• C Novo mesto
  • 04:43
  • Čet, 30.05.2024

Najboljši triki za spomladansko čiščenje

Ko se bliža pomlad in zunaj že diši po zvončkih ter marjeticah, se obeta toplejše vreme in priložnost za svež začetek. Pomlad je popoln čas, da osvežite svoj življenjski prostor in se znebite zimskih tegob s temeljitim spomladanskim čiščenjem. Ne glede na to, ali vam je všeč ali ne, se spopadanje s hišnimi opravili ne sme zdeti zastrašujoče. Z nekaj pametnimi triki v rokavu boste lahko s svojim spomladanskim čiščenjem opravili hitro in vaš dom bo zasijal v novi podobi. Poleg tega pa se boste počutili kot prerojeni.

Preden se lotite čiščenja, si ustvarite vizijo o vašem cilju. Oglejte si vsako sobo in določite predmete, ki jih več ne potrebujete ali uporabljate. Tisto, kar lahko, podarite ali reciklirajte, preostanek pa varno in ustrezno zavrzite. Izogibajte se kopičenju starih predmetov in spomine raje shranite v obliki fotografij.

Pripravite si natančen seznam opravil za vsako sobo, da ostanete organizirani in motivirani. Razbijanje čiščenja na manjše naloge preprečuje občutek preobremenjenosti in vam pomaga ostati na pravi poti do zastavljenega cilja.

Ko je čas za čiščenje, začnite na najvišjih točkah v sobi in se nato pomikajte navzdol. Obrišite stropne ventilatorje, svetilke in police, preden se lotite površin in tal. Na ta način se boste izognili dvakratnemu čiščenju istih površin.

Poenostavite svoj načrt in uporabite večnamenska čistilna sredstva. Mešanica vode, kisa in detergenta za pomivanje posode učinkovito očisti mnoge površine po hiši, od pultov do kopalniških ploščic. Za trdovratne madeže lahko uporabite sodo bikarbono in limonin sok.

Ne pozabite na zavese, oblazinjeno pohištvo in posteljnino. Osvežite svoje tkanine s pranjem ali parnim čiščenjem, odvisno od tkanine. Zavese za nekaj ur obesite na sonce, da odstranite vonjave in bakterije.

Spomladansko čiščenje je odličen čas, da temeljito očistite hladilnik. Izpraznite ga, zavrzite potekle izdelke in obrišite police ter predale s toplo vodo in sodo bikarbono.

Izkoristite priložnost, da preuredite omare, omarice in predale. Investirajte v organizatorje za shranjevanje, kot so zaboji, košare in delilniki predalov, da maksimirate prostor in ohranjate stvari urejene. Označevanje posod bo olajšalo kasnejše iskanje.

Če imate preproge, jih odpeljite na temeljito čiščenje, kjer bodo strokovnjaki odstranili umazanijo, madeže in vonjave. Najem čistilnega stroja ali najem strokovne storitve lahko to nalogo naredi veliko lažje in učinkovitejše.

Vzemite si čas tudi za osvežitev zunanjih prostorov. Pometite dvorišče, odstranite odpadke, očistite vrtno pohištvo in uredite vrt za privlačen zunanji del vašega doma.

Na koncu pa se ne pozabite nagraditi za dobro opravljeno delo. Privoščite si nekaj posebnega – sproščujočo kopel, filmski večer ali okusno večerjo, s čimer proslavite svoj trud in svež, čist dom.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash