• C Novo mesto
  • 03:08
  • Sob, 03.12.2022

Molj: nadloga v vaši omari

Molji so majhni, vendar lahko v vašem domu povzročijo kar precej škode. Če ste opazili molja, kako leta po vaši kuhinji, tega nikar ne jemljite zlahka; saj veste, kaj pravijo, po toči zvoniti je prepozno. Obstaja veliko naravnih trikov, ki lahko moljem zamerijo vaš dom, tako da vanj ne bodo vstopili. Kako se jih torej znebiti? Berite dalje …

Lačne ličinke

Tega morda niste vedeli, vendar je za odrasle molje praktično nemogoče, da bi jedli vaša oblačila. Odrasel molj sploh nima ust! Bitja, ki jedo vaša oblačila, niso molji, ampak njihove ličinke. Samo molj ličinka ima usta, s katerimi se lahko prehranjuje!

Kako so se torej ličinke znašle v vaši omari?

V omari ste našli pulover, šal ali kapo, v kateri je luknja. Precej varno je domnevati, da so za to odgovorne ličinke moljev.

Ko se samica molja odloča, kam bo odložila svoja oplojena jajčeca, bo navadno izbrala oblačilo živalskega izvora, npr. iz volne, kašmirja, angore, krzna ali svile. Vlakna takšnih oblačil namreč vsebujejo keratin, ki ga ličinke potrebujejo. Keratin je tisti element, ki ga lahko najdemo na oznakah mnogih izdelkov za nego las, npr. šamponov, balzamov in mask; keratin lahko najdemo tako v naših laseh kot tudi nohtih. Molji se tako ne bodo dotaknili umetno pridobljenih tkanin, npr. lateksa in sintetike.

Kako se torej prehranjuje odrasel molj?

Odrasel molj, podobno kot večina metuljev, uživa samo različne tekočine, npr. nektar rastlin.

Kako poskrbeti, da molj ne bo izlegel ličink v vaši omari?

Pomembno je, da je vaša omara dobro prezračena in čista, saj molje privlači umazanija. Oblačila naj bodo čista in posušena na soncu, če je le mogoče. Tudi likanje pomaga.

NIKOLI ne dajajte v svojo omaro oblačil, ki so vlažna (npr. plašč, pulover, kapo ali šal, na katerem so še vedno dežne kapljice), saj molji obožujejo vlažno okolje.

Obenem lahko oblačila, ki jih ne potrebujete ravno vsak dan, shranite v vakuumsko zaprte vreče. Tako boste prihranili prostor v svoji omari, pa tudi nič ne bo moglo do vaših oblek – niti prah niti molji. Sploh v poletnih mesecih lahko shranite vsa svoja volnena in zimska oblačila v neprodušno zaprte vreče.

Kaj storiti, če ste v svoji omari že zapazili ličinke?

Seveda je bolje, če se proti moljem borimo s preventivnimi kot kurativnimi ukrepi, vendar brez panike! Še vedno se jih da izgnati na dokaj preprost in naraven način.

Prvi korak je seveda, da iz omare odstranite oblačilo, na katerem ste opazili, da je samica molja izlegla svoje ličinke. Oblačila nemudoma postavite v zamrzovalnik. Tam naj bodo vsaj en dan; to bo pomagalo ubiti vse ličinke.

Pomembno je, da redno sesate; to bo pomagalo odstraniti ličinke. Če opazite, da ste posesali ličinke, vrečke nemudoma odvrzite v smeti in jih nikar ne puščajte v smeteh v domu.

Kako veste, ali je v vaši omari molj?

Se spomnite, kako ste se kot otroci igrali skrivalnice? Iskanje moljev je podobno: na prvi pogled, ko odprete omaro, ni nikjer nikogar, vendar je treba pogledati bolj podrobno.

Iščite manjše luknje v svojih oblačilih iz naravnih materialov, torej oblačilih iz volne, svile, … Ne bojte se iti globoko v omaro, globlje kot greste, bolj verjetno je, da boste kaj našli. Če najdete eno luknjo, je prav mogoče, da jih boste našli še več; preverite še sosednja in druga oblačila, ki so izdelana iz naravnih materialov. Vsa oblačila, na katerih najdete luknje, dajte v zamrzovalnik za 24 ur in se nato lotite drugih korakov za izganjanje moljev.

Če ste se odločili, da jih boste odvrgli in jih ne boste popravljali, jih nikakor ne shranjujte v smeteh v hiši, ampak jih odvrzite v smetnjak. Druga oblačila, ki so bila shranjena v omari, operite v pralnem stroju. Če je le mogoče, jih dajte na najvišjo temperaturo, na kateri jih smete prati.

Ko je omara prazna, je čas, da jo očistite. Uporabite mešanico vode in kisa in z gobico temeljito zdrgnite omaro od vrha do tal. Če pri roki nimate kisa, lahko uporabite tudi milnico. Ko je omara čista in suha, jo posesajte. Temeljito posesajte tudi sobo, v kateri se nahaja, in preostanek stanovanja.

Kaj molj sovraži?

  1. Sivko

Danes lahko že v veliko trgovinah ali na spletu kupite že pripravljene vrečke iz blaga, napolnjene s posušeno sivko. Te bodo oddajale blag, prijeten vonj, ki pa bo iz vaše omare odgnal molje. Postavite vrečke na različna mesta v omari in v predale; lahko jih daste tudi v žepe plaščev in puloverjev iz naravnih materialov, ki tako dišijo moljevim ličinkam.

Sivka ima za večino ljudi zelo prijeten vonj, zato je dodaten plus te akcije tudi to, da bodo vaša oblačila dišala fantastično.

Če imate to srečo, da lahko sivko naberete sami, naberite zdrave rastline, ki jih niso prizadeli nobeni zajedalci. Bodite nežni in previdni pri nabiranju; če ranite rastline, lahko začnejo izgubljati eterično olje, kar bo povzročilo, da bo vonj manj močan. Naberite velik kup sivke; verjemite, ko se bo posušila, bo kupček precej manjši, kot si predstavljate. Sivka se zelo skrči, ko je posušena.

2. Rožmarin, timijan, meto in klinčke 

Vse to so začimbe, ki jih lahko zlahka najdete v svoji domači kuhinji. Z njimi lahko napolnite manjše vrečke iz blaga, podobne, kot jih uporabljamo za sivko, in jih postavite v svojo omaro ali predalnik. Ko opazite, da vaša oblačila ne dišijo več po začimbah in da so vrečke izgubile svoj vonj, jih izpraznite in ponovno napolnite. Če želite, lahko uporabite tudi eterična olja.

3. Pohištvo iz cedrinega lesa

Cedra odganja molje, zato se splača naslednjič, ko boste kupovali novo omaro, razmisliti o cedri. Obstaja tudi precej bolj preprosta in manj draga možnost: cedrino olje. Cedra vsebuje določene feromone, ki odganjajo molje.

Molj v vaši kuhinji

Molji obožujejo oblačila iz naravnih materialov, vendar jih privlačijo tudi določene dobrine v vaši kuhinji. Ker si nihče ne želi zagledeti molja v svoji moki, iz katere navadno vsako soboto pripravljate palačinke, se splača, da tudi v kuhinji pazite na prisotnost moljev. Najraje se zadržujejo v temnih in vlažnih prostorih, zato skrbite, da bo vaša kuhinja vedno pospravljena in čista. Ne kupujte več hrane, kot jo lahko sproti porabite, razen če gre za konzerve in drugo vrsto neprodušno zaprtih živil, ki lahko v omari ostane mesece. Svoje omarice lahko očistite z mešanico kisa in vode.

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Molj: nadloga v vaši omari
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.