• C Novo mesto
  • 11:46
  • Pet, 23.02.2024

Minimalizem

Sodeč po slikah v revijah je minimalizem povezan z belo barvo sten, lesenimi elementi ter z majhnim številom predmetov v stanovanju. A minimalizem je življenjski stil in veliko več kot samo neka estetska vrednost. V nadaljevanju članka vam razkrivamo, zakaj minimalističen življenjski slog priporočamo tudi vam.

Živite bolj sproščeno

Predstavljate si, kako se počutite po spomladanskem čiščenju vašega stanovanja. Vse v prostorih je svetlejše in vi ste bolj srečni. Zdaj pa si predstavljajte, da bi se tako počutili ves čas, saj vam ne bi bilo potrebno skrbeti zaradi nereda in grmade stvari, ki jih sploh ne potrebujete več. Vse te stvari povzročajo stres. Z njihovo odstranitvijo se boste počutili svobodni. To pa vam omogoča ravno minimalizem.

Ne bodite sužnji stvari, ki so v vaši lasti

Veliko ljudi je prav obsedenih s tem, kar imajo. Brez vseh teh stvari se počutijo prav izgubljeno. Zavedati se morate, da vaše stvari ne določajo tega, kdo ste. Minimalizem vam bo pomagal, da se boste naučili nekaj novega o sebi in da boste cenili svoje lastne sposobnosti, ki nimajo nobene povezave s predmeti v vašem življenju.

Bodite hvaležni za to, kar imate

Minimalizem ne pomeni, da se morate znebiti prav vseh stvari, ki jih imate. Obdržite tisto, kar vas osrečuje, vse ostalo pa podarite prijateljem ali kakšni dobrodelni ustanovi.

Minimalizem pomeni tudi to, da boste kupovali manj novih stvari in se s tem izognili morebitnim dolgovom.

Prihranite denar

Minimalizem pomeni tudi to, da boste kupovali manj novih stvari in se s tem izognili morebitnim dolgovom. Pri nakupu novih predmetov pa vedno premislite o tem, če jih res potrebujete in ali vas bodo osrečevali ter prinesli veselje v vaše življenje.

Razbremenite okolje

Minimalizem zmanjšuje negativen vpliv na okolje. Dobro razmislite o tem, kakšne stvari boste imeli v svojem domu. Kupujte tisto, kar boste lahko uporabljali veliko let, saj boste s tem zmanjšali količino odpadkov in poskrbeli tudi za okolje.

Razbistrite si glavo

Minimalizem pomeni, da se znebite nepotrebnih stvari v svojem življenju, s tem pa se vam bodo zbistrile tudi misli in postali boste odprtega duha za vse dogodivščine, ki še pridejo. Sprejmite torej dejstvo, da vsega res ne potrebujete in bodite pripravljeni na spremembo na bolje.

Lažje vzdržujte svoj dom

Uživate v čistem, pospravljenem domu, a za pospravljanje ne želite izgubljati na tone časa? Minimalizem je verjetno najlažji način, da boste skrajšali čas, ki ga potrebujete za ureditev doma. Samo pomislite, koliko manj predmetov bo potrebovalo brisanje prahu.

Prihranite čas

S tem, ko boste prihranili čas za čiščenje, boste imeli na razpolago veliko več časa za to, da boste počeli tisto, kar vas zares veseli.