• C Novo mesto
  • 16:35
  • Sre, 27.09.2023

Plesen na steni: Zakaj jo imate in kako jo preprečiti?

Plesen je vedno v našem življenju. Edini trik, ki ga uporabi, je ta, da je ne vidimo vedno. Ste vedeli, da naj bi obstajalo med 100 in 300 tisoč plesnih? Nič hudega ni, saj jih lahko le nekaj deset najdemo v naših bivalnih okoljih. In plesni so vse okoli nas, v hladnejših mesecih pa nam povzročajo kar nekaj težav, ne samo estetskih, temveč tudi zdravstvenih. Zakaj nastane plesen? Kako preprečevati nastanek plesni? In nenazadnje, kako izničimo plesen? Vse te odgovore najdete v prispevku.

Plesen v našem vsakdanu

S plesnijo se srečujemo v gospodinjstvih, tam nas tudi najbolj moti. Najpogosteje jo vidimo v kotih prostorov, kjer se naseli v slabo izolativnih, slabo prezračenih in vlažnih delih stavbe. In prav vlaga je tisto, kar je osnova za nastanek plesni in njeno širjenje po stenah. Glavni razlogi za nastanek vlage, ki se med seboj tesno povezujejo, so:

  • kondenzirana vlaga
  • temperatura nad 0 stopinj Celzija
  • slabo prezračevanje
  • toplotni mostovi
  • slaba izolacija

Kaj je toplotni most?

Toplotni most lahko pripišemo slabi izolativnosti, ki je manjša od osnovne. Najpogosteje nastanejo okoli oken in vhodnih zunanjih vrat ter morebitnih balkonih, kjer se ne upošteva pravilne izolacije. Potem pa so tu še stebri, okolica neogrevanih prostorov, z zemljo zasuti prostori in podstrehe. Velika težava pri zadevi toplotnih mostov so seveda dozidave, saj je lažje dograditi staro hišo kot graditi novo. Pri tem je zelo pomembno omeniti, da lahko pride do tega tudi zaradi napak v zgradbi oziroma poškodb same stavbe (zamakanje, poškodba cevi, pokanje fasade in sten, slaba okna,..).

Plesen na steni lahko nastane zaradi slabih prezračevalnih in izolativnih pogojev

Plesen na steni lahko nastane zaradi slabih prezračevalnih in izolativnih pogojev

Nastanek plesni zaradi kvalitete zraka

Plesen za svoj nastanek potrebuje optimalno temperaturo. Ta je vse od 0 pa tja preko 40 stopinj Celzija, odvisno pa je še od zraka oziroma njegove kvalitete. To lahko merimo po relativni zračni vlagi. Vlažnost zraka nad 80 % bo povzročala nastanek plesni. Vredno je omeniti, da je pametno vlago držati okoli 50 %, kar je tudi idealna vrednost le te. In kako jo lahko dosegamo v današnjih časih?

Prvi korak je prezračevanje, s katerim lahko dosegamo udobno in zdravo klimo v prostoru. To bo blagodejno vplivalo na naše počutje in zdravje ter stanje prostorov. Pravzaprav je to edini korak, le izpolnjujemo ga lahko na različne načine (odpiranje oken in vrat, rekuperator in drugi prezračevalni sistemi). In prezračevati je pomembno v vseh prostorij. V njih dihamo, se znojimo, umivamo, kuhamo, sušimo obleke, jih peremo in ko v z vsem tem združimo slabo prezračevanje, imamo veliko težavo

Torej, zakaj nastane plesen? Omenili smo že vsakega od pogojev, ki se morajo izpolniti, da bo v prostorih prisotna plesen. Najpogosteje gre za kombinacijo le the, predvsem nepravilnega prezračevanja, slabe gradbene zasnove (toplotni most) in slaba uporaba prostora. Kaj bo to povzročilo? V prvi vrsti negativni vpliv na naše zdravje, počutje in stavbo.

Plesen v gospodinjstvu lahko vpliva na bivalne razmere in kakovost življenja

Plesen v gospodinjstvu lahko vpliva na bivalne razmere in kakovost življenja

Posledice nastanka plesni na steni

Slabo počutje in zdravstvene težave. Preko tega ne gre, saj sta to daleč najbolj pomembni posledici nastanka plesni na steni, stropu ali tleh. Vsi člani gospodinjstva bodo občutili poslabšanje kakovosti življenja in bivalnih pogojev, česar si nikakor ne želimo. Nastanejo dihalne težave in vse prisoten je vonj po plesni. Tu so še vnetje kože, pekoče oči, glavobol, kašelj, vnetje nosne sluznice ali težave z dihanjem.

Vpliv plesni bodo na svojem zdravju najbolj čutili ljudje z respiratornimi boleznimi, kot so alergije, bronhitisi, astma ter tisti, ki imajo oslabljen imunski sistem. V manjši meri lahko sem prištevamo še nosečnice, osebe z avtoimunimi boleznimi, okuženi z aidsom in tisti, ki prehajajo kemoterapijo.

In prišlo smo tudi do vpliva na samo stavbo. Zaradi nastanka plesni se načne trajnost in kakovost gradbenih elementov samega objekta in notranje opreme (tudi oblačila, ne le omare in drugo pohištvo). Posledično se bo moralo v objekt oziroma zaščito le tega vložiti kar nekaj dodatnih sredstev, kar lahko prištejemo k vzdrževalnim stroškom zgradbe. Sanacija plesni je lahko dolgotrajen in zapleten postopek. Kaj torej storiti, če opazimo plesen na steni?

Kako se znebiti plesni na steni?

Poznamo več načinov odstranjevanja plesni, najpogosteje pa se poslužujemo mehanskega odstranjevanja, pri katerem si pomagamo s sredstvi za odstranjevanje plesni. Prodajajo jih v večini poslovalnic, najdemo pa jih v obliki razpršila ali pa si pri nanašanju pomagamo s čopičem. Pri tem moramo paziti na marsikaj.

Nasveti za odstranjevanje plesni s sredstvom za odstranjevanje

Spore plesni se prenašajo po zraku. Zato moramo še kako paziti preden začnemo z odstranjevanjem plesni in med samim odstranjevanjem, Sebe zaščitimo z zaščitnimi rokavicami in zaščitno masko, v prostoru, kjer odstranjujemo plesen pa odprimo okna ter tako poskrbimo za prezračevanje prostora. Istočasno je potrebno ta prostor »izolirati« od ostalih in zapreti vrata, saj ne želimo, da se spore prenašajo v druge prostore in škodujejo drugim članom gospodinjstva. Od tega trenutka dalje se ravnamo po navodilih proizvajalca sredstva za odstranjevanje plesni.

Uporabljamo lahko tudi domače pripravke, kot je mešanica iz sode. To naredimo tako, da eno žlico sode raztopimo v litru vode. Nanesemo na površino, pustimo delovati nekaj časa in nato zdrgnemo s krtačo. Ker gre za visoko alkalno raztopino, bodo plesni odmrle. Če to ne bo delovalo se preprosto odločite za nakup sredstva.

Plesen na steni, zakaj nastane, kako se je znebiti in kako jo preprečiti

Plesen na steni, zakaj nastane, kako se je znebiti in kako jo preprečiti

Najti je treba vzrok za nastanek plesni

To je glavna naloga. Odgovoriti si je treba na vprašanje, zakaj je plesen na steni sploh nastala. Kot smo že večkrat omenili, je potrebno poskrbeti za dobro prezračevanje, pravo vlažnost, temperaturo in pravilno izvedene toplotne mostove. Seveda pa lahko pride do težav v prostorih, kjer se ustvari veliko vlage – kopalnica, kuhinja. To povzroči prekomerno vlago v stanovanju ali samo tistem prostoru. Tako je nujno preveriti, zakaj je plesen nastala. Če tega vzroka ne bomo pravilno sanirali, se bo ta pojavljala znova in znova. Pogosto so vzroki precej jasni in direktno pred obrazom. Takrat se poslužimo lastnega reševanja zadeve z mehanskim odstranjevanjem s pomočjo sredstev za odstranjevanje ali pa pokličemo strokovnjake, da preverijo dejansko stanje. Potrebno je paziti predvsem na to, da se plesen ni zažrla globoko v stene, kar je najhujša težava. Dokler je plesen na površini, je dokaj zlahka rešljiva.

Kaj lahko stori plesen v gospodinjstvu?

Za konec prilagamo posnetek iz Združenih držav Amerike, kjer so sicer objekti grajeni drugače, a je prav na tem primeru odlično prikazan vpliv plesni.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com