• C Novo mesto
  • 19:18
  • Sre, 12.06.2024

8 načinov, kako oživeti vaše sobne rastline

Sobne rastline predstavljajo prijetno popestritev prostorov. Da bi čim dlje služile svojemu namenu, pa moramo znati zanje ustrezno poskrbeti. V prispevku smo pripravili nekaj tovrstnih nasvetov.

V številnih situacijah je rastline možno rešiti pred odmiranjem, vendar morate ustrezno in pravočasno ukrepati. Ena redkih situacij, ko je stanje brezupno, je, če pride do gnilobe korenin.

Priznana cvetličarka Joyce Mast je opisala nekatere najpogostejše situacije, do katerih lahko pride, ko začne sobna rastlina odmirati. Hkrati je navedla rešitve vsake izmed njih.

1.Rumenenje listov

Pogosto lahko pri sobnih rastlinah zaznamo porumenele liste. Če istočasno prosti dnu rastline rumeni več listov, razlogov za skrbi verjetno ni. Starejši listi namreč odmrejo zato, da dajo prostor novim. Če do rumenenja pride na celotni rastlini, je problem lahko v neustreznem zalivanju.

Pazite torej, da rastline ne boste preveč zalili. Če ste jo že in so listi porumeneli, lahko situacijo rešite na naslednji način. Presadite jo v novo zemljo in jo postavite ob okno, skozi katerega sevajo sončni žarki. Rastlina naj bi znake okrevanja pokazala v roku enega tedna. Že porumeneli listi sicer ne bodo pozeleneli, zato jih boste morali odstraniti.

2.Rjavenje listov

Če barvo spremenijo robovi listov, je to običajno znak pomanjkanja vlage ali pa to kaže na to, da kakovost vode ni ustrezna. Če so listi porjaveli znotraj, je to morda znak, da rastlino zalivate preveč. Lahko gre tudi za signal, da je treba rastlino presaditi v novo zemljo.

Če imajo listi rjave robove, bo zadostovalo, če začnete redno zalivati in škropiti rastlino. Vzemite steklenico z razpršilom in liste vsak dan poškropite. Tako boste povečali raven vlage. Joyce je še dodala, da je treba biti previden pri rastlinah z mesnatimi listi, saj teh ni priporočljivo škropiti.

Tudi rjavi listi ne bodo kar spremenili barve v bolj zdravo, bi se pa moralo s primernim postopanjem stanje v enem do dveh tednih izboljšati.

Če v tem času ne pride do napredka, je lahko razlog rjavenja v vsebnosti mineralov kot so fluor, sol in klor v vodi. Ti tja pridejo prek vode iz pipe. V tem primeru je priporočljivo posodo napolniti z vodo in jo čez noč pustiti stati, da bodo minerali izhlapeli. Pomaga tudi, če vodo zalivate z deževnico.

3.Suhi listi, ki se drobijo

Če se na listih pojavijo suhi robovi, je to skoraj gotovo znak, da je rastlina žejna. Preverite, če je  zemlja suha. To naredite tako, da prst vtaknete približno 5 do 7 centimetrov globoko. Če je suh, je čas, da rastlino zalijete. Da boste v najhitrejšem možnem času rešili situacijo, napolnite umivalnik z vodo in vanjo postavite lonček. Tako bo vlaga prišla do korenin v najkrajšem možnem času. Pustite rastlino v vodi pol ure od ene ure.

4.Bledi listi

Sobne rastline lahko dobijo tudi sončne opekline. Če prejmejo preveč svetlobe, lahko ti dobijo videz, kot da so brez življenja. Tudi svetlo rjavi listi so lahko znak, da je rastlina preveč izpostavljena soncu. Da bi rešili situacijo, rastlino odmaknite stran od sonca ali pa zatemnite svetlobo, ki prihaja skozi okno. Prozorna zaveza, ki jo postavite med rastlino in sončno svetlobo, je lahko pri tem v pomoč.

Sobne rastline (Vir: Pixabay)

Sobne rastline (Vir: Pixabay)

5.Dolga in tanka stebla

Do tega pojava lahko pride, če rastlina ne dobi dovolj svetlobe. Dodatne količine želi pridobiti s hitrim podaljšanjem. Rešitev te težave je seveda v tem, da rastlino pomaknete bližje viru svetlobe in ji omogočite, da je je deležna v večji meri.

6.Pegasti listi

Če so se na listih pojavile majhne rjave lise z rumenimi robovi, gre morda za bolezen, ki se imenuje lisasta pega. To je glivična ali bakterijska okužba, zaradi katere lahko sploh pri mlajših rastlinah pride do izgube listov.

Da bi ta pojav odpravili, odstranite prizadete liste in rastlino začasno izolirajte od ostalih. Pripravite domače zdravilo. V steklenici zmešajte vodo z 1 do 2 žlicama sode bikarbone ali z 1 do 2 žličkama mineralnega olja. Dobro premešajte ter z raztopino poškropite vsa okužena območja rastline.

7.Listi z luknjami

Sobne rastline lahko napadejo tudi škodljivci. Če na listih opazite luknjice, je to lahko znak, da je prisoten škodljivec. V tem primeru je treba rastlino najprej ločiti od ostalih, da se ta ne bi prenesel še na ostale. Liste dobro sperite z vodo in jih od zgoraj poškropite s tekočino na osnovi olja. Postopek ponovite še enkrat do dvakrat, nato pa počakajte še dva do tri dni, da rastlino vrnete tja, kjer je bila.

8.Rastlina ne raste

Morda že nekaj časa opažate, da rastlina ne raste. Nekatere sorte rastlin so počasnejše od drugih in to je normalno. Če pa ste zaskrbljeni, ker ne veste, če vaša rastlina umira ali samo miruje, pa obstajajo načini, kako to prepoznati.

Prvi preizkus je tak, da izberete eno vejo ali steblo v velikosti svinčnika. Upognite ga k sebi. Če je rastlina živa, se bo zlahka upognila. Odmrlo steblo bo po drugi strani počilo pri zelo majhnem pritisku, v notranjosti pa bo suho.

Sobne rastline (Vir: Pixabay)

Sobne rastline (Vir: Pixabay)

Pri drugi metodi z nožem ali žebljem opraskajte lubje na mladem steblu. Če je spodaj zelene barve, pomeni, da je živa. Če je rjave barve, poskusite nekoliko nižje. Rastlina lahko kaže znake življenja, ko se približate koreninam.

Popolnoma odmrla stebla je smiselno odrezati. Premislite, kaj bi lahko bil razlog odmiranja. Ta se lahko skriva v neprimerni oskrbi z vodo, svetlobo, hranili ali pa gre za znak za okužbo.

Pripravila: Petra Kušar, Vir slik: Pixabay