potrebo po električni energiji iz javnega omrežja in povečuje vašo energetsko neodvisnost.

Če povzamemo, mikro sončna elektrarna deluje po naslednjih korakih:

  1. Sončne žarke pretvori v energijo.
  2. Izmenični tok teče neposredno v vtičnico.
  3. Pridobljena električna energija napaja elektronske naprave v stanovanju oziroma hiši.

Vpliv na stroške elektrike za povprečno gospodinjstvo

Povprečni letni energijski donos sončne energije na kvadratni meter površine pri nas znaša od 950 do 1150 kWh/kWp. Z uporabo 600W mikro sončne elektrarne, ki pri 1150 kWh/kWp letno proizvede 0,69 MWh energije, lahko povprečno slovensko gospodinjstvo, ki letno porabi približno 4,5 MWh električne energije, prihrani na letni ravni približno 15% električne energije.

To pri trenutnih cenah električne energije v Sloveniji pomeni približno 120 EUR prihranka letno.

Mikro sončne elektrarne ob ugodni orientaciji in sončnih dnevih praviloma proizvedejo dovolj električne energije za pokritje znatnega dela osnovne gospodinjske porabe ali za zmanjšanje porabe v času visokih obremenitev.

Na primer, nezasenčen solarni panel, orientiran proti jugu in z izhodno močjo 380 vatov, lahko na leto proizvede približno 285 kilovatnih ur električne energije pri vertikalni postavitvi ali 425 kWh pri talni postavitvi v Ljubljani.

Na Primorskem bi povprečna letna proizvodnja znašala 510 kWh ob idealni postavitvi in 352 kWh ob vertikalni postavitvi. Poleg tega uporaba mikro sončne elektrarne zniža tudi porabo električne energije iz javnega elektrodistribucijskega omrežja.

Prednosti sončnih elektrarn brez soglasja

Balkonske sončne elektrarne so bolj podobne gospodinjskim napravam za proizvodnjo električne energije kot tradicionalnim sončnim elektrarnam, ki so običajno nameščene na strehah stanovanjskih hiš in so veliko močnejše (kapaciteta med tremi in 20 kilovati).

Soglasja ne potrebujete, ker je moč balkonske elektrarne omejena na 600 vatov. Kljub manjši moči, pa balkonske elektrarne prinašajo kar nekaj prednosti:

1.     Manjše število potrebnih soglasij

V skladu s Pravilnikom o tehničnih zahtevah za priključitev, ki je bil sprejet 14. 12. 2022, za priključitev in obratovanje takšne naprave ni potrebno pridobivati dovoljenj.

Manjša soglasja so potrebna le, če živite v stanovanjskem bloku.

2.     Enostavna namestitev

Solarni paneli se pritrdijo na ustrezno površino s posebej zasnovanimi nosilci (v primeru ultralahkih panelov zgolj s trakovi) , kabel pa se preprosto vklopi v vtičnico.

Solarni paneli mikro sončnih elektrarn so običajno veliki približno meter krat dva metra, na voljo pa so tudi manjši kvadratni paneli.

sončne celice

Enostavna namestitev.

Paneli se lahko namestijo na balkonsko ograjo ali steno, teraso, fasado ali streho hiše, garaže ali nadstreška. Nujna je zunanja vtičnica na primernem mestu in estetsko skriti kabli.

3.     Mobilnost

Zaradi preproste namestitve in demontaže, je mikro sončno elektrarno možno preprosto odstraniti in premakniti. To je idealno ob selitvi na novo lokacijo.

Mikro sončne elektrarne zagotovo ponujajo priložnost za vsakogar, ki želi prispevati k zmanjšanju svojega ogljičnega odtisa in prihraniti pri stroških za električno energijo.

Za bolj zeleno prihodnost ni nujno, da naenkrat sprejmemo velike spremembe ali naredimo velike investicije. Pogosto so dovolj majhni, a pomembni koraki, kot je denimo namestitev balkonske sončne elektrarne, tisti, ki na koncu štejejo največ. Skupaj lahko naredimo veliko razliko in tovrstne sončne elektrarne so le eno izmed orodij, ki so nam na voljo na poti do bolj trajnostne in sončne prihodnosti.