• C Novo mesto
  • 15:15
  • Tor, 30.05.2023

Preberite, zakaj ne bi smeli hrane nikoli metati v straniščno školjko

Imate tudi vi navado, da ostanke hrane, ki naslednji dan ne bodo več užitni, preprosto odvržete v straniščno školjko, ker je to najbolj enostaven in »čist« način, kako se znebiti stare in pokvarjene hrane? Nikar ne počnite tega, sploh pa ne pogosto. Za vas smo pripravili nekaj razlogov, ki vas bodo pripravili do tega, da boste raje začeli zbirati biološke odpadke oziroma boste hrano raje odvrgli kam drugam kot v školjko.

Zakaj hrane ne bi smeli metati v straniščno školjko?

Cevi niso ustvarjene za hrano

 Večina cevi ni načrtovana in izdelana, da bi po njih lahko pogosto potovala hrana. Večji kosi hrane in predvsem mastna hrana lahko zamašijo cevi, straniščna školjka pa zaradi tega neha »požirati«. Najslabša hrana, ki jo lahko vržete v stranišče, so razna olja, maslo, slanina in druga živila, ki vsebujejo veliko maščobe.

Nekatera živila se razgrajujejo zelo počasi

Nekatera živila, še posebej ogrizki sadja, koščice, kosti od mesa in podobno, potrebujejo ogromno časa, da se razgradijo. Če boste takšna živila redno metali v straniščno školjko, se lahko hitro zgodi, da se bodo cevi zamašile.

Veliko hrane absorbira vodo

Nekatera druga živila, kot so razni ovseni kosmiči, kaše, riž, nekatere vrste testenin, so znana po tem, da dobro absorbirajo vodo. Ko jih odvržete v stranišče, verjetno niti ne pomislite, kakšno škodo lahko to naredi. Ko se živila napijejo vode, nabreknejo in lahko pogosto postanejo krivec za zamašitev.

Popravljanje in odmaševanje cevi vas bo stalo veliko denarja

Danes je težko v kratkem času dobit mojstra, za povrh pa so cene zrasle do neba. Zato je pomembno, da dobro skrbite za svoje cevi in celoten dom, da se vam ne bo treba ukvarjati z nepotrebnimi popravili in po nepotrebnem zapravljati denarja.

Kaj lahko naredite z ostanki hrane?

Najbolje je, da zbirate biološke odpadke. Če imate to možnost, si lahko omislite kompost. Če živite v bloku, kupite biorazgradljive vrečke in jih sproti odnašajte v smeti. Seveda pa je najbolj pomembno, da zavržete čim manj hrane oziroma se znate v primeru, da vam ostane, znajti in jo zamrzniti, shraniti ali iz nje pripraviti malo drugačen obrok.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels