• C Novo mesto
 • 13:26
 • Sre, 12.06.2024

Majski hrošč, škodljiv ali ne?

Majski hrošč  je fascinantna vrsta hroščev, ki zahteva pozornost s svojo robustno postavo in izrazito rdečkasto rjavo do črno obarvanostjo. Ta karizmatična žuželka, ki izvira iz Evrope, požene iz tal pozno spomladi, v mesecu maju, od tod tudi njeno splošno ime. S svojim izjemnim življenjskim ciklom in vplivom na poljedelstvo in hortikulturo je majski hrošč navdušil tako znanstvenike kot vrtnarje. V tem članku se poglobimo v zanimiv svet majskega hrošča, raziskujemo njegov videz, življenjski cikel in interakcijo z okoljem ter osvetljujemo pomen tega očarljivega hrošča.

Videz majskih hroščev

Majski hrošč je močan hrošč, dolg približno 2 do 3 centimetre. Ima rdečkasto rjavo do črno telo s svetlečo zunanjo lupino. Oprsje je prekrito s kratkimi, gostimi dlakami, trebuh pa je mehak in svetlejše barve. Drugače pa je, ko gre za ličinke oziroma larve majskega hrošča.

Ličinke, splošno znane kot “bele ličinke”, so v obliki črke C in kremasto bele barve z rjavimi glavami. Živijo pod zemljo in se prehranjujejo s koreninami rastlin, zlasti s travo. Ličinke gredo skozi več stopenj v obdobju treh do štirih let, preden dosežejo zrelost.

Kako je videti majski hrošč

Kako je videti majski hrošč

Kje živi majski hrošč?

Evropski majski hrošč izvira iz Evrope in ga najdemo v različnih državah po vsej celini. Še posebej pogosto je lahko v regijah z listnatimi gozdovi in travniki.

Majski hrošč živi eno leto, kot traja njegov življenjski cikel. Odrasli hrošči se pojavijo iz tal pozno spomladi ali zgodaj poleti, običajno v mesecu maju, od tod tudi ime “majski hrošč”. Aktivni so predvsem v mraku in jih privlačijo viri svetlobe. Po parjenju samice hroščev odložijo jajčeca v zemljo.

Življenjski cikel majskega hrošča

 • Dvig iz tal: Majski hrošči se običajno pojavijo iz tal kot odrasli hrošči pozno spomladi, pogosto v mesecu maju (od tod tudi ime). Vendar pa se točen čas lahko razlikuje glede na lokalno podnebje in temperaturne razmere. Vznik običajno nastopi po nekaj tednih toplejšega vremena.
 • Aktivno obdobje: Po vzponu so majske stenice aktivne predvsem v mraku in ponoči. Letajo naokoli, se parijo in se hranijo z rastlinjem, zlasti z listi listavcev.
 • Odlaganje jajčec: Ko je obdobje parjenja končano, samice majskih hroščev odložijo jajčeca v zemljo, običajno na travnatih površinah ali kmetijskih poljih. Jajca so odložena v grozdih in se pustijo razvijati pod zemljo.
 • Stadij ličink: Ličinke majskih hroščev, splošno znane kot bele ličinke, se izležejo iz jajčec in začnejo svoje podzemno življenje. Prehranjujejo se s koreninami rastlin, zlasti s koreninami trav, kar lahko poškoduje trate in kmetijske pridelke. Stadij ličinke traja več let, običajno tri do štiri leta.
 • Stadij nimfe: Po končanem razvoju ličink si ličinke majskih hroščev v zemlji zgradijo komore za lutke. V teh komorah so podvržene metamorfozi in se spremenijo v nimfe. Stadij nimfe traja več tednov.
 • Pojav odraslih: končno se odrasli majski hrošči pojavijo iz mladičev in s tem zaključijo svoj življenjski cikel. Čas vznika odraslih je lahko različen, vendar se pogosto zgodi pozno spomladi ali zgodaj poleti naslednjega leta.
Življenjski cikel majskega hrošča

Življenjski cikel majskega hrošča

Majski hrošč, škodljiv ali ne?

Majske hrošče lahko štejemo za škodljivce v kmetijstvu in vrtnarstvu. Ličinke lahko povzročijo škodo na zelenicah, igriščih za golf in pašnikih, tako da se prehranjujejo s koreninami rastlin, kar lahko povzroči rumenenje ali venenje. Vendar se njihov vpliv lahko razlikuje glede na lokalne razmere in gostoto prebivalstva.

