• C Novo mesto
  • 18:37
  • Sre, 12.06.2024

Material copatov je pomemben! Preveri, katerega izbrati

Ni boljšega občutka kot to, da se ob prihodu iz službe preobujete v udobne copate. Čeprav je to to del naše tradicije, pa bistveno pripomore tudi k zdravju naših stopal in boljšemu splošnemu počutju. Izbira pravega materiala copatov je zato še kako pomembna!

Vsi si želimo popoln par hišnih copatov, vendar je iskanje pravega para glede na pestro ponudbo copatov lahko pravi izziv.

Copati se razlikujejo po stilu, barvah, funkcionalnosti in stopnji podpore, zelo pomembno vlogo pa imajo tudi različni materiali.

V nadaljevanju smo vam pripravili pregled najpogostejših materialov copatov.

Usnjeni copati – najboljša izbira za vse dni v letu

Usnjeni copati veljajo že vrsto let kot ena najboljših izbir za vaša stopala. Gre za izjemno kakovostne copate, ki so na eni strani zelo vzdržljivi, na drugi strani pa jih odlikujejo številne pozitivne lastnosti.

Usnje je naravni material, ki poskrbi, da se stopala v njih popolnoma sprostijo in spočijejo po napornemu dnevu. Usnjeni copati se optimalno prilagodijo stopalu, zato so izjemno udobni in boste v njih brez težav preživeli cel dan.

Usnjeni copati so zelo zračni, poleg tega pa odlično odvajajo vlago. To pomeni, da se noga v njih ne poti, neprijetne vonjave pa hitro postanejo preteklost. Ker pa je usnje tudi odličen toplotni izolator, vam bo v teh copatih pozimi toplo, poleti pa ne preveč vroče.

Usnje je zato odličen material za otroške copate. Usnjeni copati za otroke so izjemno trpežni, odlično se prilagodijo stopalom, noga se v njih ne poti, v kombinaciji z gumijastim podplatom pa nudijo najboljši stik s podlago.

copati

Usnje je vedno prava izbira.

Usnjeni copati ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Dovolj je, da jih obrišete z vlažno krpo in poskrbite, da se temeljito osušijo predno jih zopet obujete.

Copati iz krzna – edinstveno udobje na vsakem koraku

Med najbolj kakovostnimi copati so tudi copati iz krzna. Krzneni copati niso samo udobni, ampak tudi zelo elegantni, za nameček pa imajo še ogromno drugih pozitivnih lastnosti.

Tudi krzneni copati so, podobno kot usnjeni, izdelani iz naravnih materialov. Ovčje krzno je antibakterijsko in je zato še posebej prijazno do vaše kože.

copati

Edinstveno udobje.

V primerjavi z drugimi materiali so krzneni copati med najtoplejšimi, hkrati pa odlično regulirajo toploto. Ker so tudi izjemno zračni, se vam noga tudi v poletnih mesecih v njih ne poti, posledično temu pa ne boste deležni neprijetnih vonjav.

Ovčje krzno se odlično prilagodi obliki stopal, zato je počutje v krznenih copatih naravnost odlično. V njih boste brez težav preživeli tudi po več ur, ne da bi sploh vedeli, da jih imate na svojih stopalih.

Bombažni copati – pogosta izbira za vsak dom

Bombaž je med najpogostejšimi materiali za izdelavo hišnih copatov. Bombažni copati so mehki, udobni in enostavni za nego. Bombaž je naravni material, zato se bombažni copati dobro prilagajajo temperaturi stopal, ki se zaradi tega tudi manj potijo.

Občutek v bombažnih copatih je zelo prijeten, njihova dodatna prednost pa je, da so tovrstni copati zelo enostavni za vzdrževanje in so izjemno trpežni. Res pa je, da poznamo različne vrste in kakovosti bombaža, zato je potrebno biti pri izbiri bombažnih copatov toliko bolj pazljiv.

Ena od različic bombažnih copatov so copati iz bombažnega frotirja. Ta vrsta copat je še posebej mehka, udobna in prijazna do vaših stopal v prav vseh pogledih.

Copati iz volnenega filca – za mehak in lahek korak

Tudi volna postaja vedno bolj priljubljen material, ki se uporablja v različne namene. Volna je znana po svoji kombinaciji toplote in zračnosti, zato so volneni copati prav tako znani po svojem udobju, vendar so nekoliko manj trpežni v primerjavi z usnjenimi copati.

Copati iz volnenega filca so izjemno topli in zračni. Navdušili vas bodo tudi s svojo mehkobo in težo, zaradi česar vam zagotavljajo optimalno udobje.

Copati iz mikrotkanine – ni vseeno, kakšne izberete

Značilnost mikrotkanine je v tem, da je lahko pletena iz umetnih in naravnih vlaken. Če so copati iz umetnih vlaken, potem so na eni strani enostavni za vzdrževanje in trpežni, a se vam noga v takšnih copatih pogosto poti.

copati

Copati iz mikrotkanine.

Veliko boljša izbira mikrotkanina iz naravnih vlaken, ki je tudi bolj prijetna na otip in za nošenje.

Copati iz umetnega usnja – dostopna vendar manj kakovostna izbira

Čeprav copati iz umetnega usnja na prvi pogled izgledajo kot copati iz naravnega usnja, pa se v svojih lastnostih bistveno razlikujejo.

To razliko boste najhitreje opazili po tem, da se vam bo noga v copatih iz umetnega usnja hitreje potila, takšni copati pa se bodo tudi veliko hitreje obrabili.

Kateri material izbrati?

V copatih preživimo skorajda tretjino svojega življenja. In če jim želite privoščiti le najboljše, potem so copati iz naravnega usnja in krzneni copati edina možna izbira. Zato ne odlašajte in jih čim prej tudi vi preizkusite!