• C Novo mesto
  • 21:28
  • Pon, 25.09.2023

Sončna elektrarna: Domača samooskrba z energijo

Sončna elektrarna za samooskrbo je pogost način varčevanja in trajnostne rešitve za okolje. V zadnjih letih je postala popularen trend, ki bo v naslednjih letih postal le še bolj priljubljen. Zanjo se je pametno odločiti, če želite zmanjšati stroške elektrike. Z izbiro sončne elektrarne pa kupec prispeva tudi k prijaznosti do okolja, saj domača sončna elektrarna predstavlja trajnostno oskrbo doma. Sama izbira sončne elektrarne pa predstavlja varno naložbo, ki vsebuje zelo nizko oziroma ničelno tveganje. Še vedno pa se mnogi morebitni kupci sprašujejo ena in ista vprašanja.

Kaj je sončna elektrarna?

Sončna elektrarna je naprava, ki sončne žarke oziroma sevanje Sonca pretvori v električni tok. Ta je primeren za uporabo v gospodinjstvih. Gre za sistem elementov, ki je neslišen in okolju prijazen. V zadnjih letih je zaradi priljubljenosti in prijaznosti do okolja postala tudi stalen član eko skladov. Tudi v Sloveniji je mogoče za nakup sončne elektrarne prejeti subvencijo Eko Sklada, a je veliko odvisno od dejavnikov, ki so zapisani v njihovih določbah.

Kako deluje sončna elektrarna?

Pri sončni elektrarni gre za sistem elementov, ki jo sestavljajo. Preprosta razlaga delovanja naprave pa je precej drugačna od strokovne. Sončne celice (solarni paneli ali fotonapetostni moduli) elektromagnetno valovanje sonce pretvorijo v enosmerni električni tok. Žarki padajo na celice, kar sproži gibanje elektronov v njih, tako pa se ustvari enosmerni električni tok, ki se spremeni v dvosmernega, ta pa je poslan v omrežje.

Celoten postopek delovanja je prikazan v čudovitem posnetku, ki je priložen spodaj.

Katere prednosti prinaša sončna elektrarna?

Glavni adut sončne elektrarne so njene prednosti, saj se drugače zanjo ne bi odločala vedno več ljudi. Ker gre za sistem, ki omogoča energetsko samooskrbo, niste odvisni od električne napeljave in podražitev elektrike. S sončno elektrarno ste popolnoma neodvisni. Neodvisnost se bo prikazala tudi na položnici, saj boste s pomočjo sončne elektrarne plačevali veliko manj za elektriko, kot do sedaj. Postavitev sončne elektrarne je enostavno, delovanje pa tiho. A tu še ni konec njenih prednosti, saj prinaša tudi nekaj, kar ne bi pričakovali. Vaša kritina bo varnejša, saj bo sončna elektrarna nase vezala UV sevanje, ki je lahko za strešno kritino na dolgi rok tudi škodljivo. Škodljivega pa ne bo nič drugega, saj gre pri sončni elektrarni za »zeleni« izdelek, ki nima slabega vpliva na okolje ali nas.

Slabosti sončne elektrarne

V teoriji in praksi slabosti sončne elektrarne ni. Investicija vanjo se izplača, stroški so povrnjeni in znesek na položnici je manjši. Mnogi pa se za sončne elektrarne ne odločajo zaradi visoke cene začetne investicije, ki pa se z leti povrne.

Tu pa pridemo do povrnjenega zneska, ki ga je potrebno investirati v nakup in namestitev sončne elektrarne. Povprečni mesečni strošek za elektriko je manjši za približno tri četrtine (75 odstotkov). Plačevati bo potrebno strošek obračunske moči in prispevek, v nekaterih primerih tudi manjši znesek porabe elektrike. V povprečju se investicija v sončno elektrarno povrne v dvanajstih ali trinajstih letih. V tem času pa je plačevanje položnic za elektriko manjše za več kot polovico.

Nižji strošek elektrike, tudi ogrevanja?

