• C Novo mesto
  • 16:59
  • Pon, 25.09.2023

Preverite možnost ugodnega kredita pri nakupu oken

PVC okna danes spadajo med najbolj priljubljeno odločitev, ko govorimo o menjavi ali montaži oken. S svojim širokom naborom prednosti in malo slabostmi se plastična okna ali pvc okna hvalijo kar sama. Za lažjo odločitev pri izbiri smo pripravili prispevek o PVC oknih, ki vam bo pomagal izbrati nova okna za svoj dom ali kateri drug objekt. Zakaj bi izbrali pvc okna? Katere so prednosti in slabosti pvc oken? Kakšna je cena pvc oken? Kako skrbimo zanje in jih vzdržujemo? Na vsa ta vprašanja boste prejeli odgovor v tem prispevku.

Prednosti PVC oken

PVC okna prinašajo kar nekaj prednosti zaradi katerih mnogi posegajo prav po njih. Seveda je to precej logičen korak, če želim sebi in svojim prostorom zagotoviti najboljše pogoje za obstoj.

V podjetju ASMONT d.o.o., vam nudijo širok izbor oken in vrat iz naprednih tehnologij, ki vam zagotavljajo najvišjo kakovost. Okna in vrata vam nudijo kar trikratno zaščito: toplotno, zvočno in proti vlomno. V sklopu njihove ponudbe vam poleg prodaje nudijo tudi montažo in servisiranje.

 

Izpolnite spodnji obrazec in neobvezujoče pridobite več ponudb različnih oken in vrat ter možnost ugodnega kredita za menjavo obstoječih oken:

Katere prednosti torej prinašajo pvc okna?

Enostavna montaža pvc oken in cenovna ugodnost

Zadnja leta smo priče vzponu pvc oken predvsem zaradi njihovih prednosti, med katerimi je potrebno omeniti enostavno montažo. Če jo združimo še s cenovno ugodnostjo dobimo prvi izdelek na tržišču, ki je prekašal okna iz lesa in aluminija.

Odlična izolativnost pvc oken

Pri izolativnosti oken pomislimo na toplotno in zvočno izolativnost, ki jo pvc okna opravljajo z zavidajočimi rezultati. Prav okna so tisti del objekta, ki pomembno vpliva na toplotne izgube in notranjost ščiti pred zunanjim hruščem. Ste vedeli, da lahko okna vplivajo na kar 30-odstotno izgubo toplote v objektu?

Prej omenjena enostavna montaža skupaj s kakovostno izdelanimi pvc okni poskrbi, da je njihova toplotna izolativnost povsem primerljiva z aluminijastimi in lesenimi okni. Pri tem je veliko vpliva tudi na debelini profilov, toplotni prevodnosti, tesnjenju,..

Pri zvočni izolativnosti je cilj le en. Zmanjšanje hrupa, ki prihaja iz zunanjosti. Tu morate biti kot stranka oziroma končni uporabnik oken pozorni na vrednost zvočne izolacije, ki jo označuje Rw – višja kot je vrednost, boljša je zvočna izolativnosti. Tudi pri izolaciji zvoka so pvc okna primerljiva s tistimi iz drugih materialov.

Popolnoma enostavno vzdrževanje pvc oken

Velik pomen damo tudi na čiščenju in vzdrževanju elementov svojih objektov, kar je povsem pravilno. Na srečo so PVC okna povsem enostavna za vzdrževanje in čiščenje, saj je dovolj le občasno čiščenje z mokro krpo.

Vzdržljivost pvc oken in njihova dolga življenjska doba

PVC okna so ekstremno odporna na zunanje, notranje in vremenske vplive. Odpornost na kislino, UV žarke, korozijo in tiste ekstremne vremenske razmere, ki bi se jih lahko bali pri lesenih oknih. Tako se lahko pri izbiri pvc oken veselimo dolgoletne uporabe na najvišji ravni, saj se okna ne bodo dala kar tako.

PVC okna so varna in ščitijo naš dom

Na podlagi kakovostnega okovja, ki krasi pvc okna, se lahko brez skrbi napotimo na daljši izlet. Preprečevala bodo prisilno odpiranje in dvig okenskega krila, kar pomeni, da je notranjost vašega objekta dobila še enega varnostnika.

Slabosti pvc oken

Vsak izdelek prinaša nekaj slabosti. Pri lesenih oknih mnogi pod slabost štejejo že dejstvo, da jih je potrebno barvati in premazovati na letni ravni. Čeprav pri pvc oknih ni povsem tako, je nekaj lastnosti, ki bi jih lahko prišteli pod slabosti.

