• C Novo mesto
  • 22:23
  • Čet, 05.08.2021

Ko pritisne suša, zalivamo redkeje in obilneje

Poletje vročinskih valov in izredno sušnih razmer je skoraj pri koncu, vremensko dogajanje pa je posledice pustilo tudi na travnikih, njivah in vrtovih. Krme za živino je malo, nekaterih pridelkov skorajda ni – suša je letos res grdo pritisnila.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je suša tudi v naših krajih pustila nepopravljive posledice, a zaloge vode v tleh so se v preteklih tednih vsaj malce popravile. To bodo lahko izkoristili strniščni posevki, travinje in tudi trajne kulture. Kljub temu pa je ogromno škode že narejene in če upoštevamo, da so vremenske razmere iz leta v leto bolj ekstremne, se moramo podučiti tudi o tem, kako ravnamo v obdobjih, ko pritisne suša. S tem si lahko ohranimo vsaj nekaj živcev, poplačana pa bosta trud in čas, ki smo ju v obdelovanje vrta vložili v celotni sezoni.

Kako ravnati, ko pritisne ekstremna suša?

Strinjamo se, da rastline v obdobjih, ko pritisne suša, potrebujejo več vode. Zalivanje s pitno vodo v teh dneh marsikje ne pride v poštev – z njo je treba varčevati, ponekod je to celo prepovedano. Pa tudi sicer pitna voda ni najboljša izbira za zalivanje vrtov, saj lahko vsebuje kemične dodatke, ki niso najbolj prijazni. Še najbolje bo, če vrt zalivate z deževnico. Ko je suša, je res ne morete nabrati veliko, a po žlebovih se tudi ob nevihti lahko nabere kar nekaj vode, zato je treba poskrbeti, da je prestrežete čim več. Uporabite plastične posode, ne kovinskih. Dobra je tudi voda iz bližnjega potoka, s čimer se boste ponovno izognili porabi pitne vode, prav tako pa boste nadomestili deževnico, ki je morda niste nastregli dovolj.

Še preden se suša začne, lahko rastline malce navadite na nove razmere. To naredite tako, da jih zalivate manj pogosto in takrat bolj obilno, saj bodo v tem primeru dobile daljši koreninski sistem, zaradi katerega jim suša ne bo tako škodila. Seveda pa je treba rastline s plitvimi koreninami še vedno zalivati pogosteje. Ko suša nastopi, vrt zalivamo počasi, temeljito in ne prepogosto, pri tem pa moramo paziti, da voda prodre čim globlje in ne odteče po površini. Še vedno pa velja tudi staro pravilo, da je treba zalivati zgodaj zjutraj ali zvečer – temeljito in ne večkrat po malem. Izogibajte se močenju listov, saj tako tvegate bolezen, rastline pa zalivajte tik ob steblu, saj tako voda najlažje pronica vse do korenin.

Konec avgusta je primeren za zeleno gnojenje

Kadar pritisne huda suša, se moramo zavedati, da ta nekaterim rastlinam škodi bolj kot drugim. Bolj je treba namočiti mlada drevesa in morda trajnice, ki vam bodo ob primerni negi uspevale še naslednje leto. Sicer pa suša še najmanj škodi prsti, ki je bogata s humusom in organsko maso. Takšna tla so zračna in nase vežejo več vode, zato je pomembno, da jim spomladi dodamo kompost. Ob koncu avgusta na prazne grede posejemo rastline za zeleno gnojenje (oljna redkev, oljna ogrščica) – te bomo jeseni le zakopali v tla, do pomladi pa bo iz teh rastlin nastala koristna organska masa. Da suša rastlinam je bo prišla tako do živega, naredimo tudi zastirko, s katero prekrijemo gole dele gred. Zanjo lahko uporabimo pokošene ostanke trave, slamo, okrasno lubje, je pa treba paziti na polže, ki se v zastirki tako radi zaredijo. Zato ji lahko dodamo še praproti, bezgovo listje ipd.

Suša zahteva dolgoročno prilagoditev

Globalni trendi gredo v smeri vse bolj ekstremnih vremenskih razmer, z njimi pa prihaja tudi nevarnost vse pogostejših sušnih obdobij. Že septembra lahko tako razmislite o setvi mešanic, ki jim suša ne bo tako škodila. Izberite zelenjavo in cvetje, ki vročino bolje prenašajo, podobno naredite z zelišči – origano, sivka in rožmarin imajo radi vroče dneve, suša pa jih ne bo tako prizadela. Kar zadeva vrtnine, pa za naslednje leto izberite paradižnik, rabarbaro, nizki fižol. Te vrste bo malce odpornejše od drugih, če imate v mislih, da se bo suša iz leto v leto lahko ponavljala, pa lahko zelenjavo posejete bolj zgodaj, pridelke pa poberete že pred najhujšo poletno vročino.

Pripravila: M. S.
Foto: Pixabay