• C Novo mesto
  • 16:20
  • Čet, 22.02.2024

Polaganje ploščic je lahko enostavno

Polaganje ploščic, tako talnih ali stenskih, lepljenje mozaika in zaključevanje robnih površin, zahteva kar nekaj truda, časa in natančnosti. A vse to se še kako izplača, saj so keramične talne obloge v različnih prostorih vašega doma robustne, neobčutljive in povsem enostavne za čiščenje. Še več – keramične ploščice so naravnost idealne tudi v prostorih s talnim ogrevanjem, saj oddajajo toploto neposredno v prostor.

Polaganje ploščic je na srečo dokaj enostavno, zato se tega dela z nekaj predznanja lahko lotite tudi sami. Najprej morate dobro premisliti, kakšne ploščice boste uporabili za določen prostor. Nato premislite tudi o tem, kako jih boste položili: vzporedno, diagonalno, morda v obliki vzorca? Potrebujete še ustrezen material, potem pa lahko z delom kar pričnete.

Polaganje ploščic

Osnovni material za polaganje ploščic

Polaganje ploščicK osnovnemu materialu za polaganje ploščic sodijo naslednje potrebščine: zadostna količina keramičnih ploščic, zadostna količina lepila, diamantno rezilo za rezanje ploščic, kotni križci, masa za fugiranje, zidarska žlica, vodna tehtnica, zobata lopatica ter gladka krpa za čiščenje. Količino ploščic dobimo tako, da pomnožimo višino in širino sten oziroma tal, katerih površino želimo prekriti.

Polaganje ploščic: postopek dela

Najprej pripravite delovno površino. Pri polaganju ploščic je zelo pomembno, da skrbno preverite in pripravite podlago. To pomeni, da mora biti podlaga ravna, suha in čista. Nato poiščite sredinski točki najdaljših sten, na enak način razdelite tudi krajši steni. Dobljene točke med seboj povežite, tako da dobite križ. Ploščice nato najprej na suho položite, in sicer znotraj enega od kvadratov in presodite, če bo tak način polaganja ustrezen. V prostor poskusite položiti kar največ ploščic, ki so cele. Cele ploščice položite tudi okrog stavbnega pohištva, kot so na primer vrata in kamin.

Polaganje ploščic naj se nadaljuje tako,da podlago namažete z emulzijo za boljši oprijem. Pri tem delu si pomagajte s širokim čopičem, nato pa počakajte, da se površina dobro posuši (cca. 3 ure). Šele potem zmešajte lepilo ter ga z zidarsko žlico ali gladilko enakomerno nanesite na podlago. Pri delu pazite, da se lepilo ne posuši prehitro, zato vedno nanesite le približno kvadratni meter lepila. Ploščice položite, med njih pa postavite kotne križce. S tem boste poskrbeli, da bodo ploščice med seboj enakomerno oddaljene.

Za polaganje ploščic upoštevajte pravilo, ki smo ga že omenili – položite kar največ celih ploščic. Ploščice začnite polagati iz sredine sobe. Ko boste na eni polovici sobe položili vse ploščice, prekinite delo in z vodno tehtnico preverite, če je površina ravna. Šele nato položite ploščice tudi na drugi strani sobe. Ploščice, ki potrebujejo rezane (tiste, ki jih boste položili ob rob stene), narežite z diamantnim rezilom, pri tem  pa si roke zaščitite z rokavicami. Ploščice naj se sušijo 24 ur.

Polaganje ploščic

Polaganje ploščic in fugirna masa

Na koncu morate prostor med ploščicami premazati še s fugirno maso. Ko so fuge popolnoma zapolnjene, odvečno maso odstranite z gobico in pustite, da se fugirna masa posuši. Ponavadi se suši približno 12 ur.

Želimo vam uspešno polaganje ploščic!

Pripravila: Monika M.

Polaganje ploščic je lahko enostavno
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.