• C Novo mesto
  • 23:47
  • Pon, 18.10.2021

Naravni repelenti, ki odganjajo komarje

Tople poletne noči so lahko zelo prijetne in polne radosti, dokler nam načrtov ne prekrižajo nadležni komarji. Ste tudi vi opazili, da jih je letos povsod neverjetno ogromno? Sonce sploh še ne zaide, pa že brenčijo okrog nas in nas pikajo. Da se jih znebite in se zaščitite pred njimi, je vredno poskusiti karkoli. Spodaj opisani naravni repelenti jih odganjajo – tako boste lahko v miru uživali v dolgih poletnih dnevih in nočeh brez skrbi in neprijetne srbečice. Poskusiti je vredno.

Limonin evkaliptus

Eterično olje limoninega evkaliptusa je zaradi izredno svežega vonja zelo priljubljen izdelek v čistilni in kozmetični industriji. Številne raziskave kažejo, da lahko olje limoninega evkaliptusa učinkovito ščiti pred več vrstami komarjev. Pripravek, ki vsebuje le 32 % olja limoninega evkaliptusa, zagotavlja vsaj 95 % zaščito pred komarji, ki drži vsaj 3 ure.

Nageljnove žbice

To je začimba, ki se pogosto skupaj s cimetom uporablja kot aromatičen dodatek pri peki peciva ali pripravi osvežilnih pijač z limono in sladkorjem. To pa ni njihova glavna prednost – nageljnove žbice pomagajo tudi pri odganjanju komarjev. V raziskavi iz leta 2013 so ugotovili, da je mešanica eteričnega olja nageljnovih žbic in olivnega ter kokosovega olja zaščitila sodelujoče prostovoljce pred komarji do 96 minut.

Limonska trava

To čudovito azijsko zelišče z nenim citrusnim okusom ni le priljubljena sestavina azijske kulinarike, ampak v kombinaciji z olivnim oljem nudi 98,8 % zaščito pred komarji. Vse, kar morate narediti, je, da zmešate eterično olje limonske trave skupaj z olivnim oljem in mešanico nanesete na kožo. S tem se ne boste znebili le komerjev, ampak boste poskrbeli tudi za sijočo in mehko kožo. Po želji lahko dodate tudi nekaj kapljic rožmarinovega olja.

Bazilika

Morda se sliši nenavadno, ampak tudi bazilika je začimba, ki odganja komarje. Ena od raziskav je pokazala, da eterično olje bazilike zagotavlja 99 % zaščito pred komarji več kot 6 ur.

Čajevec

Olje čajevca je znano predvsem po svojih antiseptičnih in protivnetnih lastnosti. Nedavne študije pa kažejo tudi, da se obnese kot učinovito sredstvo proti insektom. Če se boste namazali z oljem čajevca, ga zmešajte skupaj s kokosovim oljem, saj je lahko v nasprotnem primeru olje preveč agresivno in razdraži vašo kožo.

Sivka

Vonj sivke je lahko zelo prijeten in pomirjajoč, a ne za komarje. Če se želite znebiti letečih nadlog, pripravite naslednjo mešanico: od 10 do 12 kapljic olja sivke, 4 žličke vanilijevega ekstrakta in 4 žličke limoninega soka. Vse skupaj zmešajte v steklenici vode, mešanico dobro pretresite in jo nato uporabite kot odličen zeliščni repelent proti komarjem.

NaDlani.si; Foto: Pexels