Je pa tudi sam majski hrošč plen. Kot tak ima naravne plenilce, kot so ptice, mali sesalci in druge žuželke. V nekaterih regijah je bil vnos posebnih vrst ogorčic (npr. Heterorhabditis bacteriophora) uporabljen kot metoda biološkega nadzora za ciljanje na ličinke majskega hrošča.

Se moramo znebiti majskih hroščev?

Ali se je pametno znebiti majskih hroščev ali katere koli druge vrste žuželk, je odvisno od specifičnega konteksta in okoliščin. Tukaj je nekaj dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri določanju potrebe po nadzoru populacije hroščev:

 • Škoda zaradi majskih hroščev: Če majske hrošči povzročajo znatno škodo na kmetijskih pridelkih, tratah ali okrasnih rastlinah, bo morda treba izvesti nadzorne ukrepe za zaščito prizadetih območij. Ocenite obseg škode in ekonomsko ali estetsko vrednost prizadetih rastlin, da ugotovite potrebo po nadzoru.
 • Ekološko ravnovesje: Majski hrošči, tako kot druge žuželke, igrajo vlogo v ekosistemih. Služijo kot vir hrane za različne plenilce in prispevajo k kroženju hranil. Če bi jih popolnoma odstranili iz ekosistema, bi lahko porušili naravno ravnovesje in imeli neželene posledice. Pred poskusom izkoreninjenja vrste je nujno upoštevati morebitne ekološke vplive.
 • Alternativne metode: Glede na situacijo lahko obstajajo alternativne metode za obvladovanje populacij majskih hroščev brez izkoreninjenja. Na primer, fizične ovire, kulturne prakse (kot je prilagajanje režimov namakanja ali košnje) ali uvedba naravnih plenilcev lahko pomagajo nadzorovati njihovo število, ne da bi pri tem škodovali okolju.

Ključnega pomena je skrbno oceniti posebne okoliščine in pretehtati morebitne vplive, preden se odločite, ali je pametno, da se znebite majskih hroščev ali katere koli druge vrste žuželk. Vzpostavitev ravnovesja med zatiranjem škodljivcev in ekološkimi vidiki je pogosto najbolj trajnosten in odgovoren pristop.

Je majski hrošč škodljiv ali ne

Je majski hrošč škodljiv ali ne

Zanimivosti o majskem hrošču

Nočni navigatorji – majski hrošči so predvsem aktivni ponoči in imajo izjemno sposobnost navigacije v temi. Za orientacijo med letom uporabljajo nebesne znake, kot so mesečina in zvezdni vzorci.

Hrupni letalci – ko majski hrošči poletijo, proizvedejo značilno brenčanje ali brenčanje. Ta zvok nastane zaradi hitrega premikanja njihovih kril in je še posebej opazen med njihovimi paritvenimi leti.

Dolgo življenje, bolj ali manj – odrasli majski hrošči imajo razmeroma kratko življenjsko dobo, običajno od nekaj tednov do nekaj mesecev. Vendar so v tem času predani iskanju partnerjev in razmnoževanju. Po drugi strani pa ličinke preživijo več let pod zemljo, preden dosežejo zrelost.

Smrdljivi obrambni mehanizem – ko so ogrožene, lahko majske žuželke sproščajo obrambni vonj. Vonj je pogosto opisan kot neprijeten in je namenjen odvračanju morebitnih plenilcev.

Zgodovinski pomen – majski hrošči so se skozi zgodovino pojavljali v folklori in kulturni tradiciji. V nekaterih regijah je bil njihov pojav v maju povezan s prihodom pomladi in rodovitnosti. Upodabljali so jih v umetnosti, literaturi in celo uporabljali kot simbole pri praznovanjih in obredih.

Raznolikost vrst po svetu – medtem ko se izraz “majski hrošč” običajno nanaša na evropskega hroščevca, obstajajo druge vrste ščurkov, ki jih najdemo v različnih delih sveta. Te vrste imajo lahko podobne življenjske cikle in vedenje, vendar se lahko razlikujejo po videzu in geografski razširjenosti.

Zanimivosti o majskih hroščih

Zanimivosti o majskih hroščih

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com