• C Novo mesto
  • 16:40
  • Sre, 27.09.2023

Najbolj očitni znaki, da je vaš pes srečen

Psi niso kot ljudje ali pa kot mačke, ki skrivajo svoja dejanska čustva in občutke, ampak jih zmeraj pokažejo v polni in resnični meri. Če so srečni, bomo to zagotovo lahko sklepali zaradi migajočega repa, skakanja in lajanja ali cviljenja. Vendar pa so lastniki psov večkrat v dvomih, kaj njihovi štirinožni prijatelji doživljajo, saj na žalost psi niso sposobni govoriti in tako ne morejo na človeku jasen način izraziti, kaj se dogaja v njihovi glavi. Poglejmo, katere stvari nakazujejo na to, da je naš pes srečen.

1. Pozdravijo nas, ko pridemo domov.

Že ko zaslišijo naš avto na dvorišču ali pa naše korake na stopnišču, nas nestrpno pričakujejo takoj za vrati ali pa pogosto kar skačejo gor in dol, saj ne morejo zadržati svojega navdušenja. Ne glede na to, na kakšen način nas pričakajo, nam vedno sporočajo le eno stvar – da so veseli, da smo nazaj doma z njimi. Strokovnjaki pravijo, da je takšna dobrodošlica znak zdravega in pozitivnega razmerja, ki ga imamo z našim psom.

2. Ponudijo nam svoj trebušček, pogosto z nasmehom na obrazu, plitkim dihanjem in migajočim repom.
Vse to skupaj nakazuje, da je pes srečen in da nam zaupa. Prav tako nam seveda skušajo dopovedati, da si želijo božanja po trebuhu.
3. Lepo se obnašajo in sledijo našim ukazom.
Psi, ki pogosto izkazujejo agresivno ali destruktivno obnašanje, kot je na primer grizenje, renčanje ali pa uničevanje pohištva ter igrač, so pogosto pod stresom, anksiozni ali pa zdolgočaseni. Obratno pa velja za pse, ki so pridni in vodljivi, takšni so tudi zadovoljni s svojim življenjem.
4. Pridružijo se nam v objemu na kavču, če jim je seveda dovoljeno skočiti na kavč.
Psi so zelo socialna bitja in radi spijo v družbi drugih ljudi, psov ali drugih živali. Takšno obnašanje je znak, da nam naš kuža zaupa in si želi biti ves čas blizu nas.
5. Naslonijo se na nas, kar je ena izmed najbolj prikupnih stvari, ki jih psi počnejo.
Podobno kot objemanje na kavču, je tudi naslanjanje na naše telo znak, da nam naš štirinožni prijatelj zaupa in da si želi naše družbe in naše bližine.
6. Zavzamejo igralen položaj, ki izgleda tako, da imajo sprednji del pritisnjen k tlom, rep štrli v zrak in seveda intenzivno maha, ušesa so pomaknjena naprej, očesa pa usmerjena na nas.
Takšen položaj je jasno povabilo k igri.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash