• C Novo mesto
  • 12:51
  • Sre, 18.05.2022

Nadstrešek ali garaža?

Nadstrešek nudi vašemu avtu učinkovito zaščito pred različnimi vremenskimi razmerami. Pod njim bo varen pred točo, dežjem, snegom, pripeko, pozimi pa bo manj podvržen nizkim temperaturam. Če imate svoj košek zemlje in na razpolago nimate garaže, ki bi odigrala to funkcijo, potem je odločitev za nadstrešek prava.

Nadstrešek ali garaža?

Marsikdo se odloča, ali bi raje izbral eno ali drugo opcijo; torej garažo ali nadstrešek. Naj vam pomagamo pri izbiri. Najprej; kakšna je sploh razlika med obema možnostima? Garaže so popolnoma zaprte konstrukcije in vaš avto varujejo z vseh strani. Do nje vodijo vrata, ki jih po potrebi zaprete ali odprete. Garaže so običajno že del obstoječe nepremičnine, ni pa to nujno. Nadstrešek vašemu avtu po drugi strani nudi zgolj streho. Ta je podprta s stebri, ki jo držijo v zraku.

Na kratko o garažah

Naj na hitro navedemo še različne vrste garaž. Ločimo enojne, dvojne, trojne in tandemske garaže. Enojne garaže imajo v notranjosti dovolj prostora za en avto. Poleg tega nudijo še nekaj dodatnega prostora za shranjevanje manjših predmetov. Dvojne garaže so širše od enojnih. Vanjo je možno zapeljati dva avtomobila enega ob drugem. Vrata so pri dvojni garaži tako široka, da omogočajo, da notri zapeljeta dva avtomobila. Lahko pa imamo tudi dvoje vrat; vsaka za en avto. Trojne garaže so primerne za tri avtomobile in tako dalje.

Garaža je lahko iz različnih materialov. Običajno je to beton, opeka, les, jeklo, lahko pa gre tudi za kombinacije različnih materialov. Dostikrat garaža sploh ni v funkciji svoje prvotne vloge. Uporabniki jo lahko preuredijo v bivalni prostor, pisarno, domačo telovadnico ali skladišče.

Prednost garaž je v tem, da avtu zagotavljajo veliko stopnjo varovanosti. Sploh v kombinaciji s kakovostno ključavnico. Ne glede na to, ali je bila garaža že kot del objekta ali jo zgradimo kasneje, naj bi se ta prilegala designu objekta.

Na kratko o nadstreških

Nadstreški avtomobilom po drugi strani ne zagotavljajo varovanja pred morebitnimi krajami. Služijo pa kot dobro preventivo pred vremenskim neprilikam, ki lahko škodujejo vašemu avtu ali pa vplivajo na slabšo izkušnjo z njegovo uporabo. Po drugi strani je prednost nadstreška v tem, da jih lahko veliko hitreje in lažje zgradimo. Nadstrešek za avto je možno postaviti hitro in to brez posebne opreme ali usposobljene delovne ekipe. Prav tako je gradnja nadstreška cenejša od gradnje garaže.

Za izdelavo nadstreška lahko uporabimo različne materiale. Katera opcija je najboljša v vašem primeru?

Ko se odločate glede tega, kakšen nadstrešek boste postavili pri vas, morate najprej ugotoviti, kakšna bo njegova funkcija.

Kovinski nadstrešek

Kovinski nadstrešek je običajno izdelan iz železa, jekla ali aluminija. Streha je pri tem izdelana iz steklenih, plastičnih ali akrilnih plošč, podprta pa je s kovinskim ogrodjem.

Leseni nadstrešek

Leseni nadstrešek na prvi pogled spominja na vrtno lopo. Streha je lesena, ravna ali koničasta in stoji na štirih lesenih stebrih. Streha je lahko tudi prozorna in zagotavlja zaščito pred vetrom in drugimi vremenskimi pojavi.

Druge prednosti nadstreškov

Nadstrešek se šteje kot dovoljen poseg v prostor, zato vam za njegovo postavitev ne bo treba zaprositi za dovoljenje kot v primeru garaže. Sicer pa lahko nadstrešek poleg tega, da nudi zaščito za avto, služi tudi drugim namenom.

Lahko ga uporabite kot praktičen prostor, kamor se skrijete pred sončno pripeko ali dežjem. Lahko ga otroci uporabijo kot prostor za igro, lahko služi kot delavnica ali kot prostor za žar. Če govorimo o nadstrešku v funkciji zaščite avtomobila, je njegova prednost v tem, da nudi odlično prezračevanje. Tega za garažo ne moremo reči.

Nadstreški so manj vpadljivi v prostoru in večinoma estetsko delujejo prijaznejše od garaže. Izberete lahko barvo nadstreška, ki vam je najbolj všeč, material, obliko, velikost. Nadstrešek je lahko preprostega izgleda ali pa predstavlja moderen dodatek okolici vaše hiše. Prednost nadstreška je tudi v tem, da ga je enostavno vzdrževati. Sploh tiste, ki so iz lakiranega aluminija, saj gre za vremensko izjemno odporen material.

Nekaj nasvetov za gradnjo nadstreška za avto

Ko se odločate glede tega, kakšen nadstrešek boste postavili pri vas, morate najprej ugotoviti, kakšna bo njegova funkcija. Nekateri nadstreški varujejo majhne limuzine, drugi tovornjake, nekateri čolne in spet drugi potovalne prikolice. Temu je treba prilagoditi karakteristike in dimenzije nadstreška.

Podstavek za nadstrešek

Poleg strehe in nog nadstreška je treba pomisliti tudi na podstavke. Ti so namenjeni podpori celotne konstrukcije.

Samostojen nadstrešek ali kot del objekta?

Kaj je bolje; da nadstrešek za avto stoji samostojno ali da je pritrjen na obstoječ objekt, vaš dom? Razmislite, kaj bi vam bolj ustrezalo, saj je od tega odvisno marsikaj. To določa tudi, katero konstrukcijo je najbolje izbrati. Če bo nadstrešek pritrjen na vašo hišo, bo v številnih pogledih vsekakor bolj praktičen.

Če torej povzamemo; Garaža nudi avtomobilu tudi zaščito pred krajo, medtem ko je nadstrešek namenjen zgolj zaščiti pred vremenskimi vplivi. Je pa precej večji podvig zgraditi garažo kot nadstrešek. Nadstrešek  je namreč mogoče postaviti s precej nižjimi stroški, brez posebnega dovoljenja, postavite ga lahko sami. Garaža po drugi strani zahteva strokovnjake, ki bodo naredili skico in se angažirali za postavitev. To se bo odražalo tudi v višjih stroških postavitve.

Po drugi strani je nadstrešek manj opazen v prostoru in ima običajno nekoliko bolj estetsko funkcijo. Tako garaža kot nadstrešek se lahko uporabljata v različne namene. Garažo lahko uporabljamo tudi kot skladišče, pisarno ali domačo telovadnico. Nadstrešek po drugi strani lahko služi kot prostor za sprostitev, kjer se lahko skrijete pred nalivom ali sončno pripeko.

Pomembno je, da izberete pravi material za gradnjo nadstreška. Poskrbeti morate, da bo nadstrešek takih dimenzij, da boste podenj lahko zapeljali avto. Izbirate lahko med različnimi barvami in oblikami nadstreška. Izberite takega, ki se bo skladal tako z vašim okusom kot z okolico; predvsem s hišo.

Izdelati nadstrešek ni nič težkega. Vam bo pa služil še dolgo časa in z njim ne boste imeli posebnega dela. Pomembno pa je, da izberete material, ki bo kar se da odporen na zunanje vplive.

Nadlani.si, vir slik: Pixabay in Shutterstock

Nadstrešek ali garaža?
1 od 3
Pixabay
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.