• C Novo mesto
  • 22:51
  • Pon, 04.03.2024

Lilije: vse, kar morate vedeti o negi in oskrbi

Lilije so čudovite cvetlice, s katerimi zagotovo popestrite svoj dom in mu dodate pridih narave ter svežine. Pa veste, kako v resnici najbolj optimalno skrbeti za njih?

Lilije v notranjih prostorih

Lilije pogosto gojimo v notranjih prostorih in so znane po tem, da lahko zelo dobro uspevajo, če jim zagotovite idealne pogoje svetlobe in zalivanja. Uporabite lonec, ki bo sorazmeren z velikostjo cveta. Če nimate veliko prostora, izberite manjšo vrsto lilije. Nekatere najvišje sorte lilije lahko namreč zrastejo do osmih metrov visoko. Lonec naj ima odtočne luknje, da se izognete težavam s prekomernim zalivanjem in nabiranjem vode, ki lahko škodi rastlini.

Lilije na prostem v zunanjih prostorih

Če imate vrt, balkon, teraso ali kakršnikoli zunanji prostor, ki bi ga želeli popestriti s pisanimi lilijami, je tudi to zelo enostavno izvedljivo. Lilije potrebujejo veliko sončne svetlobe in vode, hraniti pa jih je treba z gnojilom, bogatim z kalijem vsaka dva tedna, dokler ne mine mesec dni po zadnjem cvetenju. Da bi cvetlica čim bolje uspevala in rasla, lahko uporabite cvetlične palice, da ohranite cvetove pokonci, in po cvetenju obrežete stebla ter odmrle cvetove. Zelene liste pustite, dokler ne porumenijo, da pomagate čebulici, da naslednje leto ponovno zacveti.

Kakšno svetlobo potrebujejo lilije?

Lilije potrebujejo od šest do osem ur neposredne sončne svetlobe, da lahko normalno uspevajo – tako v zunanjih kot notranjih prostorih. Nekatere sorte lahko prenesejo tudi rahlo senco, toda za najlepše cvetove izberite čim bolj sončno mesto. Če vaše lilije ne dobijo dovolj sonca, se bodo začele nagibati proti sončni svetlobi.

Kako pogosto jih je treba zalivati?

Lilije niso tako odporne na sušo kot druge trajnice, zato jih boste morali zalivati tedensko, če so pogoji v prostoru suhi. Vseeno pa morate biti previdni, da z zalivanjem ne pretiravate, preveč vlage lahko namreč povzroči gnitje čebulice. Lilije zato niso dobra izbira za močvirna in zelo vlažna mesta na vrtu.

Znaki, da z vašimi lilijami ni vse vredu

Lilije so precej odporne rastline, pa vendar imajo tudi znane težave, ki preprečujejo njihovo uspevanje.

Listne uši

Listne uši so pogosti škodljivci na vrtu, ki naravnost obožujejo lilije, zato bodite pozorni in ukrepajte čimprej, ko jih opazite.

Rumeni ali rjavi listi

Rumeni in rjavi listi so pogostejši pri lilijah, posajenih v notranjih prostorih, in so lahko znak ožganosti listov. To je torej znak, da pogoji za rastlino niso pravi (preveč ali premalo vode ali gnojila).

Povešeni cvetovi

Včasih se zgodi, da je teža cvetov lilije prevelika za steblo. V tem primeru si omislite podporo, da lahko stebla lažje ostanejo pokonci.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels