• C Novo mesto
  • 19:10
  • Čet, 30.03.2023

Sobne lončnice in njihove koristi

Ali tudi vaš dom krasijo različne sobne lončnice? Te so lahko s pisanimi cvetovi ali bujnim zelenjem, majhne ali velike, viseče, stoječe ali popenjave, … Sobne lončnice so odlična rešitev za tiste, ki ne morejo imeti cvetočega vrta, radi pa bi imeli košček narave tudi doma. Rastline v vašem domu pa niso samo lepe, ampak imajo tudi številne pozitivne učinke na zdravje. Katere so torej koristi sobnih lončnic?

Sobne lončnice: koristi pri lažjem dihanju

Ko dihate, v svoje telo vnesete kisik, izločite pa ogljikov dioksid. Med fotosintezo pa rastline storijo ravno obratno: absorbirajo ogljikov dioksid in sprostijo kisik v okolje. Zato so naravnost idealne za prostore, kjer bivajo ljudje. Svetujemo vam, da zato kakšno sobno lončnico postavite tudi v spalnico, saj bodo ponoči osvežile zrak.

Potrebno pa je vedeti naslednje: ko se fotosinteza ponoči prekine, večina rastlin absorbira kisik in proizvaja ogljikov dioksid. Vseeno pa obstajajo določene rastline, ki bodo tudi ponoči obogatile zrak s proizvodnjo kisika. To so orhideje, kaktusi brez bodic ali pa npr. bromelije. Če želite imeti od sobnih lončnic koristi tudi ponoči, se odločite za katero izmed teh rastlin.

Sobne lončnice: koristi pri preprečevanju bolezni

V naravi rastline črpajo podzemno vodo, ki nato izpari skozi površino listov. Ta proces se imenuje transpiracija. Tako rastline prispevajo kar 10% vlage v atmosferi. Podobno se dogaja tudi pri sobnih lončnicah, s tem pa se poveča vlažnost zraka v domu. S študijami so dokazali, da se z večjo vlažnostjo zraka zmanjša tveganje za nastanek suhe kože, sobne lončnice pa na tak način preprečujejo tudi prehlad in suhi kašelj.

Sobne lončnice: koristi pri čiščenju zraka

NASA je kar veliko časa posvetila raziskavam o kvaliteti zraka v zaprtih prostorih. Ugotovili so, da sobne lončnice bistveno pripomorejo h kvaliteti zraka. Tako listi kot tudi korenine odstranjujejo toksične hlape iz zapečatenih prostorov.

Tako se lahko manjše vrednosti strupenih snovi, kot sta npr. ogljikov monoksid in formaldehid, odstranijo iz prostora prav s pomočjo sobnih lončnic. Rastline, ki se izkažejo pri učinkovitem čiščenju zraka, so naslednje: taščin jezik, azeleja, bršljan, dracena in še bi lahko naštevali.

Sobne lončnice: koristi pri okrevanju bolnikov

Sobne lončnice

Sobne lončnice so odlična rešitev za tiste, ki ne morejo imeti cvetočega vrta, radi pa bi imeli košček narave tudi doma.

To, da bolniku v bolnišnici prinesete šopek rož ali sobno lončnico, ni le stvar osebne presoje in bontona. Sobne lončnice imajo za bolnika številne koristi, še posebej za tiste, ki okrevajo po operaciji. Z raziskavami so dokazali, da opazovanje sobne lončnice vodi do bistvene izboljšave pri okrevanju. V primerjavi s tistimi bolniki, ki niso dobili sobne lončnice, imajo bolniki s sobno rastlino nižji krvni pritisk, manjši je občutek bolečine, zmanjša se občutek tesnobe in utrujenosti.

Danes poznamo tudi hortikulturno terapijo, pri kateri bolniki skrbijo za rastline. Pri pacientih, ki so bili v stiku z rastlinami, so opazili veliko hitrejše okrevanje.

Sobne lončnice: koristi pri delovnem zagonu

Tako je, prav ste slišali. Številne raziskave s študenti in zaposlenimi so razkrile, da je učenje ali delo v prisotnosti sobnih lončnic lažje in bolj učinkovito. S sobnimi lončnicami pač prinesemo naravo med štiri stene, s tem pa se izboljša koncentracija, spomin in produktivnost.

Pripravila Monika M.