• C Novo mesto
  • 16:04
  • Čet, 22.02.2024

S temi dekoracijami lahko poleti ohladite svoj dom

Ste za to, da osvežite svoj dom z novimi dekoracijami, ki so obenem tudi funkcionalne? V vročih poletnih dneh si vsi želimo nekaj hladu za štirimi stenami svojega doma, kjer se lahko v miru odpočijemo in sprostimo. Četudi imate doma klimatsko napravo, naj vas to nikar ne zadržuje pred tem, da bi se odločili za estetsko dovršene dekoracije, ki so lahko v pomoč pri hlajenju doma in ohranjanju nižjih temperatur. Pa poglejmo, kako lahko poleti polepšate svoj dom.

Omislite si novo rastlinje

Verjetno imate v svojem domu že kaj rastlin, če pa nimate, je skrajni čas, da se odpravite ponje. Zelenje je znano po tem, da ohlaja prostor, obenem pa proizvaja tudi kisik. Poletje je torej nujno čas, da svoj dom obogatite s čim več zelenja. Če imate balkon/teraso ali vrt, imate še toliko več svobode pri odločanju. Posedanje zunaj je lahko veliko bolj prijetno v senci čudovitih zelenih rastlin, ki ustvarjajo prijeten zrak in ambient. Če nimate zunanjih prostorov, naj vas tudi to ne zadržuje pred nakupom zelenja. Odlično popestri vsako sobo in ustvarja boljši zrak znotraj doma.

Debele preproge zamenjajte za tanjše

Debele kosmate preproge lahko dajejo čudovit domač občutek, vendar so lahko poleti enostavno prevroče. Zakaj ne bi sezonsko osvežili svojega doma, pospravili debele preproge in si za ta letni čas omislili lažje, tanjše? Izberete lahko čudovite vzorce in poletne pisane barve, ki bodo dale vašemu domu pravi tropski pridih.

Razstavite svoje poletne spomine

Morda vas ne bodo hladili neposredno, zagotovo pa bodo na vas vplivali pozitivno. Obesite fotografije sebe in svojih najbližjih z nedavnih poletnih počitnic in tropskih krajev, ki ste jih obiskali, ustvarite prikupne poletne dekoracije iz školjk in kamenčkov.

Vključite poletne dišave

Če ste ljubitelji raznih dišav v svojem domu, potem se morate nujno odločati za sezonske. Poleti se še posebej prileže vonj po citrusih, cvetlicah, morju in plaži, ki bodo v vas obudili najlepše poletne spomine

Debele odeje zamenjajte za tanjše

Če še tega niste storili, čimprej storite. V toplih nočeh ne potrebujemo enako debelih odej kot pozimi, zato je pomembno, da menjate sezonsko posteljnino. Material, iz katere je izdelana, naj bo čim bolj lahek, mehek in naj omogoča dobro zračenje. Za popestritev doma v poletnem stilu si lahko omislite posteljnino z morskim, vrtnim ali tropskim vzorcem.

Kuhinjo založite s poletnimi živili

Tudi vsebina vašega hladilnika in polic ter predalov s prehrano se lahko poleti posodobi in vpliva na videz vašega doma. Privoščite si veliko poletnega sadja in zelenjave, na primer lubenico, ananas, mango, citruse, kumare, paradižnik, čebulo. Ne pozabite na poletna zelišča za mešanje koktejlov (meta, melisa, bazilika) in veliko ledu.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels