• C Novo mesto
  • 12:32
  • Pet, 19.04.2024

Najpogostejše napake, ki jih delate pri čiščenju kopalnice

Vsakdo uživa v lepo pospravljeni in čisti kopalnici, ko pride do čiščenja, pa je zgodba drugačna. Že tako ali tako čiščenje ni prijetno opravilo, ki ga večina ljudi ne opravlja z veseljem, ko pa pride do kakšne napake ali zapleta, pa lahko čiščenje postane še toliko bolj zoprno. Kaj so najpogostejše in najhujše napake, ki bi se jim morali resnično izogniti?

Pri čiščenju stranišča takoj po čiščenju postavite ščetko nazaj v stojalo

Ste kdaj sploh razmišljali o tem? Povsem samoumevno je, da ščetko postavite tja, ker je temu stojalo tudi namenjeno. Vendar strokovnjaki svetujejo, da držalo postavite med očiščeno straniščno desko in stranišče, da se ščetka posuši in jo nato vrnete nazaj na stojalo, saj tako preprečite nabiranje bakterij zaradi vlažnosti.

Pozabite najprej pobrisati prah

Tudi v kopalnici se nabira ogromno prahu, ki pa je zaradi vlage nekoliko drugačen. Preden se lotite čiščenja površin, morate nujno pobrisati prah in posesati tla, sicer bo čiščenje bolj zoprno in manj natančno. Ko enkrat zmočite prah, boste imeli samo še več težav.

Površine zdrgnete in pobrišete takoj po tem, ko nanesete čistilo

Pustite čistilom, da opravijo svoje delo. Nanesite jih na površine in jih pustite nekaj časa delovati, šele potem pa zdrgnite in pobrišite oziroma splaknite z vodo.

Mešate različna čistila

Ena največjih napak je tudi sočasna uporaba različnih čistil. Nekatere kombinacije so lahko celo toksične, zato previdno. Prav tako ne boste dosegli boljšega učinka, če boste uporabljali več čistil naenkrat. Pomembno je, da izberete ustrezna in kvalitetna čistila.

Pozabite na zaveso za prhanje

Če imate zaveso za prhanje, je nujno, da poskrbite za redno čiščenje le-te. Marsikdo očisti le kopalno kad, zaveso pa pusti na miru.

Za več površin uporabljate isto gobico

Vsak del kopalnice potrebuje svojo krpo oziroma gobico. V nasprotnem primeru lahko namreč prenašate bakterije iz na primer stranišča na umivalnik ali pa v kopalno kad. Prav tako različne površine potrebujejo različne vrste gobice – material je navsezadnje pomemben, da ne poškodujete česa. Prav tako bodite pozorni, da uporabljate primerna čistila za vsak del kopalnice.

Po čiščenju pozabite prezračiti prostor

Vlaga in vonj po čistilih lahko zelo slabo vplivata na kopalnico in stvari v njej. Vdihovanje hlapov od čistil je lahko tudi strupeno. Zato poskrbite, da po čiščenju vedno prezračite kopalnico. Če nimate okna, prižgite ventilator ali pa vsaj odprite vrata v druge prostore in tam odprite okno.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels