• 18.17C Novo mesto
  • 09:13
  • Sob, 06.06.2020

Pes kot darilo?

Prazniki so odlična priložnost, da v svoj dom sprejmete novega štirinožnega prijatelja, ki vam bo lepšal dneve. Kako poskrbeti, da bo prehod čim lažji? Na kaj moramo paziti, če v svoj dom sprejmemo mladička in na kaj, če domov pripeljemo že odraslega psa? Pes potrebuje skrb, nego, pozornost, ljubezen in vodstvo – kako vemo, ali so naši otroci pripravljeni?

Pes in otroci

Prav mogoče je, da so vas otroci že dolgo nadlegovali z željo po psu. Zdaj ste končno popustili, in sprašujete se, kako jim pojasniti, da je skrb za psa naloga, ki je ne moreš nikoli prestaviti na jutri ali pozabiti, kot to delajo z domačo nalogo. Otroci seveda obožujejo pse, vendar ali si res predstavljajo, kaj pomeni skrb za psa? Pes vedno potrebuje skrb, in ignoranca je mučenje živali. Kako torej poskrbeti, da bodo otroci vedeli, kaka skrbeti za žival?

Predpriprava je dobra ideja. Čeprav je čudovito, ko se otroci zbudijo na božično jutro s kužkom, ki čaka na njih in ga niso pričakovali, je vseeno bolje, če vedo, v kaj se spuščajo. Treba jim je pojasniti, kako skrbeti za majhnega kužka in kaj vse potrebuje: da ne sme biti nikoli brez sveže vode, da potrebuje hrano in sprehod. Izjemno pomembno je, da vzpostavite red, ki je dober tako za novega družinskega člana kot tudi za vse njegove skrbnike. Dogovorite se, kdo bo odgovoren za hranjenje kužka, kdo ga bo peljal ven in ob katerih urah.

Priprava stanovanja, da bo vaš novi pes varen

Če boste domov pripeljali mladička, je še posebej pomembno, da najprej pripravite prostor, kjer bo ta preživel večino svojih prvih tednov. Poskrbite, da po tleh oz. v njegovem dosegu ne bo ničesar lomljivega ali pa električnih žic. Čistila in druge nevarne snovi, ki nikakor ne smejo priti v njegov gobček, postavite na najvišje police, prav tako odstranite hrano, ki jo pospravite v kuhinjske omarice. Prav tako odstranite lončnice in preproge.

Pri treningu sta predvsem pomembna potrpežljivost in reden urnik

Eden izmed največjih izzivov, s katerim se boste soočili, ko boste v hišo sprejeli mladička, je trening, s katerim boste vzpostavili njegovo navado izločanja. Ko bo kužek star nekako tri do štiri mesece, je že dovolj velik, da lahko začne nadzorovati svoj mehur in se učiti izločanja. Naslednji velik izziv v njegovem mladem življenju bo torej učenje izločanja izven stanovanja. Kako osvojiti to novo navado?

Kaj je pomembno, ko svojega kužka učite izločanja izven stanovanja

  1. Vzpostavite reden urnik. Prva stvar, ko se zjutraj zbudite, je, da kužka odpeljete ven, in prav tako naj bo tudi zadnja, preden greste spat. Na začetku ga vedno poskusite odpeljati na isto mesto, saj se bo tako navadil; določen kos trave ali mesto v parku bo tako v njegovi zavesti postalo njegovo “stranišče”, ki ga bo prepoznal tudi po vonju.
  2. Na začetku ga bo treba pogosto peljati ven. Manjši kot je vaš novi štirinožni prijatelj, bolj pogosto bo moral opraviti potrebo. Majhne vrste psov morajo tako bolj pogosto izločati. Na začetku ga boste morali peljati ven vsako uro, prav tako pa tudi po vsakem obroku in kadar se zbudi iz popoldanskega spanca.
  3. Nikoli ne smete ignorirati znakov, da mora vaš kužek opraviti potrebo. Nikar si ne recite, “samo še tole dokončam, potem pa ga peljem ven”, saj je to recept za katastrofo, po kateri boste morali pomivati tla.
  4. Bodite potrpežljivi – prav mogoče je, in tudi normalno, da bo trajalo nekaj mesecev, da bo kužek povsem osvojil novi sistem. Ne pričakujte čudežev, in nikar se ne jezite, če rezultati niso popolni že od samega začetka. Trening traja nekaj časa – samo poskusite se spomniti, koliko časa ste vi potrebovali, da ste osvojili sistem odhajaja na stranišče, ko ste bili majhni. Tudi kužki potrebujejo čas, prav tako kot ljudje.
  5. Lahko si pomagate tudi z majhnimi nagradami, vsaj na začetku, ki bodo kužku pomagale osvojiti sistem – kadar vam nakaže, da mora ven, in zunaj uspešno opravi svojo potrebo, mu lahko daste majhen priboljšek.
  6. Vzpostavite tudi reden urnik prehranjevanja, med obroki pa mu vzemite hrano. (WebMD)

Pes in veterinar

Ko dobite novega psa, je nujno, da ga najprej peljete k veterinarju, ki bo preveril njegovo zdravje. Nato kupite kvalitetno pasjo hrano; pred tem je nujno tudi, da se pozanimate, ali ima vaš pes kakšne preference glede prehrane.

Pes naj bo posvojen, ne kupljen

Nikar ne kupujte kužka, ko pa je toliko psov, ki potrebujejo topel in ljubeč dom in v zavetiščih čakajo na nove lastnike. Tudi v Sloveniji imamo več zavetišč; nekaj kontaktnih podatkov in naslovov je navedenih tudi na dnu tega članka, obstaja pa jih še več.

Mnogo ljudi rado posvoji mlade kužke, saj jih lahko lažje učijo, z njimi preživijo celo kužkovo življenje ter ga opazujejo, kako rastejo. Pa vendar je dobro, če razmislite tudi o možnosti posvojitve starejšega psa, saj imajo ti pogosto težave, ko pride do iskanja novega lastnika. Posvojitev psa je dobro dejanje, ki bo pustilo dolgotrajne posledice tako na vas kot tudi na psu. Če je le mogoče, poskusite izvedeti, kaj je znanega o pretekli zgodovini psa. Morda je bil v preteklosti zlorabljan ali zanemarjen, kar je pomemben podatek; to ga je morda naredilo bolj nezaupljivega. V tem primeru bo morda trajalo nekaj časa, da se bosta s svojim novim prijateljem navadila drug na drugega, vendar bo še toliko bolj izjemno, ko boste videli, kako se pes ponovno odpira in vam začenja zaupati.

Pomembno je tudi, da se pozanimate o značilnostih pasme, ki jo boste posvojili. Vsaka pasma ni primerna za vsakogar. Nekateri psi potrebujejo res močno avtoriteto in vodstvo, in če tega niste sposobni, boste trpeli tako vi kot tudi on. V tem primeru je bolje, da posvojite manjšega ali bolj umirjenega psa. Za vsakogar se najde primeren družabnik, in pomembno je, da s svojim psom vzpostavite odnos, v katerem vas bo pes spoštoval, vam zaupal in vas ubogal.

Srečno!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

 

ZAVETIŠČE HORJUL
Smrečje 55
1354 HORJUL
mail: [email protected]

tel: 051 30 44 35

ZAVETIŠČE ZA ZAPUŠČENE ŽIVALI LJUBLJANA

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana
Gmajnice 30
1000 Ljubljana

Tel.: + 386 (0)1 256 02 79
Faks.: + 386 (0)1 256 59 80
Email: [email protected]

ZAVETIŠČE ZA ŽIVALI MARIBOR

Zavetišče za živali Maribor
Avtomobilska ulica 25, Maribor

T: 02 480 16 60
E: [email protected]

Pes kot darilo?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.