• C Novo mesto
  • 11:04
  • Ned, 25.07.2021

Nasveti, da bo vaš šopek v vazi zdržal dlje

Kako lep šopek rož, a kaj ko žal tako hitro uveni. Sveže cvetje je lep okras in poživitev prostora, pogled na pisane cvetlice pa tudi dviguje razpoloženje. Kako dolgo šopek ostane svež, je odvisno predvsem od vrste rož, a brez nekaj skrbi oziroma nege bo uvenel še hitreje. Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov, s katerimi lahko ‘življenjsko dobo’ šopka vsaj malce podaljšate.

SVEŽINA
Ne glede na vrsto rož bodite zelo pozorni že pri nakupovanju šopka. Izberite čim bolj sveže in takšne, ki se jim ne poznajo sledovi transporta in skladiščenja (da so torej z njimi lepo ravnali). Kako prepoznamo svežo rožo? Cvetovi in listi so videti sočni, čvrsti in stojijo pokonci (ne uveneli), niso razcefrani ali polomljeni, steblo ni nagnito ali ‘kosmato’.
VRSTA ROŽ
Nekatere vrste rož so že po naravi bolj vzdržljive kot druge in te v šopku ostanejo dlje časa lepe. Pravijo, da so bolj vzdržljive tiste, ki naravno rastejo v bolj neizprosnem podnebju. Med rože, ki najdlje ohranijo svežino v vazi, spadata cinija in krizantema, ki naj bi lahko zdržali celo do štiri tedne, do tri tedne vas bodo razveseljevale orhideje in nageljni, tam okoli dva tedna pa zdržijo lilije, ostrožniki, strelicije in frezije. Najmanj vzdržljivi so tulipani, gerbere in vrtnice.
Dlje časa ostane sveže tudi zelenje, torej okrasje brez cvetov, saj cvet potrebuje več energije in zato iz vode hitreje črpa hranilne snovi – in ko jih ni več, rastline začno veneti. Za daljše veselje izberite rastline, ki imajo več cvetov, saj jih po navadi odpirajo enega za drugim, zato naj ima čim več še neodprtih popkov (odcvetele in uvenele cvetove pa sproti porežite).

Vrtnice niso ravno znane po vzdržljivosti v vazi.

SVEŽA VODA
Prvo in najpomembnejše pravilo šopka je, da mora biti voda v vazi ves čas sveža – tudi rože ne marajo postane in smrdljive vode (v takšni se razmnožijo bakterije, ki uničujejo rastlino). Preden šopek postavite v vazo, to dobro umijte. Voda naj bo sobne temperature, menjavajte jo vsak dan oziroma takrat, ko začne postajati motna; preden šopek vrnete v vazo, stebla izperite pod tekočo vodo. Ker so tulipani med najbolj priljubljenimi pomladnimi šopki, še en nasvet posebej zanje: v vazo natočite le za dva prsta voda, toliko da so vsa stebla namočena v vodo. To sicer pomeni, da boste morali vodo pogosteje dodajati, a bodo tako tulipani v vazi zdržali veliko dlje, kot če bi jim natočili ‘običajno’ količino vode.
REZANJE STEBLA
Preden šopek postavite v vazo, rastlinam poševno prirežite stebla (da bodo lažje črpala vodo) in odstranite vse nižje liste, da ne bodo pristali v vodi (to še poveča hitrost gnitja). Ko vidite, da stebla potemnijo ali začno gniti, jih lahko zopet prirežete. In še en trik: spodnje strani listov na hitro popršite s utrjevalnim sprejem za lase – tako bodo svežino ohranili še dlje.

Rezano cvetje je lep okras doma.

PROSTOR
Zelo pomembno je, kam šopek postavite. Naj ne bo direktno na soncu ali nad radiatorjem (da ni prevroče in bodo rastline hitro uvenele), dobro je, da je v hladnejšem prostoru, lahko pa ga čez noč celo preselite kam bolj na hladno (opcija je tudi hladilnik).
DODATKI
Priporočljivo je, da vodi za šopke dodate kakšna hranila. Najboljši je seveda poseben substrat za rezano cvetje, ki ga velikokrat dobite že zraven šopka, lahko pa ga v cvetličarni kupite tudi posebej. Če tega nimate, lahko vodi dodate en aspirin, zamašek vodke, kisa ali belila – to bo odstranilo morebitne bakterije in preprečilo nastanek novih. Podoben učinek naj bi imel baker, zato lahko na dno vaze vržete bakren kovanec. Če boste dodali še žličko sladkorja ali malo gazirane pijače (pazite, da bo brezbarvna, sicer se bo voda obarvala), boste s tem rožam priskrbeli dodatna hranila.

NaDlani.si; Foto: Pixabay