Glavni razlog vzpostavitve sončne elektrarne je nižji strošek električne energije. Veliko bodočih uporabnikov pa ne ve, da lahko z njeno uporabo pride tudi do manjšega stroška ogrevanja domovanja. A do tega pride pod določenimi pogoji. Če se vaš dom ogreva s pomočjo električnih naprav kot so toplotna črpalka, talno gretje in infrardeči paneli, potem je odgovor DA. V tem primeru bo tudi strošek ogrevanja manjši.

Sončna elektrarna ne more biti postavljena na vsakem mestu

Sončna elektrarna ne more biti postavljena na vsakem mestu

Sončna elektrarna ne more biti povsod

Eden izmed pogojev, da bo sončna elektrarna del vašega doma, je vaša kritina in njena lega. Kot glavni podpogoji se omenjajo trije:

  • Strešna kritina omogoča montažo sončne elektrarne
  • Lastništvo nepremičnine, kjer bo sončna elektrarna
  • Smer v katero je obrnjena streha in v katero bo obrnjena sončna elektrarna

Vsi trije pogoji se dajo precej hitro premostiti. Najlažje je, če izpolnjujete vse tri razloge brez kakršnih koli pomislekov. Orientiranost strehe načeloma ne predstavlja nobene težave, če le ni streha direktno obrnjena proti severu. Naša dežela pa je v povprečju zelo naklonjena sončnim elektrarnam zato lahko pride le do nekoliko manjšega izkoristka in ne popolnega odsvetovanja sončne elektrarne. Tudi če niste lastnik nepremičnine se da z lepo besedo vse rešiti, a pazljivo.

Poredko vidimo tudi namestitev sončne elektrarne na tla. Taka odločitev je načeloma odsvetovana, saj gre za več kot dvajset odstotkov dražjo investicijo, ki ni več tako varna.

Cena sončne elektrarne

In smo pri najbolj pomembnem vprašanju in odgovoru, ki mnoge odvrne od nakupa. Kot pri električnih avtomobilih je tudi tu vprašanje zmožnosti čakanja na povrnitev investicije. Sončna elektrarna bo svoj znesek povrnila v približno desetih letih, kar pa mnogim predstavlja nepremostljivo težavo. V osnovi se cene sončnih elektrarn gibljejo vse od sedem tisoč evrov pa do petdeset tisoč evrov. Vse je odvisno od vaše letne porabe elektrike, nazivne moči in površine strehe za montažo elektrarne. To so trije pogoji, ki so med seboj povezani in ne delujejo eden brez drugega. Če povprečna štiričlanska družina na leto v povprečju porabi 4,5 tisoč kWh elektrike, bo za to potrebovala približno sedemindvajset kvadratnih metrov površina na strehi za montažo elektrarne. Končna cena za sončno elektrarno pa bo znašala med osem tisoč in deset tisoč evri. V tem predelu se tudi gibljejo povprečne cene prodanih in nameščenih sončnih elektrarn v Sloveniji.

Vse pa je odvisno od želj, namenskosti in ponudnika. Ampak tako je povsod, ne le pri sončnih elektrarnah.

Koliko časa traja montaža?

Montaža sončne elektrarne je enostavna in na primerni strehi ne traja več kot en dan. Večina ponudnikov bo montirala »na ključ«, kar pomeni le to, da bo opravil vsa dela. Svetovanje, ogled, izračun, načrtovanje, montaža in ureditev dokumentacije za subvencijo. Kot smo že navajeni je najdaljši proces prav ureditev dokumentacije, ki lahko traja več tednov. Najkrajši del vsega procesa je montaža, ki na povprečnem objektu ne traja več kot en dan.

Nakup in namestitev sončne elektrarne sta dokaj enostavna procesa

Nakup in namestitev sončne elektrarne sta dokaj enostavna procesa

Vzdrževanje sončne elektrarne

Še ena prednost sončnih elektrarn je njena nezahtevnost. Vzdrževanja praktično ni, sem štejemo le čiščenje panelov, ki poteka na vsaka tri leta in v izrednih primerih. Za vzdrževanje oziroma čiščenje se lahko odločite sami ali pa najamete čistilni servis, ki bo opravljal dela na višini. V kolikor bi prišlo do težav s samo sončno elektrarno pa vas bo o tem obvestil dobavitelj, ki ima vpogled v svojo mrežo sončnih elektrarn.

Avtor: Žiga Kastelic: FOTO: pixabay.com

qlandia krsko