• C Novo mesto
  • 08:49
  • Ned, 03.12.2023

Majhne stvari, ki jih lahko naredite za trajno čisto kuhinjo

Kuhinja je prostor, kjer se zaradi hrane in vlažnosti nabira največ bakterij ter umazanije. Včasih se zdi, da je po obilnejšem kuhanju resnično ogromno dela s čiščenjem in pospravljanjem, potem pa je tukaj še redno vzdrževanje kuhinje, kot je na primer odstranjevanje umazanije in vodnega kamna v kuhinjskem koritu, brisanju prahu s polic, čiščenje pulta … Včasih se zdi, da je kuhinja nepospravljena in umazana kljub temu, da ste jo ravnokar očistili. Zato vam bomo danes izdali nekaj trikov, ki vam bodo pomagali, da bo vaša kuhinja veliko bolj čista, dišeča in prijetna. Ne bodo vam vzeli veliko časa, gre za drobne stvari, ki jih lahko naredite mimogrede.

Izpraznite prostor okoli kuhinjskega korita

Pravilo številka ena. Okrog kuhinjskega korita pogosto nastane pravo odlagališče gobic, krtačk, čistil, posode, odcejevalnikov in podobnega. Med uporabo korita pa se seveda okoli njega nabirajo voda, umazanija in koščki hrane. Neprimerno lažje in bolj higiensko bo, če je prostor okrog korita torej prazen ali pa imate tam samo resnično nujne stvari, ki jih potrebujete na dosegu roke. Tako bo čiščenje bolj enostavno in hitrejše, zmanjšala se bo možnost za pojav plesni in nabiranje škodljivih bakterij.

Poskrbite za dezinfekcijo hladilnika

Na čiščenje hladilnika marsikdo pozabi oziroma ne poskrbi dovolj pogosto. V hladilniku se tako lahko naberejo bakterije, ki se preselijo tudi na svežo hrano. Vsakih štirinajst dni si vzemite petnajst minut časa, da zložite vse stvari iz hladilnika in temeljito pobrišite ter razkužite police in predalčke, še posebej tiste z zelenjavo, ki ni v vrečkah. Če boste hladilnik čistili redno, bo s čiščenjem tudi manj dela.

Dovolj pogosto operite kuhinjske krpe

Še ena stvar, na katero pozablja ogromno ljudi. Medtem ko se perilo pere pogosto, se o pranju kuhinjskih krp ne razmišlja toliko. V resnici se tam zaradi vlage in ostankov hrane nenehno nabira ogromno bakterij, ki jih potem ob brisanju prenašate po kuhinjskem pultu, mizi, posodi … Kuhinjske krpe perite vsaj enkrat tedensko na visokih temperaturah, vsaj 60 stopinj Celzija.

Očistite kljuke in pult

Kljuke predalov in kuhinjski pult so mesta, ki se jih redno dotikamo, na pultu celo pripravljamo hrano. Zato je izredno pomembno, da oboje redno čistite in razkužujete.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash