• C Novo mesto
  • 18:41
  • Sob, 04.02.2023

Peleti, briketi ali drva: Kaj bi izbrali?

Kurilna sezona je tukaj, pomembne odločitve pa se morajo sprejemati hitro in jasno. Ste izbrali pelete, drva, brikete ali katero drugo »gorivo«? V tem prispevku se bomo posvetili prednostim in slabostim teh kurilnih mas in preverili, katera je tista, ki se nam jo najbolj izplača izbrati.

Kaj so peleti?

Peleti so gorivo iz biomase. Peleti so lahko narejeni iz vseh vrst lesa, ki pa mora biti fino mleto ter dobro osušeno pod visokim pritiskom, brez raznih kemijskih dodatkov, stiskano skozi matrico z luknjami ustreznih dimenzij. Najpogosteje so te luknje 6 milimetrov. Dolžina pelet naj bi bila do 3 centimetre oziroma 30 mm. Pazljivi moramo biti predvsem na drobljivost pelet, saj se peleti slabše kakovosti radi drobijo in lahko tako hitro opazimo prah in drobne delce pelet, kar otežuje doziranje peči in slabši izkoristek.

Prednosti pelet

Lesni peleti izgorevajo CO2 oziroma ogljikov dioksid nevtralno. To pomeni, da v zrak spuščajo le toliko CO2, kolikor se ga je na les vezalo pri naravnem procesu iz zraka samega. Tako se pri izgorevanju kubika peletov sprosti približno dva kilograma ogljikovega dioksida, kar je skoraj tretjina manj kot pri litru kurilnega olja.

Peleti so obnovljiv vir energije, saj ima Slovenija lesa na razpolago v zadostnih količinah. Ker se za proizvodnjo peletov uporablja odpadni les pri obdelavi lesa, je vse skupaj še nekoliko bolj zeleno. To so predvsem žagovina.

Peč na pelete je vse bolj uporabljen način ogrevanja prostorov v naših krajih. Deluje podobno kot peč na drva, saj ustvarja toploto z izgorevanjem lesne mase. Je pa nekaj ključnih razlik, saj so peči na pelete opremljene z zalogovnikom za pelete, kar pomeni, da nam ni potrebno stalni nalagati peletov v samo peč. Nekoliko kakovostnejše peči so opremljene s kontrolorji porabe in merilcem le te.

Energetski donos je občutno višji v primerjavi z običajnimi lesnimi pečmi ali pečmi na premog, saj pri peči na pelete znaša kar 90 odstotkov. Poleg tega se izloči dnevno praznjenje pepela. Po eni strani se zaradi visoke učinkovitosti proizvaja zelo malo pepela.

Slabosti pelet

Peleti pa s seboj prinašajo tudi nekaj slabosti, kar pa je praktično povsod. Katere so torej slabosti peletov?

V zadnjih letih je cena peletov skokovito narasla. Tudi v letu 2022 je njihova cena nekoliko poskočila, v oči bode predvsem dejstvo, da je cena peletov v desetih letih narasla za več kot petino. Ko imamo peč na pelete, je slednja zelo nefleksibilna, saj druge oblike »lesa« v njej ni mogoče kuriti. Tako smo omejeni zgolj na pelete. In ko je že govora o peči za kurjenje te biomase, je pomembno omeniti tudi nekoliko višjo začetno investicijo. Slednja pa je žal potrebna, če bi želeli kuriti s pomočjo peletov.

