• C Novo mesto
  • 01:40
  • Tor, 21.05.2024

Preverite, za kaj vse lahko uporabite kokosovo olje

Nobena skrivnost ni, da je kokosovo olje izjemno priljubljena po vsem svetu – in to z dobrim razlogom. Gre za vrsto olje, ki je zelo funkcionalno, zdravju prijazno in odličnega vonja. Uporabi se lahko vse od kuhanja, čiščenja, razkuževanja do lepotnih pripomočkov. Preberite, kaj vse lahko počnete s kokosovim oljem.

Cvrtje hrane na visokih temperaturah

Ocvrta hrana ni najbolj zdrava, ampak če si jo že privoščite, si jo privoščite na kokosovem olju. Zakaj? Kokosovo olje je redka vrsta olja, ki dobro prenaša izjemno visoke temperature in ob tem ne sprošča škodljivih snovi, kot na primer večina rastlinskih vrst olja. Uporabite ga za cvrtje in vaš obrok bo veliko bolj zdrav. Ko boste enkrat odkrili čudovit okus kokosovega olja v kulinariki, ga lahko brez težave uporbaljate tudi za pečenje, še posebej odlične so palačinke na kokosovem olju. To pa ne pomeni, da ga ne morete uporabiti za peko mesa in krompirja – poskusite in pozitivno boste presenečeni.

Priprava sladic

Kokosovo olje se odlično obnese tudi pri pripravi raznih sladic, sploh kokosovih. Za vas imamo idejo, ki vas bo navdušila: v loncu raztopite čokolado in kokosovo olje, potem pa pustite mešanico, da se strdi in ohladi. Ko se ohladi, spravite sladico v posodo in jo zamrznite, potem pa uživajte v božanskem sladoledu.

Vzdrževanje ustne higiene

Kokosovo olje je znano po svojih protibakterijskim lastnostim, kar pomaga tudi pri vzdrževanju ustrezne ustne higiene in izboljševanju zadaha. Če vsak dan za deset minut žvrkljate kokosovo olje v ustih, lahko okrepite zdravje dlesni in zob. Pazite le, da olja potem ne izpljunete v umivalnik ali stranišče, saj lahko na tak način zamšaite odtoke. Raje ga zavijte v papir in vrzite v smeti.

Vlaženje kože

Ta vrsta olja je pogosto prisotna v raznih kozmetičnih izdelkih, popolnoma uporabna pa je tudi v originalni naravni obliki. Kožo, ustnice in lase lahko namažete s kokosovim oljem, če želite dodatno vlaženje, mehkobo in gladkost. Ne samo, da vlaži kožo, ampak tudi celi rane in je odličen losijon za po britju.

Odstranjevanje madežev

Kombinirajte kokosovo olje s sodo bikarbono in mešanico uporabite za odstranjevanje trdovratnih maežev s pohištva ali tal. Ko mešanico namažete na madež, počakajte pet minut, potem pa do suhega obrišite z mehko krpo.

Zdravljenje izpuščajev

Zahvaljujoč protibakterijskim in protivirusnim lastnostim je kokosovo olje odlično za zdravljenje raznih izpuščajev in vnetij na koži. Izboljšuje simptome dermatitisa in omogoča koži, da postane bolj sijoča.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels