• C Novo mesto
  • 08:19
  • Sob, 15.06.2024

Naravna škropiva na vašem vrtu

Če imate svoj vrt, potem dobro veste, da so na njem stalno prisotni tako škodljivci kot različne bolezni. Naj se še tako trudimo in skrbimo za svoj vrtiček, do tega bo prišlo slej ko prej. Tako lahko različne plesni in uši še kako pokvarijo videz vrta ter nam zmanjšajo količino pridelka. Seveda ga lahko tudi popolnoma uničijo. Kako odpraviti takšne težave? Najlažje tako, da se odpravimo v trgovino po škropivo. Na policah specializiranih trgovin bomo našli celo četo takšnih in drugačnih škropiv, ki bodo hitro opravila z vrtnimi nepridipravi, žal pa pustila posledice tudi na naših pridelkih. Škodujejo pa tudi koristnim živalim in pticam. Zato se raje odločimo za naravna škropiva.

Naravna škropiva

Ko se torej odločamo za nakup škropiv, kupimo naravna škropiva. Izdelana naj bodo na naravni bio osnovi, še veliko bolje pa bo, če škropiva naredimo kar sami, in sicer iz rastlin, ki nam rastejo na vrtu. Sicer je res, da so naravna škropiva nekoliko manj učinkovita, vendar pa bomo natančno  vedeli, kaj vsebujejo, poleg tega pa niso strupena in ne morijo koristnih živali. Rezultat se bo pokazal v tem, da bo naš pridelek zdrav in bogat, mi pa si ga bomo lahko brez skrbi postregli.

Naravna škropiva imajo številne prednosti: omenili smo že, da so neškodljiva, pri tem naj poudarimo tudi to, da škodljivce večinoma odganjajo in ne ubijajo. Rastline ščitijo pred škodljivci, poleg tega pa jih tudi krepijo. Naravna škropiva je povsem enostavno pripraviti, potrebujemo le ustrezne rastline in posode, prostor in čas. Nekateri pripravki so namreč uporabni šele po dnevu ali dveh. Naravna škropiva so lahko izvlečki, prevrelki, zeliščne brozge ali čaji, praviloma jih za uporabo redčimo z vodo.

Naravna škropiva: škropivo iz kopriv

S hladnim izvlečkom iz kopriv, ki ji pravimo tudi pekoča brozga, bomo uspešno zatrli listne uši, okrepili odpornost rastlin ter jih obenem tudi nahranili. Potrebujemo 1 kg svežih kopriv in 10 litrov vode. Koprive narežemo in jih namočimo v vodo za 24 ur. Po enem dnevu tekočino precedimo, s to tekočino lahko dobro poškropimo rastline z vseh strani. Postopek ponovimo po nekaj dneh. Nikar ne prekršite časovnih okvirjev, saj s podaljševanjem namakanja zmanjšate učinkovitost kopriv.

Naravna škropiva: kamilica in rman

Naravna škropiva

Kamilica in rman lahko pomagata številnim rastlinam. Rman je še posebej učinkovit tudi v boju proti različnim plesnim in žuželkam. Najprej potrebujemo 20 g cvetov kamilice in 1 liter vode. Cvetove kamilice stresemo v lonec in jih prelijemo z vrelo vodo. Poparek pustimo stati približno 15 minut, nato vse skupaj precedimo, Razredčimo z vodo v razmerju 1 proti 5. Nato potrebujemo še 200 g rmana in 1 liter vode. Iz cvetov rmana pripravimo izvleček s hladno vodo na enak način, kot se pripravlja škropivo iz kopriv. Škropimo ga razredčenega z vodo v razmerju 1 proti 10.

Naravna škropiva: navadni vratič

Tudi navadni vratič se obnese za naravna škropiva – škropivo se bo namreč odlično izkazalo proti rji in plesni na rastllinah, škodljivcem na vrtnih jagodah, proti listnemu zavijaču, pršicam na robidah in malinovem hroščku. Potrebujemo 0,5 kilograma svežih listov, stebel in cvetov navadnega vratiča (ali 30 g posušene rastline) ter 10 litrov vode. Rastline namočimo v vodo za 12 ur. Nato rastline prestavimo v drugo posodo in jih zalijemo s pripravkom (2 do 3 litre), ki je nastal z njihovim namakanjem. Vse skupaj kuhamo 30 minut ter nato počakamo, da se ohladi. Tekočino precedimo in dodamo preostanek pripravka. Škropivo uporabimo tako, da za zimsko škropljenje uporabimo nerazredčen pripravek, s katerim škropimo rastline. Poleti pa škropimo tla okrog rastlin. Škropimo v sončnem vremenu in sicer s škropilnico za sadje ali z razpršilom, postopek ponovimo čez nekaj dni.

Naravna škropiva: njivska preslica

Med naravna škropiva sodi tudi odlično škropivo iz njivske preslice, ki ga uporabljamo za zatiranje škrlupa, rje na listih, plesni, pršic in rdečega pajka. Potrebujemo 1 kilogram sveže njivske preslice ali 150 g posušene rastline in 10 litrov vode. Rastline namočimo v vodo, po 12 urah pa preslico prestavimo v posodo in ji dodamo 2 do 3 litre pripravka, ki je nastal z namakanjem. Kuhamo 30 minut, nato precedimo ter dolijemo preostanek vode, v kateri se je preslica namakala. Škropivo uporabljamo tako, da ga razredčimo z vodo v razmerju 1 proti 5, škropimo pa v sončnem dnevu. Postopek ponovimo čez nekaj dni.

Naravna škropiva: listi paradižnika

V zbirko z imenom naravna škropiva sodi tudi škropivo iz paradižnikovih listov, saj lahko z njim uspešno zatremo kapusovega belina na zelju. Potrebujemo 2 pesti listov in stranskih poganjkov paradižnika in 2 litra vode. Dele rastline namočimo v vodo za 3 do 4 ure, nato pa pripravek precedimo. Škropimo z nerazredčenim pripravkom.

Naravna škropiva: škropivo iz pelina

Naravna škropiva iz pelina se uporabljajo proti listnim ušem, pršicam na robidnicah ali rji na ribezu, gosenicam in mravljam. Potrebujemo 250 do 350 g svežih pelinovih listov ali pa 25 do 35 g posušenih listov ter 10 litrov vode. Liste pelina namočimo v vodi ter pustimo stati od 48 do 72 ur. Po pretečenem času vodo precedimo, škropivo pa razpršimo po rastlinah. Opomba: deževniki pelina ne marajo, zato ostankov pelina ne zavrzimo na kompost.

Naravna škropiva: škropivo iz rabarbare

Naravna škropiva

Naravna škropiva iz rabarbare pa delujejo proti porovemu molju. Potrebujemo 1 kg svežih listov rabarbare in 6 litrov vode. Rabarbaro prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 24 ur. Nato pripravek precedimo ter z njim zalijemo por.

Naravna škropiva: škropivo iz korenja

Potrebujemo 50 g svežih listov korenja in liter vode. Liste korenja prelijemo z vročo vodo in pustimo, da se ohladi. Precedimo in škropimo po čebuli, pripravek namreč odganja čebulno muho.

Naravna škropiva: čebula in česen

Potrebujemo pol kilograma čebule in česna ter 10 litrov vode. Narezano čebulo in česen namočimo v vodi in pustimo na soncu, da vse skupaj prevre. Odcedimo in pripravek razredčimo v razmerju 1 proti 10. Škropivo deluje proti plesni.

Naravna škropiva: ognjič

Potrebujemo kilogram celih rastlin ognjiča in 10 litrov vode. Ognjič namakamo v vodi in pustimo na soncu, da vse skupaj prevre. Odcedimo in pripravek razredčimo v razmerju 1 proti 10.

Pripravila: Monika M.

Naravna škropiva na vašem vrtu
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.