• C Novo mesto
  • 20:54
  • Čet, 11.08.2022

Ogrevanje: kateri način je najbolj primeren za vas?

Čeprav so temperature trenutno visoke in bolj kot o ogrevanju razmišljamo o hlajenju, nikar ne pozabimo, da bo že čez nekaj mesecev v hiši spet mrzlo. Pametno je, da v miru razmislimo o najboljših možnostih ogrevanja svojega domovanja že v času, ko nam je še vedno toplo; tako se ob prihodu jeseni ne bomo znašli v časovni stiski in se zaradi slabe informiranosti odločili za slabšo rešitev. Ali že veste, katere vrste ogrevanja so vam na voljo, njihove prednosti in slabosti?

Kaj je pomembno pri izbiri ogrevalnega sistema?

Možnosti je veliko, vendar je treba upoštevati različne dejavnike; velikost stanovanja oz. hiše, naše osebne potrebe in preference, energijsko učinkovitost, denarni vložek, nadaljne stroške ter obstojnost in preprostost čiščenja oz. vzdrževanja.

Splača se razmišljati dolgoročno; čeprav določen sistem v tem trenutku pomeni večjo investicijo, je vzeti v račun tudi to, ali se bo začetni denarvni vložek v naslednjih nekaj letih povrnil v prihranku stroškov za ogrevanje in vzdrževanje. Zato se splača primerjati tudi cene stroškov v nekaj letih in morda vložiti nekaj več v začetku, če se nam to na koncu koncev bolj splača. Glede na to, da je ogrevanje eden izmed največjih stroškov vsakega gospodinjstva, je pomembno, da izbire in nakupa ne opravimo impulzivno, ampak se najprej temeljito informiramo in primerjamo različne tipe ogrevanja dolgoročno.

Ogrevanje z lesom

Ogrevanje z lesom je primerno, če ste že od nekdaj sanjali o kaminu, vendar ni vedno najbolj praktično; načeloma zahteva visoko začetno investicijo, težava pa je tudi v skladiščenju vsega lesa, ki mora ostati suh. Glede na tip peči oz. domovanja lahko sicer uporabite les v različnih oblikah: sekance, brikete, pelete in pa drva.

Cevne instalacije

Za informacije o različnih vrstah ogrevanja smo se obrnili na družinsko podjetje Dulc d. o. o., kjer že leta inštalirajo tako toplovodne kot tudi vročevodne cevne instalacije. Njihova specialiteta pa je tudi daljinsko ogrevanje, ki uporabnikom omogoča večje udobje.

Radiatorsko ogrevanje

Prva, zelo osnovna vrsta ogrevanja je seveda radiatorsko ogrevanje, ki se deli na ogrevanje z enocevnim in dvocevnim razvodom. Njegova prednost je enakomernost ogrevanja, cenovna dostopnost in enostavno upravljanje in vzdrževanje sistema. Pri podjetju Dulc d. o. o. radiatorje namestijo tako, da so njihove cevi skrite. Takšen način vgraditve sistema omogoča precej lažje čiščenje prahu, ki se sicer zelo rad nabira na radiatorjih in sproža alergične reakcije.

Stensko ogrevanje

Talno ogrevanje je odlična možnost, ker vam omogoča veliko stopnjo bivanjskega udobja, v podjetju Dulc d. o. o. pa so stopili še korak naprej. V sodelovanju s slovenskim proizvajalcem REVI so začeli v domove inštalirati tudi stensko ogrevanje. Tak način ogrevanja se v praksi večinoma uporablja skupaj s talnim, kar omogoča najboljše rezultate.

Njegove največje prednosti so ugodna cena, energijska učinkovitost in enostavno vzdrževanje, ki ne zahteva velikih stroškov. Brez težav ga lahko vgradite tudi v starejši objekt, ne samo v novo hišo.

Kako deluje stensko ogrevanje?

Stensko ogrevanje je dobra rešitev, ker preprečuje, da bi se zrak ohladil zaradi uhajanja toplote skozi okna, ki v domovanje prepuščajo hlad iz zunanje okolice. Enakomerno ogrevanje prostorov pri nizki temperaturi je deloma mogoče zaradi procesa sevanja toplote, deloma pa zaradi naravnega procesa konvekcije. Ogrete stenske ploskve omogočajo, da se topel zrak ob njih dviga, kar pospeši gibanje zraka v prostoru, zato ga hlad od zunaj ne more ohladiti.

Primerjava mokrega in suhega načina

Stenska ogrevanja se pri podjetju Dulc d. o. o. glede na način izvedbe načeloma delijo na dve kategoriji. Prva je suha, kar pomeni, da je ogrevalna cev Revi integrirana v sam gibs plošč (te so lahko različnih velikosti, odvisno od vaših potreb). Prednost suhega sistema je to, da je montaža zelo enostavna in čista, zato lahko na tak način stensko ogrevanje inštalirate zelo hitro.

Drug način je moker način; to pomeni, da je cevi treba položiti v Revi-šine, ki so predhodno že pritrjene na steno.

Peči

Obstaja precej različnih vrst peči, s katerimi lahko ogrevamo stanovanje: razlikujejo se glede na vrsto materiala, ki ga zahtevajo za svoje delovanje. Poznamo plinske in oljne peči, na trda goriva, leseno biomaso, pilete in pa tudi priljubljene električne.

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke so v zadnjih letih postale zelo popularne med novimi kupci, ker je ogrevanje z naravnimi viri energije zelo poceni in na dolgi rok prihrani precej stroškov. Obstajajo različni tipi toplotnih črpalk: sistem voda – zrak, ki za ogrevanje izkorišča kar temperaturo okoliškega zraka, voda – podtalnica, ki za ogrevanje izkorišča toploto podtalnice, sistem voda – geosonda in voda – zemeljski kolektor, ki za ogrevanje izkorišča naravno stalno toploto zemlje.

Ekološki sončni kolektorji za varuhe narave

Če spadate med tiste ljudi, ki jim ni vseeno za naravo, obenem pa bi radi tudi prihranili pri stroških ogrevanja, brez da bi se vam bilo treba odpovedati topli vodi, se vam morda splača razmisliti tudi o nakupu sončnih kolektorjev. Sončna energija je zastonj, kar vam lahko v teku let prihrani ogromno stroškov, sploh v poletnih mesecih, ko kolektorji zberejo veliko energije in poskrbijo za ogrevanje sanitarne vode v celoti.

Energijski prihranek se pozna tudi pri stroških

Dober solarni sistem lahko prihrani kar polovico letne potrebe po energiji za ogrevanje sanitarne vode v hiši, vendar mora imeti učinkovite kolektorje; v podjetju Dulc d. o. o. zato vgrajujejo odlične Viessmannove kolektorje. Solarni sistemi za ogrevanje uporabljajo sistem klasičnih in cevnih vakuumskih kolektorjev, ki so uporabni predvsem za ogrevanje sanitarne vode, stanovanjskih hiš v celoti ali pa celo bazenov.

Kako pa prihraniti pri stroških ogrevanja, ko imamo sistem že vgrajen?

  1. Pametno regulirajte nastavitve temperature v svojem stanovanju oz. hiši glede na trenutne pogoje. Nikar ne puščajte nastavitve ves čas na isti temperaturi; ponoči znižajte ogrevanje za nekaj stopinj, saj ga v postelji ne potrebujete na svoji maksimalni nastavitvi.
  2. Pametno izberite svojo začetno investicijo oz tip ogrevanja; splača se na začetku vložiti nekoliko več, npr. v sončni kolektor, saj boste kasneje prihranili pri stroških.
  3. Naredite informativni izračun za nekaj let naprej.
  4. Razmislite o možnostih ogrevanja s pomočjo izkoriščanja naravnih obnovljivih virov, npr. sonca, zraka, zemlje in vode.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede izbire in instalacije najboljšega ogrevalnega sistema glede na vaše individualne potrebe in želje, lahko brez obveznosti izpolnite spodnji obrazec in prejeli boste odgovor glede cenovno ugodnega in energetsko učinkovitega sistema za ogrevanje vašega domovanja.

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.

poletni festival
Ogrevanje: kateri način je najbolj primeren za vas?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.