• C Novo mesto
  • 22:24
  • Pon, 25.09.2023

Pes ali mačka? Preverite, katera domača žival je prava za vas

Psi ali mačke? Smo generacija ljubiteljev domačih ljubljenčkov in pri tem ni nič narobe. Mačke in psi nam nudijo brezpogojno ljubezen in prijateljstvo, prav tako pa imajo tudi terapevtski učinek, saj izboljšujejo naše vsesplošno počutje. Izbira med psom ali mačko je lahko zelo zahtevna, zato vam v tem članku predstavljamo nekaj dejstev o obeh živalskih vrstah in o lastnostih, ki jih morajo imeti skrbniki teh živali.

Zakaj sploh imeti hišnega ljubljenčka?

Dokazano je, da imajo lastniki domačih živali nižji nivo holesterola, nižji krvni tlak in imajo manjšo verjetnost za depresije in anksioznosti. Nekatere raziskave so pokazale, da imajo ti ljudje tudi manjšo možnost za srčni zastoj, saj se bolje spopadajo s stresnimi situacijami in imajo bolj zdrav srčno-žilni sistem. Prednosti živali so torej številne!

Izberite raje psa:

Če ste energični in ste radi aktivni v naravi, potem je pes boljša izbira za vas. Psi potrebujejo veliko pozornosti, svežega zraka in rednih sprehodov, zato so še posebej primerni za osebe, ki imajo vrt ali pa imajo v mestih dostop do parkov in zelenih površin. Lepo naučeni psi so super družba na izletih in potovanjih. Za razliko od mačk psi niso samotarji in obožujejo družbo – če jih bodo za cel dan pustili same, bodo izjemno žalostni in nepopisno veseli, ko se zvečer vrnete k njim. Glede na vaše prostorske zmožnosti se seveda odločite, če je za vas primeren večji ali manjši pes.

Izberite raje mačko:

Če živite v manjšem stanovanju brez bližine zelenih površin in če veliko časa preživite v službi, je za vas bolj primerna mačka, saj je bistveno bolj samostojna in neodvisna kot psi. Mačke so relativno tihe živali, ki so rade same in jih ne boste užalostili, ko boste brez njih odšli v službo. Seveda pa imajo rade tudi družbo in igranje, tako da se bodo vaše družbe razveselile, vendar ne tako kot psi. Mačk ne rabimo sprehajati, zato so še posebej primerne za tiste, ki jim gibanje v naravi ne diši preveč.

Pripravil: NaDlani.si; Photo: Pixabay