• C Novo mesto
  • 14:44
  • Sob, 04.02.2023

Pri pospravljanju božičnih okraskov nujno upoštevajte te nasvete

Vsi radi postavljamo božično jelko, jo krasimo z najrazličnejšimi vrstami okraskov in ob koncu večera prižgemo luči ter tako pričaramo res popoln praznični duh. Vendar pa se mesec obrne, kot bi mignil, in že je čas, da vse okraske pospravimo. Pospravljanje božične jelke in ostalih okraskov pa ni niti približno tako zabavno, kot bi si želeli. Na srečo pa obstajajo nasveti, ki vam pospravljanje lahko olajšajo in tako polepšajo misel na celoten projekt.

  1. Premišljeno izberimo končno lokacijo

Ključno pri zmanjšanju nejevolje ob pospravljanju je to, da točno določimo mesto v našem domu, kjer bodo božični okraski shranjeni. Shranimo jih lahko v garaži, kleti, vrtni lopi, na podstrešju, pod stopniščem ali pa v večji omari. Pomembno je, da so nam decembra na voljo, vse ostale mesece pa spravljeni na varnem in povsem nemoteči za naš vsakdan.

  1. Previdno poskrbimo za naše božično drevo

Umetna božična jelka je izmed vseh okraskov verjetno največja stvar, ki jo je potrebno pospraviti. Ko z nje odstranimo vse okraske in luči, je potrebno še zložiti in stisniti vse veje, da se drevesu zmanjša prostornina. Shraniti jo moramo v pokončnem položaju, da se ne zmečka in obrabi na eni strani. Prav tako je priporočljivo, da je ne shranjujemo v originalni kartonasti embalaži, saj ta z leti postaja manj kompaktna in varna.

  1. Previdno in skrbno ločimo okraske

Okraski, še posebej viseče kroglice na božični jelki, so najbolj občutljiv del božične dekoracije, zato je tudi pomembno, da z njimi ravnamo še posebej previdno. Originalna embalaža jih sicer zaščiti pred zunanjimi vplivi, vendar pa ni najbolj primerna za shranjevanje. Razmislite o izdelavi organizatorja za večjo škatlo, v kateri lahko po velikosti ali po barvi ločite okraske. Za tiste, ki so še posebej krhki, lahko uporabimo tudi robčke ali papir kot zaščitni ovoj.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash