• C Novo mesto
  • 17:29
  • Sre, 27.09.2023

S temi triki bo vaša garderobna omara vedno prijetno dišala

Včasih se nam zgodi, da odpremo omaro, da bi iz nje vzeli plašč, srajco ali drug kos oblačila, in ob tem zaznamo nekakšen čuden, neprijeten vonj. Vonj po zaprtem in zatohlem, ki ga največkrat povzroča vlaga, lahko pa tudi kakšna oblika hrane. Zakaj iz omare smrdi, če pa so naša oblačila čista? Kaj pravzaprav povzroča neprijeten vonj v omarah?

Vsi vemo, kako pomembno je vsakodnevno zračenje hiše in nič manj pomembne ne bi smele biti naše omare. Navaditi se je treba, da jih zračimo, odpiramo vrata in spuščamo svež zrak, ki prihaja skozi okna, v prostor. Poleg pomanjkanja prezračevanja pa obstajajo tudi drugi razlogi, ki pojasnjujejo izvor neprijetnega vonja v omarah.

Prezračenje omar

Eden izmed najboljših trikov, da preprečimo neprijetne vonjave v naših omarah, je torej zračenje. To je dobro storiti tudi pri novo kupljenih omarah, saj tako poskrbimo, da se morebitni neprijetni ali čudni vonji prezračijo že pred tem, preden vanje postavimo naša čista oblačila.

Zračiti jih je treba tako, kot zračimo hišo oz. naše bivalne prostore. Enkrat na teden pustimo vsa okna in omare odprte. Vonjave v omarah so lahko tudi posledica tega, da oblačila premalo posušimo ali jih po uporabi premalo prezračimo, med pranjem uporabimo preveč detergenta ipd.

Čiščenje in odišavljanje

Sprememba letnih časov je najboljši čas za temeljito čiščenje omar. Za čiščenje omare potrebujemo zgolj vedro vode, vlažno krpo in nekaj eteričnega olja tistega vonja, ki nam je najbolj všeč. Vlažno krpo namočimo v malo olja in jo dobro pregnetemo v vodi. S krpo nato pobrišemo vse police, dodatek eteričnega olja pa bo v omari pustil prijeten in svež vonj.

Zračenje že nošenih oblačil, ki se ne perejo pogosto

Ko smo kos oblačila oblekli in ga ne nameravamo oprati, na primer razne jakne, plašči, puloverji, ga moramo dobro dodatno prezračiti, preden ga psopravimo nazaj v omaro. Enako je potrebno storiti s torbami, pasovi ali drugimi kosi, ki niso oprani. Prezračevanje vseh kosov je pomembno, da preprečimo neprijetne vonjave.

Dodatek vrečk sivke ali rožmarina

Zagotovo ste že kdaj zasledili, da lahko za bolj prijeten vonj v omari na nekaj polic enostavno položimo vejico ali dve sivke, ki bo v omaro vnesla novo svežino. Iz vejic lahko oblikujemo tudi majhne vrečke in jih obesimo po robovih.

Kos mila

Tudi to je ena izmed rešitev za boljši vonj v omari. Gre za starodavno navado, ki so se je posluževale že naše babice in prababice, da bi v omarah ohranjale svež in prijeten vonj.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels