• 18.56C Novo mesto
  • 09:33
  • Sob, 06.06.2020

Njivska preslica: zaklad narave

Njivska preslica nosi nenavadno ime; pa vendar se ponaša z mnogimi zdravilnimi lastnostmi, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje. Najbrž ste že slišali zanjo, saj se jo pogosto uporablja za izdelavo različnih kozmetičnih produktov, predvsem krem, vendar je povsem mogoče, da niste nikoli prav dobro vedeli, kaj njivska preslica sploh je, kako jo lahko gojite, kako jo posaditi in skrbeti zanjo, v katerih produktih se uporablja, kako iz nje narediti čaj itd. Brez skrbi! V tem članku bomo razjasnili vse dileme. Berite dalje …

Njivska preslica je bogata z mnogimi koristnimi zdravilnimi lastnostmi

Njivska preslica je izjemno vsestranska rastlina. Čeprav jo mnogi ljudje obravnavajo kot plevel zaradi njene hitre in dokaj agresivne rasti, ima v resnici precej koristnih učinkov na zdravje ljudi. V preteklosti je bila razumljena kot zdravilo, in danes njene mnoge dobre lastnosti počasi spet prehajajo v splošno zavest.

Njivska preslica je bila skozi zgodovino poznana kot pomagalo za hitro čiščenje in zdravljenje ran, saj deluje protivnetno ter pomaga pri ustavljanju krvavitev in različnih težavah s kožo (zato lahko njen izvleček najdemo v najrazličnejših kremah za kožo, tako tistih, ki vlažijo, kot tudi tistih, ki preprečujejo nastanek gub in celulita). Ima diuretični učinek, pomaga pa tudi pri delovanju ledvic in mehurja. Ker ima tudi protivnetni učinek, lahko pomaga pri zdravljenju prehlada in vročine.

Njivska preslica je bogata tudi z mnogimi koristnimi minerali, pa tudi vitamini A, C in E.

Silicij

Silicij ima vrsto koristnih učinkov. Pomaga pri borbi z osteoporozo, srčnimi boleznimi; Alzheimerjevo boleznijo in kapjo. Prav tako pomaga krepiti lase, nohte in kožo.

Mangan

Mangan je pomemben za gradnjo kosti, poleg tega pa telesu pomaga tudi pri strjevanju krvi, uravnavanju ravni krvnega sladkorja in absorbciji kalcija.

Magnezij

Magnezij pomaga pri delovanju mišic in živcev ter uravnavanju ravni krvnega sladkorja.

Kalcij

Kalcij je eden izmed najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Pomaga pri grajenju kosti, zato je še posebej pomemben za otroke in mladostnike. Obenem opravlja še celo vrsto drugih ključnih nalog v človeškem telesu: krvi pomaga pri strjevanju, kar omogoča celjenje ran, poleg tega pa je tudi nujen za proces krčenja mišic (vključno s srčno mišico). Okrog 99 odstotkov kalcija v človeškem telesu lahko najdemo v zobeh in kosteh.

Kalij

Kalij je pomemben za ohranjanje krvnega pritiska in vzdrževanje ravnotežja med kislinami in bazami v človeškem telesu.

Fosfor

Fosfor ima podobno sposobnost kot kalcij, in sicer v telesu pomaga pri gradnji kosti in tvorbi energije.

Pomaga pri zdravljenju tuberkuloze?

Tuberkoloza je zoprna infekcijska bolezen, ki nastopi zaradi okužbe z bakterijo Mycobacterium tuberculosis. Najpogosteje okužba ostane v pljučih, vendar se lahko v nekaterih primerih razširi tudi na druge dele telesa. Tuberkolozo se da pozdraviti, vendar je pomembno, da prepoznamo znake in nemudoma obiščemo zdravnika, ki nam bo po postavitvi diagnoze predpisal ustrezne antibiotike. Njivsko preslico so za zdravljenje tuberkoloze s pridom uporabljali že naši predniki, razvoj moderne medicine pa je potrdil njene zdravilne učinke. Njivska preslica telesu pomaga pri tvorjenju levkocitov in tako krepi obrambni sistem telesa.

