• C Novo mesto
  • 04:14
  • Čet, 30.05.2024

Siamska mačka: Zanimivosti, izvor in cena

saso avsenik

Siamska mačka spada med najbolj priljubljene in najbolj prepoznavne mačke na svetu. Kako je dosegla ta sloves in od kod sploh izvira? V tokratnem prispevku se bomo posvetili siamski mački in preverili njene največje zanimivosti, njen izvor in navsezadnje tudi ceno, ki jo dosega na trgu. Torej, kaj vse moramo vedeti o siamski mački?

Izvor in priljubljenost siamske mačke

Siamska mačka se ponaša z očarljivim poreklom iz starodavnega kraljestva Siam, ki je današnja Tajska. Siamske mačke segajo najmanj v 14. stoletje, ko so bile cenjene kot simboli sreče in so bile tesno povezane s kraljevimi družinami in templji v Siamu. Bile so tako visoko cenjeni, da so jim pogosto zaupali varovanje templjev in jih imeli za neprecenljive zaklade. Pasma je bila predstavljena zahodnemu svetu v poznem 19. stoletju, ko je britanski generalni konzul prejel par siamskih mačk kot darilo od tajskega kralja. Ti mački, imenovani Pho in Mia, sta prispeli v Anglijo in postali temelj pasme siamske mačke na Zahodu. Njihov osupljiv videz z temno modrimi mandljastimi očmi in barvno poudarjenimi dlakami je takoj očaral zahodne mačje navdušence.

Danes siamske mačke ohranjajo svoj status ikone in ostajajo ljubljena in prepoznavna pasma, cenjena zaradi svoje lepote, inteligence in privlačnih osebnosti. Pogosto so predstavljene v različnih oblikah medijev in so še vedno priljubljena izbira med lastniki mačk, ki iščejo ljubeče in glasne mačje družabnike. Siamske mačke, ki jih priznavajo glavni registri pasem mačk, so pogost prizor na mačjih razstavah po vsem svetu, kar kaže na njihovo trajno privlačnost.

Od kod izvira siamska mačka in zakaj je tako priljubljena

Od kod izvira siamska mačka in zakaj je tako priljubljena?

Videz in značaj siamskih mačk je enostavno prepoznaven

Siamske mačke so znane po svojem značilnem in elegantnem videzu. Imajo vitko, srednje veliko telo s finim, kratkim dlakom, ki se prilega njihovi koži. Njihova najbolj presenetljiva lastnost so osupljive modre oči v obliki mandljev, ki jih pogosto opisujejo kot okna v njihove izrazne duše.

Tisto, kar resnično loči siamske mačke, je njihov barvno poudarjen vzorec dlake. Njihovo telo je običajno blede kremne barve, medtem ko imajo ušesa, obraz, tace in rep temnejše barve. Ta vzorec je posledica temperaturno občutljivega encima, ki povzroči, da se pigment razvije v hladnejših delih telesa, kar jim daje edinstven videz.

Siamska mačka od A do Ž

Siamska mačka od A do Ž

Siamske mačke so znane po svojih privlačnih in glasnih osebnostih. So ene izmed najbolj zgovornih mačk in se bodo zlahka pogovarjale s svojimi lastniki s širokim spektrom vokalizacij, vključno z glasnim mijavkanjem in klepetanjem. Niso sramežljive pri izražanju svojih želja in čustev, njihovi lastniki pa se pogosto znajdejo v živahnih pogovorih s svojimi mačjimi družabniki.

Siamske mačke so poleg svojih vokalnih talentov zelo družabne in jim uspeva interakcija s človekom. S svojimi lastniki tvorijo močne vezi in jih pogosto opisujejo kot “ljudske mačke”. Uživajo v središču pozornosti in bodo sledili svojim lastnikom po hiši ter iskali družbo in naklonjenost.

Siamske mačke so inteligentne in radovedne, zaradi česar so odlične za reševanje problemov in igrive družabnice. Uživajo v interaktivnih igračah in ugankah, ki izzivajo njihov um in jih mentalno spodbujajo. Njihova ljubezen do igre se razširi v odraslo dobo in ostanejo aktivni in gibčni vse življenje.

Čeprav so siamske mačke ljubeče in družabne, lahko pokažejo tudi kanček trme. Imajo močne osebnosti in se ne bojijo uveljaviti svojih preferenc. To, skupaj z njihovo inteligenco, lahko včasih vodi do tega, da najdejo kreativne načine, da dobijo, kar hočejo.