Peleti spadajo med najbolj popularne načine ogrevanja v letu 2022

Peleti spadajo med najbolj popularne načine ogrevanja v letu 2022

Briketi

Lesni briketi so ekološko gorivo, proizvedeni iz odpadkov naravnega visoko kaloričnega čistega lesa. Odpadni material se stisne pod visokim tlakom brez dodanih umetnih veziv. Zaradi bistveno večje gostote nudijo tudi večjo kalorično moč, kar zagotavlja nižje stroške ogrevanja.Namenjeni so kurjavi v kaminih, kotlih na trdo gorivo, žarih ali odprtih goriščih. Lesni briketi so izdelani podobno kot lesni peleti, saj je tehnologija podobna, le da so briketi stiskanci večjih dimenzij, premera od 20 do 120 mm ter dolžine do 400 mm. V postopku izdelave se uporabljata zgolj visok tlak in para. Izdelujejo se iz lubja, oblancev, žagovine in suhega lesnega prahu. Zaradi trdnosti se jim lahko dodaja od 1 do 3 % organskih dodatkov v obliki krompirjevega škroba in koruzne moke.

Prednosti briketov

Briketi so posušeni in tako pripravljeni na takojšnjo uporabo, saj so oblikovno obdelani, zloženi in namenjeni takojšnjemu kurjenju. Lahko jih uporabimo kot glavno gorivo ali pa jih dodajamo drvom, kjer je njihova uporaba še posebej priročna, če so drva nekoliko vlažna.

Briketi imajo majhno vsebnost pepela, nizko vsebnost vlage in visoko gostoto. Vse to pomeni, da med samim izgorevanjem oddajajo več toplotne energije v krajšem časovnem intervalu. V kolikor je peč na drva okrepljena še z zalogovnikom, je to odlična ideja.

Briketi so zeleni in obnovljivi vir energije, saj so izdelani iz naravnih mas, razgradljivi in tako neškodljivi naravi.

Slabost briketov

Med slabosti briketov spada le njihova raba prostora, saj jih je potrebno nekje skladiščiti. Prav tako je zanje potreben lasten ogrevalni sistem, ki ga najpogosteje kombiniramo z drvmi.

Briketi so zelo podobni peletom, ponujajo pa stisnjeno moč kurjenja

Briketi so zelo podobni peletom, ponujajo pa stisnjeno moč kurjenja

Drva

Drva spadajo med najpogostejše in najbolj razširjene ter dostopne načine ogrevanja v naših krajih. Podobno kot pri peletih in briketih je tudi pri drvih enako. Slovenija ima lesa na pretek, kar pomeni, da se za pomanjkanje ni treba bati. Druga stran pa je dvig cen seveda.

Prednost drv

Drva so ekološki, zeleni, okolju prijazni način ogrevanja. Zaradi svoje razširjenosti in količine je drv v Sloveniji na pretek. Prodajajo jih tako uradne trgovine kot domači lastniki gozdov, pri katerih je včasih potrebno paziti le raven suhosti samih drv.

Večina drv ima visoko energijsko moč in zagotavljajo hitro ogrevanje prostorov, pri čemur je pomembno ogrevalni sistem okrepiti tudi z odlično pečjo. Pri tej lahko izkoristimo tudi subvencije ali povrnitev sredstev, če smo se odločili za nakup ali menjavo same peči.

Prednost drv se navezuje tudi na samo peč, pri kateri lahko kurimo vse vrste drv (ki so za to primerna), lahko pa jih kombiniramo tudi s prej omenjenimi briketi.

Slabost drv

Največja slabost drv je potreben prostor za shranjevanje, saj je zanje potrebno že skoraj manjše skladišče. In ko že govorimo o skladiščenju drv, je včasih potrebnega kar nekaj časa za zalaganje lastnega gospodinjstva z zadostno količino drv. Sam prostor in drva pa morajo zadostovati določenim standardom. Shranjena morajo biti na suhem prostoru, saj ne smemo dopustiti, da začnejo plesniti.

Naslednja slabost drv je bolj vezana na različico peči, saj je pri takem načinu ogrevanja pogosto potrebno stalno dodajanje polen v kurišče. Ne glede na to ali govorimo o kaminu ali peči na drva, bodo drva pogorela, celoten sistem pa se bo shladil. Temu se lahko izognemo s pravilno izolacijo in zalogovnikom.

Drva so klasika, ko govorimo o kurjenju in tako prekašajo pelete in brikete

Drva so klasika, ko govorimo o kurjenju in tako prekašajo pelete in brikete

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com