• C Novo mesto
 • 08:07
 • Sob, 15.06.2024

Obvladajte vrtne škodljivce

godba

Če ste že kdaj imeli svoj vrt, potem najbrž dobro veste, kakšna presenečanja lahko vrtičkarstvo prinese s seboj. Premajhna količina vode za zalivanje ali nezadostna izpostavljenost soncu sta le dva izmed faktorjev, na katere nimate prav nobenega vpliva. Celo vrtni škodljivci so včasih prav neobvladljivi. A vseeno obstaja kar nekaj načinov, s katerimi se jim lahko uspešno uprete.

Škodljivce privlačijo vrtovi vseh vrst, najraje pa se zadržujejo na zelenjavnem ali sadnem vrtu. Pot do uničenja vrtnih škodljivcev je lahko zelo naporna, saj boste le s poskusi in napakami ugotovili, kaj res deluje. Vrtni škodljivci so različnih oblik, velikosti in barv. Nekateri lahko naredijo več škode, drugi nekoliko manj. Obstajajo pa tudi žuželke, ki si jih v svojem vrtu lahko naravnost želite. To so na primer čebele, ki pomagajo pri razmnoževanju rastlin, ali pa pikapolonice, ki se hranijo s hroščki, ki so škodljivi vašim rastlinam.

Vrtni škodljivci

Škodljivce privlačijo vrtovi vseh vrst, najraje pa se zadržujejo na zelenjavnem ali sadnem vrtu.

Najbolj pogosti vrtni škodljivci

 • Listne uši: to so majhni, zeleni hroščki, ki širijo bolezen iz ene rastline na drugo.
 • Gosenice: hranijo se z listi in rastlinami na vašem vrtu. Morate pa se zavedati, da se gosenice lahko preobrazijo v metulje, ki so vašemu vrtu le v pomoč.
 • Koloradski hrošči: to so veliki hrošči, za katere je značilna oranžna barva s črnimi črtami. Hranijo se s krompirjem, paradižnikom in jajčevci.
 • Različni polži: hranijo se z listi in rastlino hitro uničijo.

Poiščite vrtne škodljivce

Če ste naenkrat opazili, da vaš zelenjavni vrt ne izgleda preveč zdravo, je znak za ukrepanje. Prvi korak, ki ga morate narediti, je ta, da rastline temeljito pregledate. Če opazite kakšne luknje v listih ali plodovih, je to lahko posledica delovanja vrtnih škodljivcev. Če je z rastlino že na videz nekaj narobe, temeljito preverite tudi spodnjo površino listov, saj se morda ravno tam skrivajo škodljivci. Podrobno preglejte tudi zemljo okrog rastlin, saj nekateri vrtni škodljivci živijo pod zemljo ter napadajo korenine.

Ko boste enkrat našli škodljivce, pa je čas, da proti njim ustrezno ukrepate.

Naravna sredstva proti vrtnim škodljivcem

Svetujemo vam, da se izognete kupljenim strupenim kemikalijam ter raje posežete po doma narejenih sredstvih, ki so prav tako učinkovita, a bolj prijazna do okolja in do vas. Saj ne želite jesti kemikalij, kajne?

 1. Milnica s česnom in čebulo

To učinkovito mešanico proti vrtnim škodljivcem pripravite tako, da zavrete 4 skodelice vode, ki ste ji dodali 1 čebulo in 1 glavico česna. Ko se mešanica ohladi, odstranite čebulo in česen, vodi pa dodajte 1 žlico tekočega sredstva za pomivanje posode. Dobro premešajte, nato pa mešanico prelijte v pršilko. Poprašite po rastlinah na vsake 2 dni, dokler škodljivci ne bodo izginili.

 1. Zelišča, ki odganjajo škodljivce

Verjeli ali ne, nekatera zelišča odlično odganjajo škodljivce z vrta. Zato vam svetujemo, da jih zasadite tudi na svojem vrtu. Omenimo naj naslednja zelišča:

 • Komarček odganja polže in listne uši.
 • Rožmarin se odlično obnese kot odganjalec polžev.
 • Koper se spopade z zeljnimi sovkami ter koloradskimi hrošči.
 • Poprova meta odganja mravlje in kapusove sovke.
 • Žajbelj se odlično obnese proti različnim vrtnim škodljivcem.
 1. Sprej s čilijem

Vrtne škodljivce lahko poskusite odgnati tudi s čilijem. Vendar pa bodite pozorni, da vam sprej ne pride v oči ali na ranico, saj vas bo zelo peklo. Pozor: pri pripravi spreja uporabljajte rokavice, pa tudi zaščitna očala ne bodo odveč.

Potrebujete:

 • 2 skodelici nasekljanega čilija
 • 1 žlico kajenskega popra
 • 1 glavico česna
 • 3 žlice detergenta za pranje posode
 • 15 litrov vode

Postopek priprave:

Vrtni škodljivci

Vrtni škodljivci so včasih prav neobvladljivi.

 1. Čili na drobno nasekljajte.
 2. V mešalnik stresite nasekljan čili, dodajte še kajenski poper in stroke česna. Dolijte toliko vode, da boste vse sestavine lahko zmleli na drobno.
 3. Dobljeno pasto zmešajte z vodo, pustite stati 24 ur.
 4. Mešanico precedite, tako da odstranite čili, kajenski poper in česen.
 5. Nato dodajte še tekoči detergent in premešajte.
 6. Prelijte v veliko posodo in uporabljajte po potrebi.
 7. Z mešanico temeljito poškropite rastline.

 

 1. Uporabite jajčne lupine

Različni polži so veliko bolj trmasti kot ostali vrtni škodljivci. Najboljši način, da jim preprečite dostop do vaših rastlin, je ta, da okrog rastline po tleh posujete zdrobljene jajčne lupine. Lupine nikakor niso po okusu polžev, saj so za njih preostre, zato ne morejo polzeti po njih. Z jajčnimi lupinami pa se ne boste le ubranili vrtnih škodljivcev, temveč boste zemljo oskrbeli tudi s koristnimi minerali.

Poskusite lahko tudi z grobo mleto kavo, ki prav tako ustvari površino, ki je preveč groba za polže.

Želimo vam uspešen boj proti vrtnim škodljivcem!

Pripravila: Monika M.