• -0.89C Novo mesto
  • 20:58
  • Tor, 24.11.2020

Naravna čistila v vašem domu

V sodobnem času je zelo pomembno, kakšno hrano vnesemo v telo in kakšno kozmetiko uporabljamo za negovanje kože. Vedno bolj pa smo ozaveščeni tudi na področju čistil, ki ne škodujejo nam in našemu okolju. Naravna čistila so čistila, ki jih iz naravnih sestavin lahko pripravimo kar sami doma. Priporočamo vam, da jih uporabljate tudi sami.

Naravna čistila

Komercialna čistila namreč vsebujejo številne kemikalije, ki lahko povzročijo različne alergije, opekline, vnetja, motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem in še bi lahko naštevali. Takšne kemikalije so obstojne, zato se ne razgradijo, ampak se nalagajo v našem telesu in okolju. Zakaj torej ne bi za čiščenje stanovanja uporabljali naravna čistila, ki jih za malo denarja izdelamo kar sami? Nad njihovim delovanjem bomo res presenečeni, saj čistijo neverjetno dobro.  

Za naravna čistila potrebujemo naravne sestavine, ki so naslednje: soda bikarbona, alkoholni kis, pralna soda in naravno marsejsko milo.

Naravna čistila: univerzalno čistilo

V kozarec za vlaganje dajte olupke pomaranč in limon ter zalijte z alkoholnim kisom. Vse skupaj pustite približno en teden, da se kis obarva. Potem mešanico precedite, raztopino pa razredčite z vodo v razmerju ena proti ena. Dodajte še 2 žlici sode bikarbone. V čistilo lahko dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja. Vse skupaj pretočite v pršilko in že imate čudovito naravno čistilo za pomivanje oken, tal, pohištva, kopalnice in tako naprej.

Naravna čistila: čiščenje posode v pomivalnem stroju

V pomivalni stroj skozi režo za tableto oziroma čistilo vlijte alkoholni kis. Po posodi pa potresite cca 3 žlice sode bikarbone ali pralne sode. Nastavite program za pranje bolj umazane posode. Svetujemo vam, da krožnike predhodno splaknete.

Naravna čistila: čiščenje pečice

Komercialna čistila za čiščenje pečice vsebujejo natrijev hidroksid, topila in druge škodljive kemikalije. Zato si raje sami pripravite čistilo. Zmešajte 2 žlici sode bikarbone s toliko vode, da dobite gosto pasto. S pasto namažite po notranjosti pečice in pustite, da deluje približno 15 minut. Nato po notranjosti pečice pošpricajte s plastenko, ki vsebuje razredčen alkoholni kis. Površine dobro obrišete s papirnato brisačo.

Naravna čistila: pranje perila

V posodici  zmešajte 500 g sode bikarbone ali pralne sode in 250 g naravnega mila. V režo za čistilo dodajte 3 žlice tako pripravljenega čistila, v režo za mehčanje pa nekaj alkoholnega kisa. Prašku lahko seveda dodate tudi nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja. Perilo bo dobro oprano in prijetno mehko.

Čiščenje preprog

Na madež na preprogi stresite sodo bikarbono ter pustite, da deluje čez noč. Prah naslednji dan temeljito posesajte.

Naravna čistila

Naravna čistila za zamašene odtoke

V zamašen odtok stresite 3 žlice sode bikarbone, ki jo predhodno zmešajte z enako količino soli, tako da dobite gosto pasto. Čez pasto zlijete 2 litra vroče vode ter vse skupaj pustite delovati 20 minut. Nato dobro sperete.

Naravna čistila: čiščenje WC školjke

Zvečer pred spanjem z lončkom čim bolj izpraznite vodo iz školjke, vanjo pa nalijete 1 liter alkoholnega kisa. S kisom poškropite tudi po straneh v notranjosti školjke. Pustite, da kis deluje čez noč. Zjutraj dobro zdrgnete z metlico in školjka bo bleščeče čista.

Odstranjevanje neprijetnih dišav

S sodo bikarbono lahko odstranite tudi neprijetne vonjave v hladilniku. Prah sode bikarbone daste v posodico, ki jo postavite v hladilnik. Z univerzalno sodo lahko odstranite tudi neprijeten vonj v čevljih. V čevelj potresete malo sode, premešate in pustite delovati čez noč. Zjutraj sodo posesate iz čevljev in neprijetnega vonja ne bo več.

Naravna čistila: čiščenje lesenih desk, na katerih se pripravlja hrana

Naravna čistila

Zmešajte sodo bikarbono in vodo, tako da dobite gosto pasto. Pasto nanesete na leseno desko in pustite delovati kakšno uro. Nato zdrgnite desko in jo temeljito sperite. Pasto lahko uporabite tudi za umivalnike in jeklo.

Belilno sredstvo

Če želite bolj belo perilo, potem v režo za mehčanje nalijte polovico skodelice limoninega soka. Perilo bo res belo. Lahko pa perilo kuhate tudi v vreli vodi, v katero ste narezali limono.

Naravna čistila: čiščenje ogledal in oken

Zmešajte 2 žlici kisa z vodo in raztopino prelijte v razpršilko. Površine pošpricajte, nato pa očistite s časopisnim papirjem. Kis lahko nadomestite tudi z limoninim sokom.

Odstranjevalec rje

Na površino z rjo natresite malo soli, potem pa na sol stisnite še toliko limete, da se sol dobro prepoji. Pustite delovati 2 do 3 ure. Ostanek zdrgnite z limetinim olupkom.

Odstranjevanje ostankov mila z vrat tuš kabine

Zmočite gobo s kisom in površino dobro obrišite. Pralno zaveso očistite tako, da jo operete v pralnem stroju s kisom in sodo bikarbono.

Naravna čistila: trdovratni vodni kamen v kuhinjskih loncih

V lonec nalijte 30 ml vode in 100 ml kisa. Raztopino segrevajte, da zavre, nato pa pustite, da se ohladi. Postopek lahko tudi ponovite, tako da bo res izginil ves vodni kamen.

Čiščenje grelnika za vodo

Tudi v grelniku za vodo se vztrajno nabira vodni kamen. Znebite se ga tako, da v aparat stresete 2 žlici citronke, dolijete vodo in jo zavrete. Pustite stati pol ure, nato vodo odlijte. Grelnik dobro sperite, ga še enkrat napolnite z vodo in jo zavrite.

Pripravila Monika M.

Naravna čistila v vašem domu
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.