• C Novo mesto
  • 19:14
  • Sob, 15.05.2021

Naj vaša hiša zasije z novo fasado

Ko se vozite skozi mesta in vasi, kaj najprej opazite, kaj vam vzbudi pozornost? Lepo izdelana fasada doma, ki pritegne pogled in se vam vtisne v spomin.

Izdelave fasade se lotimo načeloma proti koncu gradbenih del ali pa se odločimo za prenovo obstoječe. Izgledu hiše, da tisto posebno piko na i in dokončen estetski izgled vašega doma.

Glavne naloge fasade so:

  • nudi toplotno zaščito stavbi,
  • zvočna izolativnost,
  • estetski namen,
  • varčevanje pri porabi energije,
  • ščiti pred zunanjimi vplivi in
  • preprečuje nastajanje toplotnih mostov.

Izdelava in obnova fasade

Če želite imeti energetsko učinkovit objekt, se lotite primerne toplotne izolacije zunanjih sten vašega doma. Sam izgled fasade si lahko izberete tudi sami in sicer glede na strukturo in barvo izbranega zaključnega sloja. Z različno velikostjo zrn (granulacijo) fasade lahko izgled in strukturo fasade precej spremenimo. Ustrezna izbira fasade je ključna za predvsem iz vidika energetske učinkovitosti vašega doma. Cene energentov naraščajo vi, pa si lahko z ustrezno izbiro fasade precej znižate stroške energentov.  Za nasvet glede izdelave in obnove fasade, smo se obrnili na podjetje Eling d.o.o, iz Trebnjega, ki ima več desetletij izkušenj v gradbeni stroki. Lastnica podjetja ga. Elizabeta nam je povedala: “Slabo izolirana stavba lahko na različnih delih izgublja veliko energije, tudi do 40%. Lotite se celovite toplotne prenove doma in stroški ogrevanja se vam lahko zmanjšajo tudi za tretjino. Kvaliteta bivalnega okolja v vašem domu, se bo dvignila tako pozimi in poleti.  Osnovna naloga fasade je, da prepreči toplotne izgube vašega doma.”

Objekti brez fasade ali z neizdelano fasado imajo veliko energijsko izgubo, zato so takšni objekti nesprejemljivi. Dobro stran izdelave fasade je tudi to, da se naložba v prenovo ali izdelavo fasade dokaj hitro povrne.

Podjetje Eling vam strokovno svetuje in izvede fasado, ki bo polepšala vaš dom.

Cene fasad

Cena fasade je odvisna od vrste gradnje, uporabljenih materialov, debeline izolacije in seveda od površine fasade, katero je potrebno izdelati. Cena izdelave fasade se določi tako, da naročnik izbere ustrezno toplotno izolacijsko oblogo (debelino, vrsto obloge in zaključnega sloja), nato se izračuna površina, ki jo je potrebno obložiti. Povprečna cena za izdelavo fasade s 15 cm stiropor izolacijo je okrog 40EUR/m2. Cena izdelave fasade z  kameno volno pa je višja in sicer se cene gibljejo od 50EUR/m2 naprej.

Vrste zaključnih slojev

Zaključni sloj fasade je najbolj obremenjen del fasade. Vremenske in temperaturne spremembe obremenjujejo celotno sestavo fasadnih slojev. Pomembno vlogo pri zaščiti fasade ima zaključni sloj. V podjetju Eling pravijo, da strokovno opravljena fasada poudari izgled stavbe in njeno obliko.

Pri izdelavi zaključnega sloja fasade je zelo pomembna kvalitetna podlaga, na katero se zaključni sloj nanese. Poznamo več vrst zaključnih slojev in sicer silikatne, silikonske, karbonske in akrilne zaključne sloje, možne pa so tudi kombinacije le teh.  Zaključne sloje razlikujemo glede na njihovo sestavo, barvno obstojnost posameznih tonov, paropropustnost, elastičnost/trdnost, vezavo na podlago in glede na število možnih barvnih odtenkov. Največ se uporabljajo silkonski zaključni sloji. Prednost silikonskega zaključnega sloja je, da omogoča raztezanje in je odporen na alge in vlago, vendar ima omejitve pri izbiri barvnih odtenkov.

Katero vrsta fasade je najbolj ugodna?

Kot strokovnjake, ki se vsakodnevno srečujejo z izdelavo fasade smo Podjetje Eling smo povprašali, kako do čimbolj ugodnejše cene pri izdelavi fasade. Glede na njihove dolgoletne izkušnje pravijo, da je najugodnejša izdelava fasade po postopku, pri katerem uporabimo stiropor, lepilo, armirno mrežico, osnovni premaz in zaključni sloj debeline 1,5mm.

V podjetju Eling vam bodo predlagali najboljšo rešitev za ugodno izdelavo fasade.

Izbira barve fasade

Izbira prave barve fasade je odločilen del pri izdelavi fasade. Usklajena mora biti s projektno dokumentacijo, hkrati pa všečna in predvsem ugajati vam. Težko si je predstavljati, kako bo barva izpadla v naravnem okolju. Podjetje Eling je strankam na voljo na terenu, da svetuje, pripravi ponudbo za izvedbo in v primeru izvedbe izdelajo tudi brezplačno barvno študijo fasade . S časom se menjajo tudi trendi odtenkov fasad. Trenutno so moderni naravni odtenki fasade, dodatek bleščic, z manjšimi segmenti fasadne površine v oblogi kamna ali lesa. Prevladujejo odtenki bele barve.  Pri izbiri barve fasade se poslužite nasveta, da naj bo barva blaga, ne premočna. Naj bo barva fasade čimbolj naravna, saj te barve ostanejo dalj časa moderne. Za obstojnost fasade in podaljšanje njene življenjske dobe je nujno ustrezno vzdrževanje z rednimi pregledi in barvanje površine fasade po 10ih letih od izdelave.

Kako do brezplačne izdelave barvne študije fasade?

Na trgu obstaja kar nekaj programov s pomočjo katerih si izberete barvo fasade. Ti programi so Parex, Weber, Dulux, vendar je povečini potrebno barvne študije doplačati.

Ko se dogovarjate za izdelavo fasade, pazite, saj mnogi izvajalci fasad, izdelavo barvne študije zaračunajo, v podjetju Eling pa jo ob naročilu celotne izdelave fasade dobite BREZPLAČNO.

Prepustite izdelavo fasade izkušenemu podjetju Eling d.o.o. Izpolnite spodnje povpraševanje in PRIDOBITE brezplačno barvno študijo fasade:

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.