• C Novo mesto
  • 23:27
  • Pon, 06.02.2023

Ogrevanje – kako varčevati pri tem neizbežnem opravilu?

Čeprav nas september še vedno razveseljuje s svojimi skoraj poletnimi temperaturami, se bodo jeseni počasi temperature znižale in čas bo za ogrevanje. Ogrevanje je v našem podnebju žal neizogibno v vsakem stanovanju. To pa seveda za sabo prinese tudi precej veliko stroške … Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki z grozo pričakujejo novo zimo, potem berite naprej. Za  vas smo pripravili nekaj odličnih nasvetov, kako lahko znižate stroške ogrevanja ter prihranite denar.

Ogrevanje

Kolikokrat ste si ob odhodu iz svojega doma vzeli nekaj sekund in znižali temperaturo ogrevanja? Verjetno ste na to v večini primerov kar pozabili. A ravno to je eden izmed vzrokov, zakaj porabite več denarja za ogrevanje. Tudi številne raziskave so pokazale, da trošimo veliko več, kot je to potrebno, zato ni nič čudnega, da ob prejemu računa dobesedno doživimo napad slabosti.

Če želite poskrbeti za cenovno nižje ogrevanje, vam najprej priporočamo, da dobro izolirate zgradbo, v kateri živite. To je seveda lažje rečo kot storiti., a zavedati se morate , da ravno tu prihaja do zelo velikih izgub. Potem si priskrbite tudi vremensko voden regulator ogrevalnega sistema, ki bo svoje delovanje prilagajal zunanji temperaturi.

Še več praktičnih nasvetov za stroškovno bolj ugodno ogrevanje

Ali veste, da prav vsaka stopinja več kot 20 stopinj Celzija pomeni za cca 6 % višjo porabo ogrevalne energije, s tem pa se poveča tudi strošek za ogrevanje? Preverite, kako lahko pomagate ohranjati toploto:

  • Bodite pazljivi pri nastavitvah temperature v prostorih. To pomeni, da morate najprej ugotoviti, kakšna temperatura vam v določenem prostoru ustreza. Poleg tega skrbno uravnavajte tudi nočno namestitev temperature.
  • Grelna telesa naj ne bodo prekrita. Radiatorji ne smejo biti skriti za debelimi zavesami ali prekriti s takšno ali drugačno navlako. Pri tem se namreč ustvari zračna blazina, ki zaduši toploto in tako bo poraba energije za ogrevanje večja.

    Ogrevanje

  • Okna naj dobro tesnijo. Preverite svoja okna, kajti stara velikokrat slabo tesnijo, prepih pa odvaja toploto. Lahko jih seveda zamenjate z novimi ali pa zatesnite z ustreznimi tesnilnimi trakovi. Slednje je še posebej priporočljivo. Takšna majhna investicija bo imela za ogrevanje velik pomen!
  • Pazite pri prezračevanju stanovanja. S pravilnim prezračevanjem lahko prihranite kar 20 % energije za ogrevanje. Oken ne smete puščati odprtih ves dan, odprite jih le za 3 minute ter nato spet zaprite.
  • Preverite različne možne vzroke za visoko porabo toplotne energije. K temu lahko prispevajo na primer stari ventili na radiatorjih, slabo vzdževane interne instalacije, slaba toplotna izolacija na zgradbi, nepravilno delovanje merilne naprave in podobno.

Pripravila: Monika M.

Ogrevanje – kako varčevati pri tem neizbežnem opravilu?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.