• 18.29C Novo mesto
  • 00:27
  • Tor, 18.06.2019
  • Prijava

Spomladansko obrezovanje sadnega drevja

Med prva spomladanska opravila v sadovnjaku zagotovo sodi spomladansko obrezovanje sadnega drevja. Glavni namen obrezovanja je v tem, da vzdržujemo optimalno razmerje med rastjo in rodnostjo. Pozno pozimi oziroma zgodaj spomladi, ko se temperature dvignejo vsaj nekaj stopinj nad ničlo, lahko začnemo z obrezovanjem. Paziti je potrebno na to, da drevje porežemo še pred brstenjem.

Spomladansko obrezovanje sadnega drevja ima več namenov. Z njim na primer iz krošnje odstranimo vse suhe veje, veje, ki so jih polomili sneg, zmrzal in veter, ter tiste veje, ki bi se lahko začele prepletati med seboj. Pri tem velja dejstvo, da je drevo veliko lažje obrezati takrat, ko še nima listov. Upoštevajte tudi pravilo, da ne poskušate spreminjati naravne oblike krošnje. Obrežite torej tako, da se bo krošnja navzven enakomerno razraščala.

Spomladansko obrezovanje sega daleč v preteklost

Spomladansko obrezovanje sadnega drevja je staro že toliko, kot je staro pridelovanje sadja. Zato nas ne sme začuditi, da so prvi zapisi o rezih stari že dvatisoč let. Columella je v svojih zapiskih že takrat omenjal rez kot sredstvo za povečanje rodnosti sadnega drevja. Ker pa v preteklosti niso kaj dosti vedeli o rastlinskih fizioloških procesih, je bilo načinov rezov toliko, kot je bilo mojstrov, ki so opravljali obrezovanje dreves. Šele 20. stoletje je s seboj prineslo tudi nova spoznanja znanosti o fiziologiji rasti in rodnosti sadnega drevja. S tem pa se je izboljšala tudi rodnost sadnega drevja.

Spomladansko obrezovanje sadnega drevja je zelo raznoliko, tako da na naših vrtovih lahko vidimo veliko različnih vzgojnih oblik krošenj. Kakšen rez se uporabi, je odvisno predvsem od  prostora, ki je na voljo, potem pa tudi od tega, ali od drevesa želimo sadje ali pa ga imamo le za okras. Za sadno drevo je treba ustrezno skrbeti, ne glede na to, ali ga imamo le za okras ali pa od njega želimo pridelek. Pod pravilno skrbjo mislimo predvsem obrezovanje, škropljenje in gnojenje.

Kdaj je najprimernejši čas za obrezovanje dreves?

Na splošno sicer velja pravilo, da lahko sadno drevje obrezujemo v kateremkoli letnem času. Vendar nam lahko poleti gosto listje še kako oteži delo, zato je bolj primerno spomladansko obrezovanje sadnega drevja. Takrat so vse napake, ki jih naredimo, veliko bolj vidne, lažje tudi vidimo, kakšno obliko ima krošnja. Velja pravilo, da naj bi se odraslo drevo obžagalo vsakih 5 do cca. 10 let.

Kaj potrebujete za obrezovanje dreves?

Za spomladansko obrezovanje sadnih dreves si priskrbite kvalitetno in dobro nabrušeno orodje. Za zdravje sadnega drevja je izredno pomembno, da orodje sproti razkužujemo. Med osnovna orodja sodijo škarje, s katerimi režete tanjše veje, ter žaga za obrezovanje, s katero odstranjujete bolj debele veje. Ne pozabite tudi na žago na palici. Za obrezovanje boste potrebovali tudi primerno visoko lestev, obutev in zaščitno obleko.

Spoznajte nekaj najpomembnejših pravil obrezovanja

Poznamo številne oblike krošenj, med seboj se razlikujejo tako po številu kot tudi razporeditvi ogrodnih vej. Vseeno pa za različne oblike krošenj velja nekaj osnovnih pravil in načel. Le-ta izhajajo iz fizioloških lastnosti sadnega drevja. Pri obrezovanju oziroma vzgoji krošnje morate tako poskrbeti za takšno obliko krošnje oziroma za takšno razporeditev vej, da je ves prostor, ki ga ima drevo na razpolago, res dobro izkoriščen. Na prvem mestu morate biti pozorni na mesto reza, smer in obseg. Spomladansko obrezovanje sadnega drevja lahko, če je le izvedeno pravilno, prepreči različne okužbe drevja. Upoštevajte tudi pravilo, da morate čim bolj upoštevati naravno obliko drevesa. Pri enem obrezovanju ne smete odstraniti več kot 25 odstotkov krošnje, saj lahko drugače oslabite korenine in spodbudite rast divjih poganjkov.

Pomembna je tudi velikost reza

Največja velikost reza ne sme biti več kot 8 centimetrov. Če pa imate opravka z brezo, vrbo, jesenom ali kakšno drugo občutljivo vrsto drevesa, morate opraviti krajši rez. Daljši rez pa uporabite takrat, ko želite odstraniti debelejše veje ali zelo poškodovane veje. Kaj pa, če želite odstraniti celotno vejo? Takrat naredite rez pri deblu in pazite, da ne poškodujete debla oziroma vejnega ovratnika. To je odebeljen del, kjer se veja prirašča k deblu. V nasprotnem primeru boste ranili zaščitno plast drevesa, zaradi česar bo nagnjenost k boleznim večja. Sicer pa se veje krajšajo tako, da se rez naredi v rogovili, na mestu stika dveh vej.

Spomladansko obrezovanje sadnega drevja začnite najprej s pogledom na krošnjo. Ocenite krošnjo glede na rast, nato preglejte še cvetni nastavek, saj boste temu prilagodili jakost reza. Drevesa, ki cvetijo bujno in imajo manj cvetnega nastavka, obrezujemo manj. Ohranite cvetne brste in pripognite vse primerne poganjke. Obratno pa velja za drevesa s šibkejšo rastjo in dobrim cvetnim nastavkom. Takšna sadna drevesa obrežite močneje, saj boste tako opravili tudi prvo redčenje.

Katere veje obrežemo?

Omenili smo že, da najprej obrežemo vse suhe in polomljene veje, pa tudi tiste, ki jih je načel drevesni rak. Obrezati je potrebno tudi vse veje in vejice, ki se med seboj dotikajo in jih veter tako drgne med seboj. Spomladansko obrezovanje sadnega drevja je pomembno tudi zato, da boste veje na krošnji enakomerno uravnotežili. Če se sadno drevo nahaja ob prometni cesti, brez milosti odrežite tiste veje, ki segajo na cesto, saj lahko povzročijo okvare na vozilih. Obrežite tudi različne predolge in šibke veje, ki ne bodo mogle kljubovati raznim močnim vetrovom.

Spomladansko obrezovanje sadnega drevja: Od jablan do hrušk

Nekakšno splošno pravilo se skriva v tem, da na primer jablane obrežemo več kot pa hruške, pri slednjih pa več pripogibamo poganjke. Poleg tega si velja zapomniti tudi to, da starejša drevesa obrezujemo močneje kot mlada. Pri starejših drevesih poganjke predvsem spodrezujemo, kar pomeni, da jih odrežemo na bolj pokončne. Pri mlajših drevesih pa poganjke predvsem odvajamo – odrežemo jih na bolj položen poganjek, poganjke pa tudi pripogibamo. Po rezu vsako rano premažemo s smolo za premazovanje ran, saj drevo tako zaščitimo pred vdorov različnih mikrobov.

V našem članku smo vam podali kar nekaj nasvetov, kako se lotiti obrezovanja dreves. Upam, da vam bodo v pomoč. Želimo vam uspešno obrezovanje sadnih dreves!

Pripravila: Monika M.

 

 

 

Spomladansko obrezovanje sadnega drevja
1 od 5
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.