• C Novo mesto
  • 13:14
  • Tor, 21.03.2023

Vsestransko uporaben parni čistilec

Parni čistilec je priročna in vsestranska naprava, ki ob izredno veliki moči čiščenja varuje tudi okolje. Prijazen je tako do uporabnika kot tudi do narave. Omogoča čiščenje brez kemije, le z vodo in nekaj energije. V nadaljevanju članka si bomo ogledali, kaj vse zmore parni čistilec. Ali si ga boste priskrbeli ali ne, pa je na koncu samo vaša odločitev.

Parni čistilec je naprava, ki z električno energijo spreminja vodo v paro, katero uporabimo za čiščenje različnih površin. Dodajanje različnih čistil sploh ni potrebno, saj para odstrani tako trdovratne madeže kot tudi maščobo.  Parni čistilec lahko praktično očisti prav vse površine v stanovanju. Razvili so ga že pred več desetletji, verjetno se še spomnite, da smo ga imenovali kar Micka. Do danes pa se je že precej spremenil, saj je postal bolj uporaben, enostaven ter izredno priročen za delo.

Poslovite se od kemije in prihranite denar

Parni čistilec

Čeprav so naravna čistila, kot so na primer kis, soda bikarbona, limona in podobno, precej učinkovita in prijazna do zdravja, pa včasih vseeno niso dovolj. Včasih potrebujemo nekaj močnejšega. Takrat lahko s pridom uporabimo vodno paro, ki jo proizvaja parni čistilec, saj bo umazanijo dobro očistila, predvsem pa tudi razkužila. Najboljše pri vsem tem pa je to, da bo dovolj že čudovita para. Tako lahko pozabite na takšna in drugačna kemična čistila, ki precej stanejo, poleg tega pa tudi škodujejo zdravju.

Prednosti čiščenja s paro

Moč pare je zares neizmerna. Z njo lahko očistite skoraj vse pralne površine, da o tkaninah, oblazinjenem pohištvu in preprogah niti ne govorimo. Para bo očistila tudi lesena lakirana tla, topli pod, vlagoodporen laminat ter vinilne podloge. Z njo boste temeljito očistili okna, ogledala ter druge steklene površine, kopalnico, kuhinjski pult, pomivalno korito, štedilnik, pečico in še bi lahko naštevali.

Moč pare pa ni le v tem, da čisti, temveč tudi dobro razkužuje. Temperatura nad 100 stopinj Celzija namreč učinkovito uničuje različne mikroorganizme. Ne pozabimo še na eno pomembno dejstvo: s paro odstranjujemo tudi vodni kamen in uničujemo pršice.

Kako deluje parni čistilec?

Ko se voda segreje do 100 stopinj Celzija, se spremeni v paro. Ta proces izkorišča tudi parni čistilec: s pomočjo pravilni izbrane temperature, pritiska in pare odstranjuje različno umazanijo. S paro pa, kot smo že napisali, ne odstranjujemo le umazanije, temveč temeljito opravimo s takšnimi ali drugačnimi mikroorganizmi. Na ta način lahko temeljito izboljšamo higienske pogoje v našem domu. Čim višja bo temperatura, večji bo pritisk, hitreje bo para izhajala ter bolj učinkoviti bomo čistili. Delo bo hitro in enostavno.

Včasih imamo opravka tudi z materiali, ki se pod višjim pritiskom pare lahko poškodujejo. Takrat še kako prav pride dejstvo, da lahko moč pare reguliramo. Zato pred nakupom parnega čistilca dobro preverite, kako enostavno je njegovo rokovanje, kako velik je in koliko tehta, saj bo vse to vplivalo na enostavnost čiščenja.

Parni čistilec – katere vrste poznamo?

Parni čistilec

 

Seveda so vsem poznani visokotlačni modeli, ki jih uporabljamo predvsem za delo zunaj hiše. Z njimi peremo avtomobile, kolesa, očistimo tlakovce in podobno. Ne smemo pa pozabiti na parni čistilec za gospodinjske namene, ki je manjše velikosti ter zato bolj okreten in praktičen. Z njim lahko tako očistimo različne keramične in kamnite površine v sobah, na hodnikih, na balkonih ter v kopalnici. Seveda lahko očistimo tudi preproge, radiatorje, oblazinjeno pohištvo in še in še.

3 osnovne velikosti

Glede na velikost in obliko gospodinjskega parnega čistilca ločimo:

  • Ročni čistilec
  • Čistilec, ki je podoben metli
  • Talni čistilec, ki spominja na sesalnik

Kar nekaj časa pa obstajajo tudi kombinirani parni čistilci, ki združujejo funkciji sesalnika in parnega čistilca. Ne pozabimo še na številne dodatke, ki povečujejo njihovo uporabnost.

Ročni  parni čistilec in njegove lastnosti

Ročni parni čistilec je lahek, kompakten in seveda dokaj poceni, saj stane nekje od 30 do 70 evrov. Če je dovolj močan, bo v nekaj sekundah pripravljen za delo. Njegova pomanjkljivost se skriva v tem, da ima majhen kotliček za vodo, zato deluje le kratek čas.

Parni čistilec “metla” in njegove lastnosti

Kot že samo ime pove, je takšen parni čistilec podoben metli in je namenjen predvsem čiščenju različnih talnih površin. Nekateri so v bistvu naprava 2 v 1, saj lahko ročaj tudi snamemo in čistilec uporabljamo kot ročni  čistilec. Z različnimi dodatki ga lahko uporabimo tudi za čiščenje stekla, opreme, oblazinjenega pohištva in tako naprej. Kotliček za vodo spet ni ravno ogromen, zato je čas čiščenja lahko tudi samo 10 minut. Modeli stanejo med 50 in 150 evrov.

Talni parni čistilec

Parni čistilec

Parni talni čistilec se ponaša z večjim kotličkom za vodo, zato lahko z njim naenkrat opravimo več dela. Pri vseh modelih lahko sami reguliramo moč pare, kar še povečuje njihovo uporabnost. Seveda ne smemo pozabiti na številne dodatke, s katerimi so opremljeni, tako da z njimi lahko praktično očistimo vse. Cena znaša več sto evrov, odvisna pa je predvsem od tega, kakšno izvedbo parni čistilec ima.

Za zaključek

Če se tudi vi odločate za nov parni čistilec, bodite prav posebej pozorni na moč njegovega delovanja, na pritisk pare ter prostornino rezervoarja za vodo. Kakovost , ki jo ima določen parni čistilec, je ponavadi razvidna že iz njegove cene. Raje odštejte nekoliko več, saj boste s tem dobili zares učinkovit parni čistilec.

Pripravila: Monika M.

 

Vsestransko uporaben parni čistilec
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.