• C Novo mesto
  • 03:59
  • Pet, 02.06.2023

Klasična ali drsna zasteklitev balkona – kaj izbrati?

Nekaj dodatnega prostora in več svetlobe so glavne prednosti zastekljenih balkonov, ne glede na to, za kakšen sistem zasteklitve se odločite. Med najbolj razširjenimi sta klasična in drsna zasteklitev balkona, ki pa imata vsaka svoje prednosti in slabosti.

V manjših stanovanjih se ljudje vse pogosteje odločajo za zasteklitev balkona, saj je to odlična rešitev, s katero pridobimo dodaten prostor za shranjevanje, sušenje perila, branje ali pa si s tem povečate kvaliteto bivanja.

Danes nam je na voljo veliko različnih načinov zasteklitve balkonov, kar pogosto otežuje končno izbiro.

Ljudje se najpogosteje odločajo med klasično in drsno zasteklitvijo, zato je prav, da jih nekoliko bolj natančno spoznate.

Prednosti in slabosti klasične zasteklitve balkona

Za klasično zasteklitev je značilno, da je zgornja polovica stene zastekljena, spodnji del pa je običajno pozidan balkon.

Zasteklitev sestavljajo okna z okvirji, ki lahko sicer motijo pogled. Takšna okna imajo  klasično odpiranje in zapiranje ter se običajno začnejo približno meter od tal.

Takšen način zasteklitve nudi več zasebnosti, vendar po drugi strani prepušča bistveno manj svetlobe. Pod okni lahko brez težav namestite dodatne omarice ali druge elemente, s katerimi povečate funkcionalnost prostora.

 

drsna vrata

Klasični sistem zasteklitve.

Upoštevati morate, da se okna pri klasični zasteklitvi balkona odpirajo v prostor, kar pomeni, da segajo v prostor in je lahko v določenih primerih moteče.

Prednosti in slabosti drsne zasteklitve balkona

Drsna zasteklitev balkona velja za vedno bolj priljubljen način zasteklitve balkonov. Zanjo je značilen drsni način odpiranja in zapiranja steklenih lamel, kar uporabniku prinaša še več prednosti kot klasična zasteklitev:

Popoln izkoristek odprtine in več manevrskega prostora na balkonu

Podjetje MN Steklo se pohvali z inovativnim brezokvirnim sistemom drsne zasteklitve, kar pomeni, da je vaš balkon lahko popolnoma brez okvirjev in vam omogoča neoviran pogled na okolico.

Tovrstna tehnologija omogoča, da se steklene lamele odprejo na eno, drugo ali obe strani, navzven ali navznoter, s tem pa je odprtina balkona popolnoma izkoriščena.

drsna okna

Kako do čim več svetlobe?

Dodatna prednost takšnega načina odpiranja pa je tudi v tem, da s tem ne izgubljate manevrskega prostora na balkonu, saj so lamele takrat, ko so odprte, popolnoma nemoteče.

Enostavna prilagoditev vremenskim razmeram in večja zračnost balkona

Podobno kot klasična zasteklitev tudi drsna zasteklitev balkona poskrbi, da lahko balkon uporabljate v vseh vremenskih razmerah. Res pa je, da se lahko z drsno zasteklitvijo bistveno bolje prilagodite vremenskim razmeram.

V hladnejših dneh balkon lahko popolnoma zaprete, medtem ko v prehodnem obdobju lamele le na pol odprete in si še vedno naredite dovolj zavetrja za prijetno bivalno okolje.

V poletnih mesecih, ko pa pripeka poletna vročina, se lamele lahko popolnoma odprejo, s čimer poskrbite za maksimalno prezračevanje prostora.

Različne možnosti izvedbe drsne zasteklitve glede na dejansko situacijo

Drsni sistem zasteklitve balkonov vam prinaša največjo stopnjo prilagajanja, zato imate na izbiro različne izvedbe drsne zasteklitve. Bistveno je, da lahko v dani situaciji izberete tistega, ki vam najbolje ustreza.

To je lahko:

  • zasteklitev čez celo steno balkona od tal do vrha,
  • zasteklitev le zgornjega dela stene, medtem ko je spodnji del pozidan ali zaprt z ograjo,
  • skorajda neopazen sistem zasteklitve, pri katerem se vodila pogreznejo v tla, steno ali strop.

Zanesljivost drsnega sistema zasteklitve

Za drsno zasteklitev balkona se danes uporabljajo najkakovostnejši materiali, zaradi česar je ta sistem zasteklitve popolnoma zanesljiv.

Za razliko od klasične zasteklitve tudi nima nobenih pantov, kljuk in okvirjev, zato je manjša verjetnost, da se kaj pokvari ali poškoduje.

Ko pomislimo na slabosti drsne zasteklitve balkona, je le teh zelo malo. Predvsem morate biti pozorni na konstrukcijske omejitve, različni mehanizmi odpiranja in zapiranja pa zahtevajo resnično najbolj kakovostne materiale.

Zato je nujno, da drsno zasteklitev balkona prepustite izkušenemu izvajalcu kot je podjetje MN Steklo.

Kaj torej izbrati?

Ko se odločate za zasteklitev balkona, si vzemite dovolj časa za razmislek. Vaš prvi korak je, da pretehtate vse prednosti in slabosti klasične in drsne zasteklitve, ter ob tem pomislite tudi na vaše potrebe in želje.

Če je glavni namen zasteklitve balkona povečati bivalno površino in njeno funkcionalnost, udobje pa je drugotnega pomena, potem se bo klasična zasteklitev dobro obnesla.

Če pa si poleg tega želite še večje zračnosti prostora in višje kvalitete bivanja, potem je drsna zasteklitev veliko boljša izbira.

Pa ne pozabite! Za kakovostno in zanesljivo drsno zasteklitev balkona je vedno potrebno izbrati kvalitetnega izvajalca – podjetje MN Steklo to zagotovo je!