• 18.61C Novo mesto
  • 18:17
  • Sob, 24.08.2019

Pasma kraški ovčar se predstavi

Kraški ovčar ali krajše krašovec je zagotovo slovenski ponos in zaklad, saj je edina slovenska avtohtona pasma, ki jo priznava tudi Mednarodna kinološka zveza. Žal se uvršča na seznam najbolj redkih pasem, saj lahko naštejemo le 700 ali 800 psov. Njegova prvotna funkcija je bila funkcija pastirja in čuvaja črede, dandanes pa igra predvsem vlogo družinskega člana in čuvaja.

Pasma kraški ovčar je postaja priljubljena tudi v tujini in ne samo v Sloveniji. Tako je razširjena po vsej Evropi, tako v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji kot tudi v Nemčiji, Avstriji, Švici in na Nizozemskem. Slovenci smo nanjo lahko resnično ponosni.

Več tisočletij stara pasma je bila torej uporabljana predvsem za čuvanje ovac, in sicer v okolici Pivke. Predniki te čudovite pasme naj bi izvirali iz romanskega ovčarja, grškega molosa, kavkaškega ovčarja, šarplaninca in nemškega ovčarja.

Kraški ovčar in njegova zgodovina

Vse se je začelo s tem, da so pastirji na Krasu potrebovali močnega, zanesljivega in pogumnega psa, ki bi lahko od ovac pregnal celo medveda ali volka.  Zagotovo je kraški ovčar vse to, o tem je pisal celo Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske.

Izvor pasme naj bi segal celo tako daleč nazaj, kot je 8. stoletje pred našim štetjem, vendar pa so domneve o tem, kdo so njeni predniki in od kod je prišla, različne. Kot zanimivost naj napišemo, da je kraškega ovčarja leta 1939 FCI priznal pod drugim imenom, in sicer kot ilirskega ovčarja. Po drug svetovni vojni, v kateri mu je grozilo izumrtje, pa si je leta 1968 povrnil ime kraški ovčar, neuradno tudi kraševec.

Zunanjost kraškega ovčarja

Kraški ovčar je srednje velik pes, ki je zelo skladno grajen ter ima krepko konstitucijo. Samec v višino meri od 57 do 63 centimetrov, tehta pa od 30 do 42 kilogramov. Samice so nekoliko manjše; v višino merijo od 54 do 60 centimetrov, tehtajo pa od 25 do 37 kilogramov.

Kraški ovčar se ponaša z bogato dlako železno sive barve, ki je ravna in dolga vsaj 10 centimetrov. Značilnost pasme so temne proge na sprednjih tacah, lahko ima tudi črno obarvan gobček. Ima tudi gosto podlanko, Njegov rep je širok in poln ter dolg vsaj do petnice. Za psom pa se boste zagotovo obrnili prav zaradi njegove čudovite plemenite glave s spuščenimi uhlji in toplimi temnimi očmi, ki v svet zrejo kar nekoiliko otožno. Zobovje je polnoštevilno in s škarjastim ugrizom.

Kraški ovčar in njegov značaj

Kraški ovčar je pastirski pes, zanj so značilne samostojnost, umirjenost, pozornost, suverenost in nepodkupljivost. Poleg tega je neustrašen in inteligenten, preudaren ter zanesljiv. Kot čuvaj ovac prežene tudi volka, v vlogi družinskega psa pa se več kot odlično obnese, saj je velik ljubitelj otrok z veliko prijaznosti in strpnosti. Na svojega gospodarja je zelo navezan, je odličen čuvaj in ima izrazit socialni čut, zaradi česar hitro zaznava razpoloženje drobnice ali ljudi.

Do tujcev je nezaupljiv, zato potrebuje socializacijo v zelo zgodnjem obdobju. Obenem ne bo nikoli pozabil, če nekdo z njim neupravičeno grobo ravna. Ne prenaša podložništva, rad je enakovreden partner, zato ga je potrebno šolati razumno in strpno. Napišemo naj še to, da se nikoli ne podredi v celoti in sam presodi, ali je nek ukaz smiseln ali ne. Seveda pri tem obstajajo razlike med spoloma. Samec namreč zelo rad pokaže svojo dominantnost, zato resnično potrebuje karakterno močnega lastnika. Samičke pa so nežnejše in bolj obvladljive.

Zanimivo je tudi dejstvo, da ima kraški ovčar za razliko od drugih ovčarjev plenski nagon izražen slabše, ima pa izrazitejši obrambni nagon. Tako v majhnih otrocih ali ovcah ne vidi plena. Večino dneva na videz mirno počiva, a pri tem ves čas budno spremlja dogajanje okrog sebe. V primeru nevarnosti zelo hitro in samozavestno reagira.

Kako se kraški ovčar ujame z otroki in drugimi živalmi?

Kraški ovčar je velik in močan pes, zato previdnost pri druženju z majhnimi otroki ne bo odveč. S svojo težo jih lahko namreč nehote poškoduje. Če ga dovolj zgodaj socializiramo in pridobimo njegovo zaupanje, se bo zelo dobro razumel tudi z drugimi psi in tistimi živalmi, ki živijo v istem gospodinjstvu, saj jih bo smatral za del tropa.

Kdo je najprimernejši lastnik?

Odličen lastnik kraškega ovčarja je tisti, ki rad veliko hodi v naravo ter ima veliko ljubezni in prostega časa. Dobro je, da imate že nekaj izkušenj z vzgojo psov, saj morate biti dosledni, odločni in uporabljati pozitivno motivacijo. Vzgoja se namreč prične že prvi dan, ko k vam pride mladiček. Kraški ovčar potrebuje veliko gibanja. Uživa v ograjenem vrtu, navadi pa se lahko tudi na stanovanje.

Nega in zdravje

Zaradi svoje čudovite in goste dlake potrebuje kraški ovčar redno krtačenje, kopajte pa ga le takrat, kadar je to nujno potrebno. Pretirana uporaba šamponov lahko namreč uniči zaščitno plast njegove vodoodporne dlake.

Pri tej pasmi ni poznanih kroničnih bolezni. Ob pravilni negi bo z vami dočakal tudi do 12 ali celo 14 let.

Pripravila: Monika M.