10 zanimivosti o siamski mački

Tu je 10 zanimivosti o siamskih mačkah, ki si jih je vredno zapomniti.

Izvor siamske pasme: Siamske mačke imajo bogato zgodovino, ki sega vse do kraljevih dvorov v Siamu (današnja Tajska). Veljale so za simbol sreče in so jih podarjali tujim dostojanstvenikom. Siamske mačke so bile tako visoko cenjene, da so bile celo zadolžene za varovanje kraljevih zakladov. Ta ekskluzivnost in spoštovanje sta prispevala k mističnosti in prestižu pasme.

Vokalne sposobnosti: siamske mačke so znane po svoji vokalni moči, pogosto jih prepoznamo zaradi njihovega značilnega mijavkanja. Niso sramežljive pri izražanju in lahko s svojimi vokalizacijami prenesejo širok razpon čustev. Lastniki siamcev se pogosto znajdejo vpleteni v prijetne dvosmerne pogovore s svojimi mačjimi spremljevalci.

Barvno poudarjen kožuh: Barvno poudarjen vzorec dlake pri siamskih mačkah je posledica genetske mutacije. Zanimivo je, da se siamski mladiči skotijo ​​popolnoma beli in postopoma razvijajo svoje barvne točke, ko rastejo. Encim, odgovoren za to obarvanost, je občutljiv na temperaturo, zato boste morda opazili, da njihove konice postanejo temnejše v hladnejših predelih vašega doma.

Modre oči v obliki mandljev: Oči siamskih mačk so resnično očarljive, saj spominjajo na globoko modre dragulje v obliki mandljev. Njihova barva oči je povezana z genetiko dlake, s posebnim genom, ki je odgovoren za njihove osupljive modre šarenice. Te izrazite oči lahko izražajo širok razpon čustev, od radovednosti in naklonjenosti do igrivosti in celo nagajivosti.

Družabni metulji: Siamske mačke pogosto primerjajo z »ljudskimi mačkami »zaradi njihove ljubezni do človeškega druženja. Uživajo v tem, da so del družine in pogosto iščejo interakcije. Nekatere siamske mačke celo postanejo mačke v naročju in uživajo v priložnosti, da se stiskajo k svojim lastnikom in uživajo v njihovi naklonjenosti.

Inteligenca: Siamske mačke se hitro učijo in uspevajo z duševno stimulacijo. Odlični so v ugankah in interaktivnih igrah, ki izzivajo njihov intelekt. Njihov oster um jih lahko včasih privede do kreativnih norčij, kot je odpiranje vrat ali iskanje skritih priboljškov.

Življenjska doba: Siamske mačke imajo razmeroma dolgo življenjsko dobo v primerjavi z mnogimi drugimi pasmami mačk. Ta dolgoživost je delno posledica njihovega splošnega dobrega zdravja in nege, ki so je deležni od svojih lastnikov. Redni veterinarski pregledi, uravnotežena prehrana in ljubeče domače okolje prispevajo k njihovi daljši življenjski dobi.

Igriva narava: Siamske mačke imajo mladosten duh, ki traja vse življenje. Uživajo v interaktivni igri s svojimi lastniki, pogosto se lotevajo palic iz perja ali lovijo žoge. Njihove igrive norčije lahko zagotovijo ure zabave tako mačkam kot njihovim človeškim spremljevalcem.

Zelo aktivne mačke: Siamske mačke so po naravi gibčne in rade plezajo. Če jim zagotovite mačja drevesa in police, lahko zadovoljite njihovo željo po višini in raziskovanju. Pogosto sedijo na visokih razglednih točkah in z velikim zanimanjem opazujejo svojo okolico.

Potrebe po negi: Siamskim mačkam kljub kratkemu kožuhu koristi redna nega. Krtačenje pomaga odstraniti odpadlo dlako in porazdeli naravna olja, s čimer ohranja dlako v dobrem stanju. Zaradi osupljivih modrih oči so lahko siamske mačke nagnjene k solzam, zato jim nežno brisanje oči z vlažno krpo pomaga ohraniti svetel in lep pogled.

Cena siamske mačke včasih doseče neverjetne višave

Cena siamske mačke včasih doseže neverjetne višave

Cena siamske mačke

Seveda je cena siamske mačke odvisna od marsičesa. Razpon cene siamskih mačjih mladičev pri uglednih rejcih je v zadnjih letih znašal od 300 do 1000 evrov. Cena je bila tudi višja, odvisna pa od več dejavnikov. Cene so lahko višje za siamske mačke razstavne kakovosti ali tiste z edinstvenimi barvnimi pikami.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com