Najbolj pogosti simptomi tuberkuloze:

  1. kronični kašelj;

2. povišana telesna temperatura oz. vročina, potenje; 

3. izcedek, ki se pojavi pri kašljanju, lahko vsebuje sledove krvi;

4. izguba teže. 

V primeru, da opazite zgornje simptome, nemudoma obiščite zdravnika! 

Tuberkuloza se razširja preko zraka, ko s tuberkulozo okužena oseba zakašlja in v zrak pošlje bacile.

Kako gojiti njivsko preslico v svojem vrtu

Njivska preslica je rastlina z zelo specifičnim in impresivnim videzom; ima visoka, trda stebla brez listov, podobna bambusovim. Zaradi svojega spektakularnega videza, ki se odlično poda modernim dizajnom in arhitekturnim zasnovam, predstavlja odličen stilistični dodatek za vaše domovanje.

Kako poskrbeti, da se njivska preslica ne bo razširila po vašem vrtu?

Težava z njivsko preslico je, da je zelo agresivna rastlina, ki bo hitro zavzela vaš vrt. Prav pogosto se zgodi, da ljudje na internetu iščejo informacije, kako se je znebiti namesto jo posaditi. Zato bodite previdni, preden se odločite za sajenje. Težava je v tem, da je velik del rastline pod zemljo, in ko je enkrat notri, se njivske preslice težko znebite. Zato morate že od vsega začetka razmisliti, na kakšen način boste omejili njeno rast in razširjanje; lahko jo npr. posadite v korito oz. lonec. Druga možnost je, da pod zemljo namestite posebno oviro, podobno tistim, ki se uporabljajo za krotenje bambusa.

Poskrbite, da bo vaša njivska preslica imela dovolj vode 

Njivska preslica obožuje vodo, ki je primarni faktor, ko pride do njene optimalne rasti; v naravi jo pogosto najdemo na rečnih obrežjih. Če želite gojiti to rastlino, morate vedno skrbeti, da bo imela dovolj vode.

Kaj vaša njivska preslica potrebuje za uspešno rast

Njivska preslica je precej nezahtevna rastlina; na planetu je bila še pred dinozavri, tako da si lahko predstavljate, kako vzdržljiva je. Največji izziv pri njenem gojenju je to, da ima vedno dovolj vode, in da jo zamejite, še preden se razširi po vašem vrtu. Ko je enkrat zamejena in se navadite na redno zalivanje, je večina dela že narejenega. Pomembno je, da prejme dovolj sonca; lahko jo postavite direktno na sončno svetlobo, vendar bo preživela tudi nekaj sence. Najbolje bo seveda uspevala v zemlji, bogati s hranili, vendar bo zrasla tudi v manj spodbudnih okoliščinah. Je zelo trpežna in vzdržljiva rastlina, zato se je je tako težko znebiti, kadar je treba. V hudi zimi se bodo stebla obarvala rjavo.

Kako napraviti čaj iz njivske preslice

Za pripravo 1 skodelice čaja iz njivske preslice potrebujete 1 jedilno žlico njivske preslice, ki jo dodajte v skodelico.

V posodi, ki jo navadno uporabljate za pripravo čaja, zavrite vodo. Prelijte njivsko preslico z vrelo vodo in pustite, da čaj stoji najmanj 5 minut. Nato ga precedite skozi filter za čaj, tako da na mrežici ostane njivska preslica. Po želji lahko čaj osladite z medom, ki bo izboljšal okus.

Zanimivosti

Njivska preslica je, kljub vsem svojim koristnim lastnostim, nezaželena na Novi Zelandiji; tja je zašla v prejšnjem stoletju in zaradi svojega hitrega širjenja in vzdržljivosti dokaj hitro dobila status “invazivne” rastline. Še danes je na Novi Zelandiji prepovedano tako prodajati kot tudi gojiti njivsko preslico.

Njivska preslica ni zdrava za vsakogar; za nekatere žive organizme je lahko celo precej škodljiva. Čeprav ima njivska preslica mnoge koristne učinke na zdravje in počutje ljudi, je strupena za konje.

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

Njivska preslica: zaklad narave
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.