PVC okna niso razgradljiva

Da nekaj ni razgradljivo lahko pomeni tudi to, da se razgrajuje več desetletij. Mnogi proizvajalci pvc okna ustvarjajo iz odpadne plastike, kar je čudovit način recikliranja in vsekakor pripomore k okoljskim težavam. Vseeno pa se zaradi dolge življenjske dobe uporabi manj pvc oken kot lesenih oken.

Manjša sprememba oblike na vročini

Ko bo nanje pripekalo sonce, se lahko pvc okna nekoliko deformirajo. Takrat se okno ne bo dalo popolnoma zapreti ali odpreti, najpogosteje se bo le zatikalo. Pri PVC oknih manjših oziroma klasičnih dimenzij (tudi kakovostne montaže) se tega ne bo treba bati, pri velikih dimenzijah pa je včasih potrebno nekoliko paziti pri visoki vročini.

Kako vzdrževati pvc okna?

Kot smo omenili že pri prednostih, so pvc okna zelo preprosta za vzdrževanje in čiščenje. Vseeno pa to ne pomeni, da ni potrebnega rednega vzdrževanja ali čiščenja. V kolikor boste izpolnjevali ta dva koraka, vam bodo okna dolgo in predvsem nemoteno služila. Kako torej vzdrževati okna?

  • prezračevanje prostorov večkrat na dan
  • pri čiščenju ne uporabljajte jedkih tekočin
  • redno čiščenje okvirjev (odstranjevanje prahu, cvetnega prahu, kamenčkov,..)
  • redno čiščenje odprtin v oknih (drenažne odprtine, tesnila)
  • po montaži odstranite sledi malte, lepila ali apna

Redno mazanje okovja je korak vzdrževanja, ki bo tokrat stal sam. Ob pogovoru s proizvajalcem in monterjem pvc oken se pozanimajte, kako to počnete. Vsaj enkrat letno naj bi se namazalo okovje, s čimer je zagotovljeno nemoteno upravljanje oken. Enako je s privijačenjem pololiv. Za pravilno vzdrževanje okovja in vijakov se posvetujte s ponudnikom pvc oken.

Kakšna je cena pvc oken v letu 2023?

Tudi pri oknih je potrebno odločitev sprejeti na podlagi dejstev, ki so nam ponujena. Poglaviten razlog je najpogosteje cena. Na našo srečo so PVC okna najugodnejša okna, predvsem če jih primerjamo z okni iz drugih materialov. Ko tej primerjavi dodamo še njihove kvalitete, je odločitev precej jasna.

Od česa je odvisna cena pvc oken? Ponovno smo pri vprašanju in odgovoru, ki vpliva na končno ceno oken. Na ceno oken bodo vplivale dimenzije, oblike, okenski okvir, zasteklitev, način odpiranja in nekaj drugih dejavnikov, ki pa so posledica dostave in montaže – ne ravno samih pvc oken.

Cena PVC oken se v letu 2023 za kvadratni meter začenja pri 150 evrih, pri čemer za srednjo ceno odštejemo še kakšnega stotaka več. Ker pa gre za okna naj cena ne igra najbolj pomembne vloge. Pomembna je tudi izbira ponudnika, kvalitete oken, montaže in prilagodljivosti.

Kako izbrati ponudnika za pvc okna?

Tržišče ponudnikov je veliko in široko, izbira pa morda še bolj naporna od same izbire oken. Ker gre za nakup oken in investicijo, ki se mora na dolgi rok izplačati, je pomembna izbira ponudnika in monterja. Katerih nasvetov se je vredno držati pri izbiri le teh?
Večletne izkušnje in certifikati kakovosti opravljanja dela ter samih oken. Tako boste dobili jasno potrdilo, da je ponudnik že več let prisoten na tržišču in ponuja kvalitetne izdelke ter opravilo enako kakovostno delo.
Tu so še prilagodljivost vam, ponudba garancijskega roka, opcija lastne montažne ekipe ponudnika in morebitni servis pvc oken. Le z izbiro pravega ponudnika boste izbrali prava okna, ki vam bodo dolgo služila.

Direktor podjetja Asmont, Aleš Starič pravi: “Naše stranke cenijo širok izbor barv, oblik in funkcionalnosti oken. Okenski sistemi Asmont so na voljo v skoraj vseh tehnično možnih kombinacijah in možnostih oblikovanja.”

 

Izpolnite spodnji obrazec in neobvezujoče pridobite več ponudb različnih oken in vrat ter možnost ugodnega kredita za menjavo obstoječih oken: