• C Novo mesto
  • 20:56
  • Sob, 04.12.2021

Ključne napake, ki jih počnete pri pranju brisač

Brisače v gospodinjstvu vsi uporabljamo zelo pogosto. Res pa je, da jih večina ljudi ne zna pravilno vzdrževati. Brisače lahko zardai nepravilne nege postanejo trde, neprijetne na otip, nimajo prijetnega vonja, puščajo delce tkanine naokrog in še kaj bi lahko našli. Kaj torej storiti, da bodo brisače mehke in prijetne na optip, vpojne ter prijetnega vonja? Preberite, katere so ključne napake pri vzdrževanju brisač. Če počnete zgolj eno od njih, nemudoma prenehajte in opazili boste razliko.

Brisač ne perete na dovolj visoki temperaturi

Brisače lahko dobijo neprijeten vonj, če jih ne perete na dovolj visoki temperaturi. So namreč zelo uporabljen pripomoček v gospodinjstvu, ki je zaradi vlage kot nalašč za gojišče bakterij. Na splošno velja, da se brisače perejo na 60 stopinj Celzija. Držite se navodil na etiketi in kupujte kvalitetne tkanine, ki prenesejo pranje na višjih temperaturah.

Uporabljate preveč mehčalca

Res je, da naj bi mehčalec mehčal perilo, vendar mu lahko tudi škodi. Razlog, da brisače niso več tako vpojne kot včasih, se lahko skriva ravno v prekomerni rabi mehčalca, ki na brisačah ustvari dodatno plast, ki potem onemogoča popolno vpojnost. Uporabite torej čim manj mehčalca ali pa se raje odločite za naravno različico – kis. Domači mehčalec lahko pripravite tudi sami.

Brisač ne ločujete po barvah

Ker se brisače perejo na višjih temperaturah kot večina ostalega perila, je še toliko bolj pomembno, da jih pred pranjem ločite po barvah. Slej ko prej se bodo brisače namreč razbarvale in spremenile odtenek, kar bo negativno vplivalo na njihov videz. Takšne brisače potem zgledajo starejše in neprivlačne.

Nepravilno sušenje brisač

Marsikdo pospravi brisače, še preden se do konca posušijo. Zaradi tega imajo lahko neprijeten vonj, poleg tega pa lahko brisače, ki se v hladnejši polovici leta sušijo na prostem ali tik ob radiatorju, postanejo trde na otip. Najbolj priporočljivo je sušenje v sušilnem stroju, če ga le imate.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels