• C Novo mesto
  • 14:07
  • Sob, 04.02.2023

Prenova doma z majhnimi koraki

Za večino ljudi predstavlja prenova doma kar velik zalogaj. Težko se nam je namreč izogniti temu, da bi naredili popolno preobrazbo stanovanja ali hiše. Nova barva, novo pohištvo, nove zavese, nova razsvetljava – novo vse. A za veliko posameznikov popolna prenova doma žal ni možna. Takšna preobrazba namreč zahteva veliko znanja, časa in še več denarja. Vsega tega pa ponavadi nimamo na zalogi.

Prenova doma pa je vseeno naša velika želja. Kaj naj torej storimo, če želimo svoje stanovanje polepšati in mu vdihniti nekaj novosti in svežine? Lahko posežemo po majhnih spremembah, in sicer tistih, ki bodo za sabo pustile opazen pečat. Zamenjamo lahko stikala za luči, preoblečemo stole in tako naprej. V nadaljevanju članka pišemo o 10 majhnih, hitrih in poceni spremembah, ki bodo vaš dom spremenile na bolje. Še ena dobra novica: večino teh sprememb lahko opravite kar sami, le malo truda in časa boste morali vložiti. Pa začnimo!

Zamenjajte stikala za luči in vtičnice

Rekli smo že, da majhne spremembe naredijo veliko. Še posebej, če so majhne spremembe na tistih delih doma, ki jih uporabljamo vsak dan. Ponavadi so stikala navadne bele barve, spremenite pa jih lahko le z malo barve, vzorcev in dobre volje.

Na vhodna vrata dodajte tolkalo

Prenova doma se lahko nadaljuje z vhodnimi vrati. Vhodna vrata vašega doma so prva stvar, ki jo vidite vi ali vaši obiskovalci, ko pridejo na obisk. Zato so vhodna vrata tudi odlična priložnost za spremembo, ki bo naredila velik vtis. Vrata lahko prebarvate s kakšno drzno barvo, še hitrejša rešitev pa se skriva v tem, da na vrata namestite zanimivo tolkalo. Izbirate lahko med živalskimi oblikami, elegantnimi rokami ter številnimi drugimi oblikami.

Zamenjajte kljuko na vratih

Kljuko na vratih uporabljamo večkrat na dan: Ne glede na to, ali bomo zamenjali kljuko na vhodnih vratih, na vratih kuhinje ali spalnice, tudi na ta način bo prenova doma zelo učinkovita. Izberite funkcionalno kljuko, torej takšno, ki jo je enostavno držati, obenem pa svojo pozornost namenite tudi videzu kljuke. Naj bo zabavna, lepa, smešna, skratka takšna, da jo boste z veseljem uporabljali.

Prenova doma se lahko nadaljuje z vhodnimi vrati.

Zamenjajte razsvetljavo

Prenova doma bo zelo učinkovita tudi v primeru, da boste zamenjali razsvetljavo. Pri tem mislimo tako na stropne luči kot na različne namizne svetilke. Sprememba v sobi bo ogromna, tako stilska kot tudi v smislu osvetlitve. Možnosti imate ogromno, zato se le poigrajte s svojo domišljijo.

Prelepite predale in police z zanimivimi tapetami

Tapete niso samo za stene. Če boste z njimi oblepili različne omare in predalnike, bo prenova doma še kako opazna. Izberite vzorec, ki vam je pri srcu, in se lotite dela. Prelepite tako zunanjost omar kot tudi notranjost predalov. Na ta način boste sobi vdihnili povsem nov videz.

Zato prenova doma ne more miniti brez tega, da se spomnimo tudi na okna.

Polepšajte okna z zavesami, roletami in podobno

Celo najbolj preprosta sprememba na oknih bo zelo opazna, saj lahko mirno zapišemo, da so okna oči našega doma. Zato prenova doma ne more miniti brez tega, da se spomnimo tudi na okna. Čeprav ste morda do zdaj vztrajali z okni brez zaves, pa bo vaš dom zares zaživel le z lepimi, romantičnimi ali elegantnimi zavesami. Pri tem pa ne pozabite tudi na zaveso za tuširanje v kopalnici. Tudi tu bo zamenjava zavese naredila veliko spremembo.

Na novo oblazinite stole

Prenova doma lahko vključuje tudi pohištvo, na katerem sedimo. Tapeciranje celega kavča ali naslonjača lahko traja tudi več tednov. Če želite hitro spremembo v tej smeri, potem se lotite stolov pri jedilni mizi. Z novo površino bodo povsem spremenili videz kuhinje, ji dodali svežino, toploto ali razigranost. Vse to je seveda odvisno od tega, kakšno blago boste izbrali.

Pri prenovi doma ne pozabite tudi na kovinske detajle

Naj vaš doma na novo zasije z zlatimi ali srebrnimi dodatki. Izbirate lahko med številnimi svečniki, namiznimi svetilkami in podobnimi dodatki. Na tak način bo vaše stanovanje videti novo in luksuzno.

Našteli smo 10 projektov, s katerimi bo prenavljanje doma resnično uspešno. Zdaj vam preostane le še to, da zavihate rokave in se lotite dela. Želimo vam uspešno prenovo!

Pripravila: Monika M.