• C Novo mesto
  • 05:40
  • Tor, 18.05.2021

Naravno proti mravljam v stanovanju

Mravlje so morda res koristne živalce, a v svojim domu jih nihče ne želi imeti, kaj šele hraniti. Da, ko zaznajo hrano in ko si utrejo pot, se jih le težko znebimo, a to lahko storimo povsem naravno, brez dragih in okolju ter zdravju škodljivih snovi.

Poglejmo nekaj načinov proti mravljam v kuhinji ali kje drugje v stanovanju. Najprej morate vedeti, da je že osamljena mravlja lahko znak za preplah, saj je prav ta mravlja lahko izvidnik, ki za seboj pušča posebno snov, po kateri se ravnajo njene prijateljice mravlje. In ji sledijo, dokler se za njo ne nabere lepa četica teh žuželk. Če torej kje opazite eno samo mravljo, se je raje kar znebite, preden se v prostor usujejo še druge mravlje.

Če ne veste točno, od kod so se znašle mravlje v kuhinji, jim bo treba s pozornim očesom slediti. Nekje mora biti nekaj luknjica ali odprtina, skozi katero so si mravlje utrle pot v vaš dom, zato bodite zelo pozorni, da jo najdete. Najbolje bo, da jim fizično zaprete pot v vaš dom – tako da dobro zatesnite okna in vrata ter vse špranje, čeprav jih boste morda le težko našli. Mravlje so namreč tako spretne, da najdejo še najmanjšo luknjico, ki jim lahko pomeni prehod v pravi kulinarični raj. Manj možnost za obisk mravlje imamo tudi, če površine v stanovanju redno čistimo – tudi najbolj skrite kotičke.

Naravno proti mravljam

Ko boste poskrbeli, da špranj in odprtin ne bo več, se lahko lotite naravni postopkov proti mravljam, ki so v stanovanju. Najpogosteje so mravlje v kuhinji ali morda shrambi, kjer hranite različna živila. Proti njim lahko uporabite cimet, poper, čili, kavna zrna, kis, zdrob, sodo bikarbono in podobno. To so sestavine, ki s svojim vonjem odbijajo mravlje, zato preberite še nekaj postopkov, kako jih uporabiti, da bodo proti mravljam delovale tako, kot je treba.

Med učinkovita naravna sredstva proti mravljam spada kis, ki ga v plastenki zmešamo z vodo in poškropimo na mestih, kjer se mravlje zadržujejo. Tudi delovne površine lahko obrišemo z mešanico vode in kisa – ta človeku ne bo škodil, mravlja pa ga ne mara in se bo kmalu umaknila na varno. Namesto kisa lahko uporabite tudi limonin sok, ki prav tako izstopa zaradi svoje kislosti.

Mravlje v kuhinji ali kje drugje naj bi učinkovito odgnal tudi cimet v prahu. Preprosto ga posujte po poteh, ki so si jih mravlje ustvarile, in v nekaj urah bi morale mravlje naš dom zapustiti. Podobno pa lahko uporabite tudi pecilni prašek, priporočajo strokovnjaki. Mravlja naj ne bi marala niti eteričnega olja cimeta, medtem ko nekateri uporabljajo mešanico cimeta in klinčkov.

Kaj pa lahko naredimo z običajno kuhinjsko soljo? Nekaj žlic je zmešamo z vrelo vodo, ko se to ohladi, pa jo prelijemo v plastenko in z mešanico poškropimo površine, kjer se mravlje zadržujejo. Pozorni bodite zlasti na okna in vhodna vrata, ki mravljam predstavljajo stik z zunanjim svetom. Namesto soli lahko uporabite tudi detergent za pomivanje posode, le da ga vmešate v vrelo vodo in mešanico takoj uporabite.

Ne boste verjeli, tudi otroški puder učinkovito deluje proti mravljam oziroma jim smrdi. Površine, kjer so mravlje, posujemo z otroškim pudrom ali pa kar z zdrobljeno kredo in to bi moralo biti to. Mravlje naj ne bi šle prek meje, začrtane s kredo v prahu, zato velja preizkusiti tudi nekaj takega.

Če imate doma eterično olje poprove mete, ki ga prav tako poškropite okoli oken in vrat ter naj bi odgnal mravlje. Olje ne vsebuje nevarnih snovi, prostore pa prijetno odišavi. Med snovi, ki naj bi mravlje v kuhinji ali stanovanju prepodile, pa so tudi mleta kava, pecilni prašek, polenta in nekatere rastline, na primer sivka.

Če od vseh zgoraj naštetih postopkov pomaga le eden, je dovolj, da se od mravelj za vedno poslovite. Ne pozabite pa na redno čiščenje vseh stanovanjskih površin – še posebej, če se vam v kuhinji raztrese sladkor ali kaj podobnega.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay